Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup hiše, na kaj biti pazljiv, kaj preveriti?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup hiše, na kaj biti pazljiv, kaj preveriti?
#1
Zanima me na kaj bi bili vi pozorni pri nakupu hiše. Tu imam v mislih aspekt na kaj biti pozoren pri pregledu, ocenitvi hiše. Torej ne toliko pravno, finančnem aspektu ampak bolj gradnja, pogoste napake, kaj bi vi ocenili da je pomembno (pa bi mogoče neuki ogledovalec spregledal)... Zanima me kako zadeve preveriti (npr protipotresno varnost, hidroizolacijo zidov, strehe, instalacije, cevi; sprašujem zato, ker bi seveda rad sam preveril ali zadeve res so take kot se jih predstavlja (ne pa se samo zanašal na besede, ki žal prevelikokrat zavajajo).

Verjetno bo lažje če spišem nek hipotetični opis hiše, katerega bi potencialno rad preverjal oz kupil..
Samostojna hiša v Ljubljani (mesto), 1970 ali novejša, velikost cca 200-300 m2, zemljišča 500m2, lahko tudi več, skoraj gotovo z garažo, cena do 300k..

Na kakšno hišo bi vi v tem trenutku (2017) ciljali? Ima kdo kaj dejanskih izkusenj koliko se oz vam je uspelo (procentualno) znižati začetno postavljeno ceno (seveda razumem da je odvisno od primera do primera ter precej drugih dejavnikov)..

Ima mogoče kdo od vas mojstrov v glavi izdelano vizijo, model, po kateri bi lahko "stereotipno" rekel, kaj je ponavadi pri določenih letnikih slabše, kaj manjka ), kaj je npr danes (če je hišavzdrževana) treba menjati ... npr, letnik 1970, 1980, 1990 in 2000?

Vem da je (oz so) vprašanje(a) precej nedefinirano, tečno za odgovarjati, a upam da bi mi kdo namenil nekaj časa ter me malo razsvetlil in mi pomagal ter zagotovo prihranil marsikatero tegobo oz klamfo ki jo bom nevede pojedel in jo moral na koncu ven spraviti.
#2
se me bo pa ja kdo usmilil Smile? Predvsem na kaj biti pozoren in kako to preveriti
#3
Najbrž nobeden ne odgovori, ker ni mogoče.
Je zelo nehvaležno svetovat nekaj tako nedoločenega. Pomoje je najbolš, če imaš kakšnega znanca statika al gradbenika, da gre s tabo in pogleda.
Če se boš resno zanimal za nakup pa mogoče kakšnega plačaš za pregled. Sam kot laik boš težko ocenil karkoli, ker je lahko fajn zakamuflirano.
#4
Hvala za odgovor Smile!
Se strinjam, tak imam tudi namen, najti nekoga ki se spozna, vendar pa bi rad v prvem krogu, ogledu ipd bil soosoben sam oceniti kaksno je stanje. Zaradi tega tudi sprasujem, saj gotovo obstaja veliko nasvetov z upostevanjem katerih lahko marsikaj ze sam vidim, kar mi bo pomagalo dobiti realnejso sliko o neki hisi.
V drugem krogu pride na vrsto strokovnjak.

Kot ze receno za vsak nasvet bom hvalezen, seveda se zavedam da so te zadeve tezko definirajoce...
#5
Kje točno v Ljubljani, zakaj toliko kvadrature (no, hiše iz tega obdobja niso ravno majhne, to drži)? Bo za oddajo? Samostojno hiše boš malo težje dobil, sploh na določenih območjih proti centru ipd, jasno cene za hiše v lj niso nizke, za 200k najbrž težko kaj dobiš pametnega, če sploh, tudi 300k bo lahko premalo, če gremo spe na kakšne bolj hoh lokacije.
Dost lahko mogoče spoznaš preko samega prvotnega lastnika (če je zraven pri prodajo oz ogledih), po mojih izkušnjah z recimo projektivo, en. izkaznicami ipd. Večje verjetnost je, da je bila gradnja vzorna, če gre za dobro situirane oz bolj izobražene osebe, ki recimo tudi po tem, ko je bil objekt zgrajen, niso kr na vsake pet let nekaj predelali, ko so dobili navdih (verjetno brez kakšnih konkretnih projektantskih zasnov ipd) in s tem marsikdaj narediš precej več škode, kot koristi, če ni narejeno ok. Če pa že, so to naredili strokovno, na ta način ima seveda objekt tudi bolj vzorno dokumentacijo, seveda s tem tudi pravno urejenost nepremičnine ipd (to vedno ponavljam, da bo oz je že postalo zelo pomembno, saj bo tudi država enkrat prej ali slej morala narediti red s tem). Sicer je mogoče Ljubljana oz večja mesta nasploh malo ne boljšem, kot podeželje (kjer je bolj đungla varianta, kar se tega tiče), ni pa nujno.
To je torej bolj psihološko profiliranje ali kakor pač temu rečeš, ostalo pa je seveda čisto tehnični pregled obstoječega stanja in koliko si sposoben iz videnega kaj razbrat in koliko sovpada s tem, kar si prej v glavo sliko naredil o vsem skupaj.
#6
Potresno varnost preveriti ob klasicnem ogledu je skoraj nemogoče. Tega pregleda si ne predstavljam brez rentgensko ki bi ti pokazal.kje in koliko je armature. Sklepas lahko po načrtih, ampak koliko jo je dejansko v objektu je pa spet drugo vorasanje.
Potem pa imaš še marko betona in samo debelino betona.
To ne ugotoviš zlahka niti potem ko si enkrat ze vseljen.
Precej o gradnji ti lahko povejo fotografije narejene med gradnjo. Vprašaj prodajalca če jih ima.ker sem skoraj prepričan da jih ima vsak ki je zase delal hišo.(in je ni kupil od gradbenika)
#7
Aja, pred 5 leti sem.kupil 25km izven Ljubljane podobno.hiso kot jo isces ti.
Ima svoje napake, ima svoje prednosti. Mogoče bi si moral takrat več časa vzeti za nakup, pa sem na koncu v pol leta speljal prodajo, nakup in selitev....

Mogoče bi se danes poskušal zmeniti za najem z možnostjo odkupa. Tako zadevo precej bolje spoznaš.
Bolje izgubiti enoletno najemnino, kot pa kupiti napačno nepremičnino. Ker zaslužiti pri.nepremicninah ni ravno lahko.razen če res kupiš ugodno iz nekih posebnih razlogov.
#8
..grem kar lepo po vrsti Smile

@izotop:
Hiša se kupuje za 6 ljudi, zato je po moje kar fino da je vsaj malo placa, tako za živelj, kakor tudi za odlaganje krame, da kakšnih spremljevalnih hobi dejavnosti (ala mala delavnica), fitnes soba itd niti ne omenjam. Upam da za ta denar uspe dobiti kakšno kulturno hišo, ki bo čim bolj blizu stanju ready to use, saj na žalost časovne (in pri taki ceni finančne) možnosti za resne adaptacije ni. V Lubljani se išče zaradi aktivnosti otrok ter tudi malo dostopnosti stvari (npr z biciklom), nebi se branil če bi bilotudi kaj narave zrven (ja vem da je to že preseravanje Big Grin)..
Glede "profiliranja" se popolnoma strinjam, tudi sam imam podoben princip, namreč če so ljudje noter izobraženi, skupirani bolje situriani je statističnovečja šansa da so več vložili v hišo, da so stvar premislili itd. Če je npr v hiši nekaj delano po meri in lepo (brez pretiravanja) potem si veliko lažje predstavljam, da ni bil to le osamljen primer ampak princip, ki ga lahko v veliki meri privzamem za večino hiše.
Storkovnjak bi gotovo moral v končni fazi tudi narediti pred nakupom pregled. Ima mogoče kdo kakšno priporočilo? Kje se tu gibajo kaj cene, za takšne usluge, žal nimam pojma in nisem še niti začel iskati.

@Hanzi: mogoče veš za kakšnega strokovnjaka ki take preglede izvaja ter za cenovni razred za uslugo? Slik velikokrat ni, kar do določene mere razumem, če pomislim na svoje starše nimajo ene slike zaradi gradnje (razen ko so nas mulce oz familijo slikali in je bilo zadaj ali zraven gradbišče)


Kakšen nasvet mogoče kako ugotoviš kako je z energetsko stranjo hiše, namreč ne vem koliko se na te energetske izkaznice lahko zanašaš, debelino fasade mi ni jasno kako (nedestruktivno) izmeriti, če vrpašam za račune jih lahko nima (npr če je pačeval najemnik), lahko te "zafrkne" in ti pokaže del (npr kupi nafto 2x letno, pokaže ti položnico za 1x).

Kaj je vaše mnenje glede hiš iz recimo različnih desetletij, torej npr 1970, 1980, 1990, 2000, 2010,.. ostale zahteve seveda ostanejo (velikost, cena, stanje (mogoče bi bilo boljše da rečem sanje Big Grin) )
#9
Ne poznam nobenega strokovnjaka.
Tudi slike z Mulci so bolje kot nič.
Debelino izolacije lahko nekako.ocenis glede na debelino zidu, ki je običajno dobrih 30cm skupaj z notranjim ometom.
Razen če so zunaj delali izolativno fasado na kakšno terranovo na siporex, porolit oblogo, ali kaj podobnega. Tam pa si potem mrzel ker ne ve kako je debela ta obloga
#10
Nimate kaj dosti gledati, čez najbolj gnjile zidove se da ena lopatica gipsa pa vse zgleda novo.

Raje se pogovorite s sosedi, kakšni so medsosedski odnosi, ker če je hiša malo gnjila jo lahko v enem tednu popraviš, če so sosedi gnjili jih ne boš mogel celo življenje popravit.

Drugače pa potrkajte po keramiki da slišite če je kje lepilo popustilo.
Poglejte za omarami če je kaj plesnjivo, kar ni nujno da je hjiša slaba lahko le kuhajo z ugasnjeno napo hiša pa ima nepredušna nova okna.
treba je pogledat ali ima plastične ali svinčene cevi.
Ali so železne ali aluplast cevi.
ali je v pritličju pod keramiko toplotna izolacija (potrkajte). Izkušeno uho loči razlikomed betonsko ploščo na zemlji in estrihom ki plava na stiroporju. Če je novogradnja je težje ugotovit nepravilnosti, ker je vse lepo in novo, čez dve leti pa vse odpade. Če je stara bajta in je vse staro ampak dobro se drži skupaj, in ni videt da je blo kaj pred kratkim barvano, je bolj optimistično da je kvalitetno narejeno.
Ko je grdo vreme vetrovno in deževno je najlažje videt ali okna tesnijo ali so stene v pritličju vlažne. jaz bi bil predvsem pozoren na inštalacijo. Ni pa treba bit velik majstor, če se na oko vidi da je narejeno površno je tudi pod ometi narejeno površno.
#11
bonaparte, hvala a predloge, se mi zdijo na mestu Smile!,.. po pravici povedano, verjel ali ne, po ploscicah, ze trkam Big Grin. Zal pa ne vem kako bi po zvoku odkril termo izolacijo pod betonsko plosco napram le-ti na zemlji.. Sad
Kje se najbooj reprezentativno vidi kje so cevi (npr pri iztokih iz lijakov jih verjetno lahko zamenja, v zidovih so lahko stari)?


Skok na forum:
Zadnje novice