Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Sosed naselil rome

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sosed naselil rome
#1
Sosed, ki je bil prej 7 let najboljši kolega, nakar smo se lanskega leta skregali, je v svojo hišo naselil rome, ki so zaposleni v bližnjem lunaparku, on pa najel stanovanje v bližini. Sedaj imamo stalno probleme, od kurjenja plastike, pijančevanja, razgrajanja itd. Kličemo inšpekcije in podobne organe, ki so sicer zelo odzivni in stalno pišejo kazni, a na žalost nič ne zaleže. Na parcelni meji smo že postavili visoko betonsko ograjo, sedaj je vsaj malo bolje. Štos pa je v tem – ker smo bili prej s sosedom v dobrih odnosih, smo mu dovolili, da vozi čez del naše parcele, ki se zajeda v dovoz, prav tako gre parcelna meja čez njegov vrt, za katerega smo mu prej dovolili, da ga ogradi zaradi veliko srnjadi v naših krajih. Doba za priposestvovanje (10, oziroma v tem primeru 20 let) ni nastopila in še nekaj časa ne bo. Sedaj sosed grozi, da romov ne bo imel več v najemu, temveč, da jim bo hišo po precej znižani ceni tudi prodal. Situacija je razvidna iz slike. Zanima me, če lahko njegovo ograjo na vrtu, ki je v bistvu na naši parceli, odstranim in jo postavim po parcelni meji, prav tako mu zaprem dostop čez parcelo (še zmeraj ga bo imel iz javne ceste), da se mi ne bi romi vozili mimo okna. Zanima me tudi, če imam kot sosed predkupno pravico za njegovo hišo, oziroma prednost pri nakupu v primerjavi s tretjimi kupci. Hvala za odgovore.


Priložene datoteke
.jpg   Situacija.JPG (Velikost: 28,1 KB / Prenosi: 3861)
#2
Freaky parcela. Imas urejene meje? Novi mejniki?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Ne rabiš odgovorit če nočeš, ampak... Zakaj ste se pa skregali?
#4
Dobro te je zafrknil, je moral biti res velik razlog, človek se ne odseli kar tako.

Priposestvovanja se ti ni potrebno bati.
Dovoz boš težko zaprl. Ali nimaš urejene služnosti?
Ali imaš urejene meje in si 100% kje je res meja, da nebi kaj odstranjeval kar ni na tvojem, ko smo pri nas urejali meje so se mejniki prestavili nekje tudi za 70cm.
Predkupne pravice nimaš, pri stavbnih zemljiščih ima predkupno pravico zgolj občina.

Jaz bi na tvojem mestu skušal zgladiti spor s sosedom, ali pa postavil visoko ograjo ob cesti na tisti trikotnik pa pozabil, seveda se pa lahko odločiš za sodne poti itd .... Samo šli bodo živci, zdravje in denar.
#5
Žleht tale sosed. Ker pa sta za špetir potrebna vedno dva in ker krivda skoraj nikoli ni zgolj na eni strani, me tole spominja na tiste pregovorne slovenske (brezvezne) spore. Tudi moj nasvet je enak predhodnemu - pobot. Če pa o predkupni pravici občine drži, ostane le podmazivanje nekoga na občini, samo zakaj plačevati nekaj, česar ni (ne bi bilo) treba?
#6
Če si jaz prav razlagam narisane parcele se ti tudi voziš po sosedovi?!
#7
MarkoMark Napisal:Zakaj ste se pa skregali?

Za takšno dejanje naselitev romov in prodaja hiše po nižji ceni je lahko razlog samo en .... stvar na dveh nogah z ziski sorry vesel december
#8
Podobno idejo sem že imel tudi jaz, ker se sosed ves čas spotika v dovoz (prepoveduje pluženje, pametuje) in bi ga kaki "bratje2 mogoče hitro v red spravili. No, vidim da ideja deluje, me pa res zanima vzrok "spora" Smile .
LP,
Samojed
#9
Bolj me zanima kam pelje tisti dovoz. Ali je samo njun, ali so parcele se naprej. Ker pa dva imata itak oba dostop iz občinske ceste.
Off
Precej glupa meja parcele, zakaj tega niste "izravnali" ("1" m po celi širini ti pridobil parcele na račun tega trikotnika) mi ni jasno.
#10
Glede predkupne pravice občine. Kot prvo mora občina imeti sprejet ustrezen odlok o prekupni pravici občine, šele na podlagi tega jo lahko oveljavlja. Pa ponavadi to velja za infrastrukturne objekte, cesta, vodovod, kanalizacija...
#11
Ves kako pravijo. Ce hoces zajebati soseda naseli romsko druzino. Torej bo to imelo razlog da bo prislo se vec romov. Posledicno bo s tem padla tudi vrednost zemljisc in stanovanj okoli vas. Potem pa se ljudje izselijo ker nocejo imeti romov za sosede.

Kolikor vidim je sosed zameril in storil ravno to kar je pregovor. Zadeva se bo tezko resila. Ker ce imas enkrat rome na parceli se jih skoraj ni mogoce znebiti
#12
Yeager imaš prav vendar občina to skoraj sigurno ima.
Če tega nima osebe s predkupno pravico ne obstajajo. Odgovor na primarno vprašanje pa je sosed nima predkupne pravice pri nakupu sosedove nepremičnine.
V zakonih pa je predkupna pravica občine določena v:
87. členu Zakona o urejanju prostora
in
62. členu Zakona o varstvu kulturne dediščine.
#13
Obadva imava dostop iz javne ceste, tako da mu v primeru postavitve ograje dostopa ne bi onemogocil, trikotnik pa je bil parceliran pred sedmimi leti (torej bi morala biti dovolj natancna mera), ko sva se oba preselila tja, ne vem že iz kakšnega razloga. Kreg pa je bil, ker naj bi v nekih arhivih izvedel, da naj bi moj stari oce sodeloval pri povojnih pobojih, kjer je bila ubita tudi njegova stara mati.
#14
Saj še vic izhaja iz dejstva, da ima parcela roma višjo ceno kljub isti vrednosti nepremičnin od doktorja ali pa aktualnega politika. Smile
#15
Z dopisom ga opozori naj preneha vznemirjati tvojo lastninsko pravico (prenehanje vožnje po dovozni poti, morebiti tudi za odstranitev ograje). Na kakšen način ste mu dovolili postaviti ogrado?

Pomembno je, da ima sosed tudi dejansko možnost dostopa z občinske ceste (to iz prikaza ni razvidno), sicer lahko uveljavlja nujno pot preko tvoje parcele.

Predkupne pravice nimaš, razen če je bila ta pogodbeno dogovorjena in se ta še ni iztekla.


Skok na forum:
Zadnje novice