Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Razparceliranje parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razparceliranje parcele
#1
Zdravo.

Ogledujem si eno parcelo, ampak je zame prevelika. Meri cca. 2400 m2. Razmišljam, da bi parcelo kupil in jo razparcerila na štiri dele. Enega približno 400 m2, bi namenil za dovozno pot ter tri parcele za gradnjo po približno 650 m2. Enega bi obdržal za sebe, kjer bi gradil, ostali dve parceli pa prodal. Parcela je skoraj pravotnik (kot je videno na sliki), mere približno 25m x 93m. Na desni strani je glavna cesta s katere bi bil dovoz do dovozne poti. Ker se ne spoznam na te stvari me zanima sledeče. Lahko kot lastnik takšne parcele razparceliraš parcelo po svojih željah ali so kakšni zadržki? Kakšne so kaj cene, da ti geodet naredi parcelacijo iz ene parcele v štiri?


Priložene datoteke
.png   Parcela za podsvojostreho.png (Velikost: 252,82 KB / Prenosi: 2371)
#2
Najprej poglej prostorske akte. Glede cene bi moral priti čez za 1.500€.
#3
Simony Napisal:Zdravo.
Lahko kot lastnik takšne parcele razparceliraš parcelo po svojih željah ali so kakšni zadržki?

Pri delitvi parcel je potrebno upoštevati občinske prostorske pogoje.
Načeloma je delitev, ki jo predlagaš, izvedljiva. Če seveda nima občina predpisanih kakšnih posebnih pogojev glede velikosti in oblike parcel in glede dovozov. Včasih je smiselno upoštevati tudi morebitne potrebe sosedov glede dostopov do njihovih parcel.
#4
Zdravo.

Zanima me, ali je možno preko interneta pogledati v prostorske akte ali je potrebno iti na upravno enoto in se tam pozanimati?
Zdaj na internetu sem našel prostorski plan dotične občine in piše pri parceli...
Namenska raba prostora Površina
UON - stavbna zemljišča v ureditvenem območju naselja

Je to to? To verjetno pomeni, da je gradbena in je na njej možno graditi?

lep pozdrav
#5
Lahko greš na občino, lahko preveriš sam, lahko greš do kakšnega projektanta/urbanista ki se s tem ukvarja. Dokumentacija je večinoma dosegljiva online, vedno pa opozarjam, da je prostorske plane treba brati celovito ker je hudič vedno v podrobnostih.
#6
Veliko občin je vključenih v sistem PISO, tam preveri kakšne podatke dobiš. Načeloma je takšna parcelacija možna, saj vsem parcelam zagotoviš direkten dostop.
#7
Preveri komunalno opremljanje. Včasih je že ena hiša problem, in je potrebno elektriko in vodo peljati od 200 m stran. Kar seveda pomeni velik strošek, kar pa je še najmanju, saj rabiš služnosti lastnikov parcel, kar je včasih misija nemogoče, če parcele niso v javni lasti. Tudi zato preveri lastništvo dovoznih cest.

Pa še, poznam primer, ko je za večjo parcelo (nekaj čez 5000 m2) občina predpisala izdelavo OPPN, in potem za pridobitev GD pripeljane priključke na parcele. Če je bila ta vaša parcela del večje parcele s spremembo namebnosti, je tudi kaj takega možno. Kar lahko preverite preko PISO oz. GIS ali na občini.


Skok na forum:
Zadnje novice