Splošno > Kr neki
APNEA - Potapljanje na vdih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APNEA - Potapljanje na vdih
#61
Popson31 Napisal:Mogoce kot zanimivost, sta letos na morju maladva, sin (10 let) in hcera (7 let) tekmovala kdo dlje zdrzi pod vodo. Tamala je bila pod vodo debelo minuto, da sem se prestrasil in ji dvignil glavo iz vode. Ona pa jezno “pa daj ati se bi lahko zdrzala” Smile

Ja, otroci so zanimivi po tej plati, da imajo v zgodnji fazi lepo razvitih kar nekaj potapljaških refleksov, ki jih žal z leti postopoma vsi izgubimo oziroma so potlačeni.
Kot zanimivost lahko povem, da otroci pod vodo brez težav gledajo pod vodo brez maske s tem, da vidijo enako ostro kot na suhem. Nekje cirka do 4.leta starosti.

Ni vse črno kar je belo.
#62
To je šport za vsakega, ki ga ni strah vode. Imaš pa tudi primerke (ne bomo poimensko, so pa javno znani), ki so v bazenu preživeli 15+ let pa si v morje/jezero/reko sploh ne upajo. Mogoče dokler vidijo dno...
#63
Smo si zelo različni. Nobenega ni za obsojat. Nekaterim se sproži t.i. "death triger" samo da so zraven vode. Drugim, če samo pomočijo obraz v vodo. Tretjim pod vido čez nekaj sekund, ali minuto ali nekaj minut ali pač nikoli (tipično za apneiste - brez teźav se lahko pripeljem zavestno do black out-a). Potem je še tu "deapth death triger", ki se proźi nekje okoli 50 metrov globine. To je refleksni mehanizem, ki preskoči iz akcije FIGHT v RUN. Vse je v glavi. In dokler jo imamo na vratu, jo lahko obvladujemo.

Ni vse črno kar je belo.
#64
Aja. Če koga zanima kakšen tečaj, mi lahko piše na z.s..

Ni vse črno kar je belo.
#65
Današnji trening. Se stopnjuje.

- 45 minut DNF (dynamic no fins):
4 x 50 m
4 x 75 m

- 20 minut jacuzzi

- 45 minut DYN (dynamic with fins):
4 x 75 m
2 x 100 m
4 x 50 m sprint

- 20 minut jacuzzi

- SmartPhone time Smile


Ni vse črno kar je belo.
#66
malo sicer bizarno o tem debatirat na gradbenem forumu ampak aktualna zadeva:
https://www.deeperblue.com/cmas-world-c ... ty-issues/
#67
Ja, nič lepo. Milo rečeno mala katastrofa, ki se je kolikor toliko dobro končala. Čeprav bo uradno poročilo še prišlo, si dovolim vseeno komentirati: Take nesreče so izredno redke. Večja je možnost, da te na poti na tekmo povozi avto, kot da se ti na tekmi kaj zgodi. Ponavadi pride spleta več dogodkov, ki so posledica človeških napak.

1. Tip sploh ne zna plavat z monoplavutjo. Posledično je prepočasen in mu po domače rečeno na koncu zmanjkalo zraka. Na 35 metrih? Nedopustno. Tip se je krepko precenil. Totalno neodgovoren. In potem, preden so ga sneli iz vode je tonil do 60 metrov, je tip fasal še lung squeeze (barotravma pljuč - notranje krvavitve zaradi katerih se lahko zadušiš v lastni krvi)

2. Organizacija varovanja je kiksnila, zaradi česar je tip skoraj odfrčal v večna lovišča. Zakaj se je varnostni potapljač vrnil na površje brez da bi mu pomagal, ne vemo. Bomo videli, kaj bo v poročilu.

Skratka, ko to vidim sem lahko milo rečeno zelo zelo žalosten in hkrati jezen. Ker take stvari se dajo preprečiti z enostavnim upoštevanjem varnostnih pravil.

Malo sem bil dolg, zato se opravičujem.

Ni vse črno kar je belo.
#68
Moj občutek glede varnostnega potapljača je, da je enostavno moral čakat predolgo na počasneta in je že njemu zmanjkalo zraka. Ko je odšel ni bilo očitnih znakov, da bo kaj narobe. Se pa povsem strinjam, da ponesrečeni sploh ne zna plavat, ker tole je bilo mučno gledat že preden je šlo vse res narobe.
#69
+1

Ni vse črno kar je belo.
#70
Odprto bazensko avstrijsko državno prvenstvo v apreji po sistemu CMAS minuli vikend v Salzburgu. Naša prva tekma v tej novi sezoni.
Tekmovalo nas je tudi 5 slovencev (3 X Ž +2 xM). Od 15 možnih odličij smo pobrali kar 8.

Moji rezultati:

STA (static apnea) 06min 01sec - second place [emoji1627]
DNF (dynamic no fins) 100 meters - 5th place
DYN dynamic with (mono)fins 138,84 meters -4th place

https://www.facebook.com/52220278462199 ... 071767761/[Slika: 4935cfcb5a089f961e50e0ab4d0c80af.jpg]

Ni vse črno kar je belo.
#71
Pozdravljeni, ali mogoče kdo ve za kakšen uporabnikovi denarnici "prijazen" tečaj apneje?


Skok na forum:
Zadnje novice