Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Pravilen potek nakupa nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pravilen potek nakupa nepremičnine
#1
Lepo pozdravljeni.

Situacija je sledeča.

Kupujem stanovanje in želim poznati pravilen potek nakupa stanovanja od začetka do konca, brez da bi prišlo do kakšnih "komplikacij".

Situacija je sledeča:
- 30% lastnega vložka, 70% stanovanjskega kredita s hipoteko
- Stanovanje je bremen prosto
- Stanovanje se naj bi kupilo preko nepremičninske agencije, stroške agencije plača prodajalec oz. preko odvetnika, v kolikor pride do spremembe.

V mislih sem imel takšen potek:
1. Pridobitev stanovanjskega kredita pri xy banki. Banka zahteva razne papirje in tudi osnutek pogodbe za nakup stanovanja (nepodpisane), katero pregleda in poda predloge, v kolikor je potrebno kaj popraviti oziroma spremeniti.
1.1 Kaj so bistveni elementi pogodbe, da se jih vstavi.
Načeloma ze imama osnutek, ampak na kaj je treba biti pazljiv.

2. V kolikor gre vse skozi, se kredit odobri.
3. Banka nakaže denar, ko dobi notarsko overjeno prodajno pogodbo.
4. Ko je kredit odobren, gre prodajalec na FURS, kjer plača davek na promet z nepremičnino v ugotovljeni vrednosti. Mislim, da je 2%.
5. Fursovo potrdilo oddam na banki.
Najbolj je bistven potek kako naj se sam zavarujem, da se bom takoj vpisal v zemljiško knjigo, brez da bi nastala kakšna plomba na nepremičnini v vmesnem času. V mislih sem imel takšen potek.

6.S prodajalcem grem do notarja, kateri pridobi svež ZK izpisek. V kolikor je stanovanje čisto, podpiševa prodajno pogodbo in notar takoj vpiše zaznamek v zemljiško knjigo. To pomeni , da se ne more nobeden vriniti pred menoj. Notar mi izda zemljiško knjižni izpisek , na katerem je razvidna moja zaznamba z njegovim "žigom". Notar mi overi kupoprodajno pogodbo in z njo grem na banko.

7. Skopaj s prodajalcem greva na banko, kjer je že stanovanski kredit odobren in moj denar pripravljen. V banki podpišem stanovanjski kredit ter se mu nakaze mojih 30% in bankinih 70%. Kupnina je v celoti plačana.

8. Banka izda potrdilo, da je bila kupnina za stanovanje v celoti nakazan na račun prodajalca in s tem potrdilom grem do istega notarja, kot v 4. točki, kateri spremeni zaznamek v moje lastništvo, katero je obremenjeno s hipoteko. Notarja plača kupec.

Od takrat naprej sem lastnik nepremičnine , katera je obremenjana s hipoteko.

Ali si pravilno predstavljam potek nakupa stanovanja?
Popravite vrstni red ali pa potek celotnega postopka v kolikor ni OK.

Hvala Vam.
#2
Živjo,
praviloma naj bi te agencija peljala skozi postopek, vendar za vsak slučaj...
Dogovoriš se za ceno, plačaš aro..lahko pri notarju narediš zasebno listino o plačani ari ali pa jo sestaviš sam oz.agent. Če se kaj zalomi naj bi dobil dvojno nazaj oz.prodajalec jo obdrži.
Potem naredite osnutek pogodbe, ki ga neseš banki, da ti na podlagi tega odobri kredit. Seveda je najbolje če je kredit že prej praktično odobren.
V pogodbo zapišete intabulacijsko klavzulo (Zk dovolilo), način kupnine, roke plačil, pogodbene stranke itd..pogodbe so več ali manj enake. Če ni hipoteke gor pa sploh.

Ponavadi je hipotekarni kredit zadnji obrok, banka ga nakaže po hipotekarnem naroku, na katerega prodajalec prinese overjeno pogodbo, poštempljano s strani fursa.
Davek plača prodajalec iz prejete are.
Lahko seveda prej urediš pri notarju zaznambo, če boš bolj miren-nekaj stane.
Notar po hipotekarnem naroku izvede vpis v ZK, ti pa plačaš položnico. Ko banka vidi, da je v ZK zaznamba, nakaže znesek kredita prodajalcu-zadeva zaključena.

Upam, da sem lahko kaj pomagal, mogoče sem kakšno malenkost spustil.
Lp Samo
#3
"Upam, da sem lahko kaj pomagal, mogoče sem kakšno malenkost spustil."

Marsikaj si spustil in kar je še huje: napisal si marsikatero bedarijo, npr. to, da plačaš aro pred sklenitvijo pogodbe.
Ampak pustimo, saj pogodbe so "več ali manj enake. Če ni hipoteke gor pa sploh.", anede?

Dokler bodo takšni samoti talali "brezplačne" nasvete, dela ne bo zmanjkalo Smile
#4
Opisal sem samo okviren potek, seveda je najbolj primerno, če zadevo izpelje notar, agent ali pravnik, iskanje takih zadev po forumih itak nima smisla.
Ker se oglašamo vse sorte laiki Big Grin
Torej-pojdite po nasvet k pravniku.
#5
In ko se taki "satoroti" oglasajo noben ne razume zakaj se je sploh prijavil na forum... napisi pravilen postopek ce ves!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
O čem bom pisal in o čem ne bom, bom sam odločal.

Sicer ne razumem, kako ti uspe ugotoviti, kaj vsi vedo in česa "noben ne razume", ampak sam v zapisanem opozorilu, da naj kupec ne plačuje are pred sklenitvijo pogodbe, vidim več smisla in bogatejšo lekcijo, kot jo v tvojem ukvarjanju s temeljnim vprašanjem človeške družbe, ki je: zakaj se nekdo prijavlja na forumu.


Skok na forum:
Zadnje novice