Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Predpriprava za nadstrešek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predpriprava za nadstrešek
#1
Pozdravljeni

sem tik pred izdelavo fasade na novogradnji (no ko se otopli malo), pa me zanima vaše mnenje.
kasneje ko bo fasada narejena, se bo montiral nadstrešek nad teraso (5-4 metre) ki bo vpet v čelo betonskega balkona. balkon bo s čela ob izdelavi fasade izoliran cca 6 cm. zanima me kakšno predpripravo naj naredim, da bom imel kam vijačiti jekleno konstrukcijo pri postaviti strehe.
prav tako bo na drugo stran hiše vpet nadstrešek za avto v ploščo zgornjega nadstropja. tam bo 18 cm fasade. kaj je najbolje narediti, da kasneje ne bo težav pri fiksiranju

upam da sem bil dovolj razumljiv, drugače opremim še s slikami Smile

hvala za pomoč
#2
Ali je balkon predviden za dodatno obremenitev nadstreska +teža snega ki je pri vas povprečna? Gremo rect 300kg na m2 je za LJ

Ponavadi se nosilce postavi pred fasado, se pa naredijo po meri odvisno od konstrukcije.
#3
hvala za odgovor. kar se tiče balkona je armirano baje dovolj, ker je načrt za gradnjo vseboval tudi nadstrešek. gre za nadstrešek ki je na eni strani podprt v tla na drugo stran pa vpet v čelo balkona.

ker še nisem dogovorjen z nobenim izvajalcem ki mi bo delal balkon je to kar težko. se da recimo dobiti še pripravljene konzole, pa se potem nadstrešek prilagodi konzoli?
#4
Zakaj pa ti projektant ne izriše konstrukcije in detajlov in lahko daš izdelati elemente vnaprej? Tako se ponavadi dela. Da vnaprej načrtuješ, kakšen nadstrešek bo in temu primerno daš izdelati elemente za spajanje.

Drugače pa, če ima nadstrešek približno ravno streho in je dovolj višine, je bolje nosilce spustiti pod balkon in ga sidrati od spodaj gor, kot pa vpenjati v čelo.
#5
Najlažje bi bilo, če bi toplotni most prekinili že na stiku balkona in hiše, potem ne bi bilo potrebno balkona oblačiti v izolacijo in bi se nadstrešek lahko sidralo kjerkoli. Žal, kakor razumem, je balkon že narejen tak kot je.

V projektu za izvedbo bi morali imeti narisan detajl, kako se nadstrešek sidra v balkon. Problem je le, če je detajl zasnovan tako, da se nadstrešek izdela pred fasado.
#6
Dobr.. cse mi je jasno ampak v samem projektu streha ni bila misljena zato teh detajlov nimam.
Tukaj sprasujem z namenom, da kdo poda svoje mnenje ki se je s takim problemom ze srecal pri svoji gradnji in mi lahko svetuje kako naj sedaj pripravim zadevo da lahko potem naredim fasado

Hvala lp
#7
Ne razumem, prejle si rekel to:
nejc141 Napisal:kar se tiče balkona je armirano baje dovolj, ker je načrt za gradnjo vseboval tudi nadstrešek.
Sedaj pa praviš, da projekt nadstreška ni vseboval?
Toplotna ločitev balkona v ravnini fasade bi sicer bila smiselna neodvisno od sidranja nadstreška v balkon. Ampak ok, ne bom več o tem, sedaj je kar je.

Sam bi na primer dal kakšne L kotnike iz inox pločevine (obrnjene tako da je L oblika vidna v tlorisu) na čelo balkona, seveda na rastru nosilcev bodočega nadstreška, ki bi se potem vijačili od strani na to pločevino.
#8
Seveda ne. Detajl je eno, statika je drugo. Vprašanje je bilo, kakšen naj bo detajl za pritrditev na čelo balkona, ob predpostavki, da statika to dopušča. Ali ta predpostavka drži pa ne morem vedeti.
#9
Že vidim, čez 1 leto oz ko bo snega 0,5 metra + bo odprta nova tema---- balkon se mi je povisu za 3 do 5 cm, kako podprem balkon, prosim detalj da nebo toplotnega mosta(ki bo takrat najmanjši problem)

Reku si da lahko prilepis sliko, dej prilepi sliko čelo balkona. Pa normalno sliko prosim

Drugač če je armaturni načt predviden da bo na balkonu še nadstrešek, bo itq odg statik

Me zanima kaj si Žerjavar misli o temu (upam da sem pravilno napisal)
#10
Bi si sposodil kar tole temo. Zadeva je, da nam je v vasi na ekološkem otoku pogorel lesen nadstrešek dimenzij cca 12m x 4m. Glede na zadržanost občine se čedalje bolj nagibamo h klasični udarniški akciji postavitve le-tega. Nobeden od nas ni niti S od statika zato bi vas prosil za mnenje glede dimenzij za vsaj 3 kose tega nadstreška: lega, nosilec in špirovec. Računamo lahko z 250kg/m2 snega na našem območju. Spodaj prilagam načrte tega nadstreška. Neznanke so označene z rdečo.

Hvala vsem za trud.
[attachment=o24240]
[attachment=o24239]
[attachment=o24238]


Priložene datoteke
.jpg   PrecniPrerez.JPG (Velikost: 40,76 KB / Prenosi: 1404)
.jpg   VzdolzniPrerez.JPG (Velikost: 67,67 KB / Prenosi: 1404)
.jpg   Tloris.JPG (Velikost: 115,14 KB / Prenosi: 1404)
#11
Ob posvetu z Žerjavarjem se je takoj ugotovilo, da v kotih med nosilci in lego manjkajo roke, ki bodo pripomogle k stabilnosti v smislu zavetrovanja.

Sicer sem pa zasledil še eno podobno temu na http://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?t=47474 (svetovalec zopet Žerjavar - hvala ti!). Iz te teme bi sklepal, da bi bilo dovolj če damo cca 18 x 8 cm špirovce, 15 x 15 cm nosilce in 15 x 25 cm lege ter vse skupaj ustrezno fiksiramo z diagonalnimi rokami.

Na strehi naj bi bila lahka pločevinasta kritina in tej primerno bi sledila tudi postavitev lat na špirovcih. Žerjavar svetuje pločevinasto kritino s posipom, da ublažimo prenos zvoka ob nalivu.

Nadstrešek naj ne bi bil popolnoma zaprt, ampak zračen. Ko (in če) bomo zapirali stene, bomo verjetno dali lesene letve z dovolj razmaka za zračenje. Te letve bodo služile, bolj kot ne, za dekoracijo.
#12
Bravo za Žerjavarja!!!
#13
edid Napisal:kritino s posipom, da ublažimo prenos zvoka ob nalivu.
:lol: :roll: to je zelo pomembno na smetarskem otoku...

- najbolj pomembno je, da boste naredili tako, da ga ne bo že manjši veter odkril (tega vetra je pa z leta v leto več....)
#14
@sašo65: Ti se kar smej. V bistvu je pomembno, ker so zraven stanovanjske hiše in res ni treba da poslušajo ropotanje po čistem plehu, ko dežuje. Je dovolj, da jim že smrdi vse skupaj.
#15
Pred izdelavo fasade moram namestiti še nosilce za nadstrešek, ki bo na eni strani vpet v rob betonske plošče. Pred časom sem nekje zasledil sliko, ki jo prilagam. Gre se za palični nosilec, ki občutno zmanjša toplotni most pa še dobro nosi obremenitev.
Sedaj sem nekaj zrisal, ampak me zanima, če ima kdo že kaj podobnega preračunanega. Vesel bom tudi vsakega namiga okoli nosilcev.
   
   


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »