Gradnja in obnova > Energijski viri
Ogromno ledu na zunanji enoti toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogromno ledu na zunanji enoti toplotne črpalke
#76
Dobavitelj elektrike se s tem ne strinja Wink
Jaz osebno precej nad 45ne morem drzat roke pod pipo  
Zakaj eni rabijo 54? Ker imajo premajhen bojler. 
Porabijo 50m3 vode mesecno?
#77
Pri nas imamo 300 l bojler in 53 stopinj.
Ker žena pravi, da ji je to ravno prav.( koža pa je rdeča , ko stopi izpod tuša).

Ali imeti prav, ali imeti mir v družini, ni bilo vprašanje.
Edino kar me žuli je definicija, da žene ne morem dovolj pogreti... ( brez vode)
#78
To imaš ti kakšno veliko histerezo v bojlerju. Ni šanse da se s 53° vodo poliva. Kot je napisal Hanzi, vse kar je nad 43-45° voda, je za človeka nevzdržno vroče in peče.
#79
Fizikalec15, pri nas je bilo pred leti podobno, ko smo kupili sanitarno TČ. Menda je bila voda prehladna, pa se je ugotovilo, da je dovolj topla, le na pipi jo je treba malce več odpreti. Lani je prišla TČ, posledično prehladni radiatorji. Nekaj termometrov v prostorih je dokazalo, da je 22,5 do 23 stopinj dejanska temperatura zraka.

Podobno je bilo pri avtu. Golf 2 je bil tisto pravo, je letelo in ropotalo. Z nabavo novega avta je bilo rečeno, da nikamor ne gre (števec je kazal drugače), da skratka ni pravega občutka vožnje.

Podobno je bilo s telefonom. Pa je tudi to šlo... le za okrog hiše imam najraje tisto staro mini škatlico zgolj za čvekanje, reklam in podobnega pa ne dovoli naložiti.

Vesel Božič, srečno v prihajajočem letu in veliko pirhov, če se ne vidimo! Tempus fugit...
#80
mislim (moja teorija), da TČ uporablja vodo iz bojlerja da se defrosta (to sem opazil pri defrost ciklu, ker je temp v bojlerju padla za par stopinj - mogoče se motim). Če je ta višja, potem je odtaljevanje bolj efektivno - zato 54 stopinj. Ne da se tuširamo s tako vročo, niti nismo takšni porabniki. Ampak bolj je vroča, manj se jo meša, manj se je porabi v bojlerju - zato 54 stopinj.
#81
Tvoji razlogi za tako vročo SV so napačni, komot znižaš za 10K. Precej manjša obremenitev TČ, precej višji COP.
Glede defrostov to nima veze, TČ aktivno odtaljuje, dokler ima vir z vsaj nekimi 20°C, bo ob normalnih nastavitvah vedlo lahko defrostala kot je treba. In pa ponavadi TČ uporabljajo ogrevalni krog (talno, radiatorji) za defroste. Ker je tam shranjena toplota z višjim COP in ker ne vpliva na udobje (mrzla SV).
#82
ok, tnx. Sem znižal na 50. Naj ostane tako kot je bilo pred tem ledom. Upam da se ne ponovi več. Te dni se ne more, ko je pa zunaj 10 stopinj - winter is not coming yet Smile
#83
Znižaj na največ 45 stopinj.
#84
tudi jaz tako menim, znižaj vsaj na 45 stopinj...
#85
bizkit45 ... Tlak, ki ga mora premagovati kompresor je skoraj 2 x višji pri 55 kot pri 45°C vodi v bojlerju. Popolnoma enako velja za samo porabo in tudi življenjsko dobo naprave.
Zavedaj se, da je vsaki ogrevalni TČ, priprava sanitarne vode precej zahtevnejše opravilo kot ogrevanje.
Kot sem ti že napisal, je v tej napravi v primeru talnega gretja, potrebno prestaviti tipalo uparjalnika, da se podaljša čas defrostov.
V nasprotnem se bo zgodba ponavljala, material uparjalnika se bo pospešeno utrujal, dokler ne bo prišlo do puščanja hladiva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#86
hvala vsem za predloge. Sem upošteval in spustil nazaj na 50. Monter ki dela s temi črpalkami je tako svetoval. Niže ne grem, ker je tudi on rekel da ni potrebe.
Kar se tiče pa tipala uparjalnika mi pa ni jasno katero tipalo je to? je to tisto tipalo ki je na sliki, zunaj na toplotni črpalki, ki je tipal -25 ko je bil v ledu? Kam naj ga prestavim? Sedaj ko ni v ledu kaže normalne stopinje. Res pa ne vem od česa je odvisen čas (trajanje) defrosta. Nastavitve ni nobene.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
08.12.2023 ob 11:29:54
Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
V Sežani bo v soboto, 16. decembra, med 10. in 14. uro potekal zadnji letošnji Marlesov dan odprtih vrat, na katerem bo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »