Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Stanovanje prodano, problemi s kupnino

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stanovanje prodano, problemi s kupnino
#1
Pozdravljeni,

Mogoče je bilo podobno vprašanje že kdaj postavljeno, a sam nisem našel podobnega primera.

Situacija je naslednja: oče, ki je že eno leto v domu za ostarele, je preko agencije prodal stanovanje v bloku mladi družini. Ker je oče težko gibljiv (star 86 let), sem večino postopka izvedel sam z njegovim pooblastilom. Pogodbo smo sestavili in overili pri notarju, v pogodbi pa je določeno, da ob podpisu plačajo aro, ostanek kupnine pa do 60 dni, ker bo kupnina plačana preko kredita. Takrat bo tudi stanovanje predano kupcu in vpeljan postopek prepisa v ZK. Kupec je pred notarjem potrdil, da je kreditbo sposoben in je kredit samo formalnost. Pogodbo smo torej podpisali, agencija je potem plačala prometni davek, si odtegnila provizijo in ostanek are nakazala na očetov račun.

Sčasoma pa se je izkazalo, da bo problem s plačilom kupnine, ker banka, pri kateri sta zaprosila za kredit, le-tega ne odobri. Razlog pa je zaznamba pravnega postopka na izpisku iz ZK (ne plomba!). Oče je namreč 100% lastnik, kot solastnik pa je udeležen v nepravdnem postopku preurejanja etažne lastnine. Leta 2008 je namreč prišlo do spora, ker je nek stanovalec zazidal del stopnišča, ki je v skupni lasti, leta 2012 pa je bila na nepravdni oddelek sodišča vložena zahteva vseh lastnikov za preknjiženje skupne lastnine, kar je žal zabeleženo tudi v ZK. Za banko je to očitno problematičen zaznamek, čeprav v nobeni meri ne problematizira lastništva samega stanovanja.

Kupci (in seveda tudi jaz, očetu zaradi slabega zdravja tega niti nisem omenjal :? ) so vznemirjeni, razmišljali so celo o odstopu od nakupa. Nekako se je sedaj to pomirilo, banko prepričujemo, da odobri kredit, zaenkrat žal neuspešno.

Me pa v zvezi s tem problemom zanima, kakšno je trenutno pravno stanje. Pogodba je overjena in podpisana, davki plačani, čigavo je torej sedaj stanovanje? Dokler nam banka ne nakaže ostanka kupnine, stanovanja ne bomo predali. Kaj bo, ko bo poteklo 60 dni za plačilo, kar smo določili v pogodbi? Tudi are v primeru odstopa ne bomo vrnili, ker zavrnitev kredita ni naš problem. Agentka mi je zatrdila, da bi vse druge banke na podlagi našega izpiska ZK, kredit odobrile, torej nismo zavajali kupca. Po drugi strani pa bi radi čim prej omogočili vselitev, saj pričakujeta naraščaj.

In na koncu, kaj pa če oče (bog ne daj) medtem umre? Jaz sem edini dedič, verjetno pa kupnine še dolgo ne bi videl.

Je kdo imel že podobne izkušnje?

Hvala za odgovore in lp.
#2
Tukaj mi verjemi, ni problem ta vpis spora na skupnih površinah, ki je tako ali tako v korist bodočega kupca, pač pa je problem kreditna sposobnost kupca, ki pa sedaj želi na vsak način problem zvaliti nazaj na vas in dobiti povrnjeno varščino.

Verjemi, banke imajo pravnike in ni problem dobiti iz spisa dokumentacije na tisti spor na skupnih površinah.

Predvidevam, da ima kupec manj kot polovico lastnih sredstev, verjetno ene 30% in ja za varščino bi dal hipoteko na to stanovanje. Banka bo po njihovih kriterijih ocenila vrednost na bistveno manj, kot ste prodali, saj njo zanima samo vrednost, za katero lahko praktično v 24 urah proda stanovanje, če pride do spora z tem vašim kupcem. In, ker ima kupec verjetno premalo svojih sredstev želi banka od njega dodatno zavarovanje, ki ga pa ta nima .........

No in zato želi sedaj kupec, da izpade, da ste vi krivi ..........

Napaka je, da je kdor koli, kar koli ŽE plačal agenciji, čeprav ja to je zmeraj njihov droben tisk ..., da jim pripada plačilo po ari ... , kar je nateg, torej plačani naj bodo, ko povsem vse uredijo, vključno z prepisom vseh priključkov ....

In ja če ste jih že vzeli, naj sedaj rešujejo težave za vas !
#3
Točno tako, če je agencija dobila provizijo, čeprav zadeva sploh še ni zaključena, naj uredi zadevo do konca ali vrne denar. V nasprotnem primeru tožba proti agenciji - točno preglej kaj ste podpisali z agencijo, kar se tiče kupca nimate nobenih komplikacij, ker to, kje bodo dobili denar je njihov problem, katerega bi morala reševati agencija.
#4
Hvala za mnenja ...
Poskušam pozitivno gledati na zadevo in ne takoj pomisliti na najslabše. Agencija je sicer res že pobrala provizijo, nismo pa še dokončali postopka saj bodo zraven tudi pri primopredaji, po pogodbi pa mora izvesti tudi prepis za elektriko, plin itd. Pa tudi agentka se sedaj trudi da uredi zadevo, sam nimam stikov s kupcem.

Upam da se bo ugodno razpletlo tudi s kreditom pri banki in da bo kmalu konec te negotovosti. Če pa se res izkaže da kupec ni kreditno sposoben, pa v skrajni sili obdržimo aro.

Lp
#5
Bistvo je, da se ne pustite prepričati v primopredajo stanovanja pred polnim plačilom in tudi ne vpisa v ZK. Mislite s svojo in pravnikovo glavo, agenciji se ne pustiti prepričati v karkoli drugega. Bolje da vrnete aro, pa četudi vam ne bi bilo treba.

Jaz pri prodaji stanovanja nisem imela nič kaj dobre izkušnje z agencijo. Pri ari so pakasirale provizijo, potem sem pa sama urejala, na primopredaji ni bilo nikogar. Ceno so mi poizkušali zbiti z raznimi nebulozami v kakšni stiski je kupec, isto noseča, potem pa ugotovim, da sploh niso revčki. Še dobro da sem popustila samo za 500€.
#6
Zakaj bi vračal aro? Agencija dobila provizijo agencija naj rešuje. Ali vrne dvojno provizijo...
#7
Ma naučite se nekaj iz tega problema in NIKOLI ne pristanite, da bi agencija kasirala svoje že po ARI !!!
#8
Ok, vidim da smo malo zašli od bistva ...

Problem ni agencija, ta svoje delo opravlja profesionalno in tudi sedaj pri zagati sodeluje dalje, čeprav je res, da so si svojo provizijo že odtegnili, ko so očetu nakazali ostanek are (kupec je namreč aro nakazal agenciji in ne nam!). V prodajo preko agencije pa smo šli, ker je oče težko gibljiv in ne zmore sodelovati pri vseh teh postopkih - potrebovali smo ga samo pri notarju, vse ostalo pa je reševala agencija.

Bistvo problema je, da še ni kupnine za stanovanje in zato celotni postopek stoji. Ker denar seveda potrebujemo (gradimo hišo), nam ni vseeno, da bi to trajalo v nedogled, od praznega stanovanja tudi nimamo ničesar, razen stroškov za položnice. Tudi če odstopimo in nam ostane ara, nismo dosegli nič, stanovanje bo treba prodati.

Razlog, zakaj sem odprl to temo, je kako opredeliti trenutno stanje. Je lastnik kupec in ali ima s tem že kakšne pravice, čeprav še ni plačal? Glede na to, da je oče že podpisal in plačal davek, kako lahko spet nazaj postane lastnik, če se na koncu zalomi? Milijon vprašanj, ki se ob tem porajajo. Sicer v pogodbi piše, da se primopredaja in vpis v ZK izvede šele po plačilu, določili smo tudi rok, a vendar, kaj če do tega ne pride tudi po daljšem času? Pa ni nujno treba, da je bil kupec s slabimi nameni, tudi on je lahko brez veze nasedel zaradi banke.

Lp.
#9
Če imaš v pogodbi zapisano, da je lastnik oz. prenos lastništva možen šele po plačilu CELOTNE kupnine, potem ni lastnik.

Saj je bil tako kupec kot posrednik (agencija) pred plačilom are seznanjen s stanjem nepremičnine?! Kako pa je agencija kupcu tolmačila zaznambo v ZK?!

Ti ganjaj agencijo, da si zasluži provizijo!!!

In seveda, počasi je potrebno lastnika seznaniti z dejstvom, da prodaja stoji ..., kljub pričakovano neljubemu odzivu. Vendar še enkrat - agencija te zastopa.

Sicer pa, a notar ni komentiral ZK stanja?!

Na koncu "jebeš ježa" ti, ki si plačal storitve nepremičninske agencije in notarja. Počasi se bo dobro pogovoriti v smislu, kako bosta ta dva, prvenstveno nepremičninska agencija, ev. pokrila škodo tistemu, ki bo nastala??? Pogovor z odvetnikom ne bi škodil. Lahko pa neformalno stopiš tudi do notarja, t'ko mal na kavo in klepet.

Pa ne pusti se nategovati ...

:twisted:
#10
Johan_R, v pogodbi sicer ne piše dobesedno tako, kot si navedel, je pa jasno razvidno, da se primopredaja izvede po plačilu celotnega računa. Vpis v ZK (hipoteka) pa izvede notar banke, ki bo odobrila kredit, kupec do takrat nima pogodbe pri sebi.

Seveda sem pred prodajo na agencijo prinesel izpisek iz ZK in opozoril na zaznambo, pa je agentka ocenila, da ni problematična. Kako je s tem seznanila kupca, ne vem, je pa pri notarju kupec sam povprašal notarko in mu je vse obrazložila.

Zadevo vodi sedaj dalje agencija, dal sem jim čas do konca tedna, da razrešijo, kupca in njegove banke pa sam ne gnjavim, upam da ga tudi ne bom rabil. Bom javil, kako se bo razpletlo.

Lp.
#11
podobna izkušnja od kolega - banka ni želela dat hipotekarnega kredita zaradi teh sporov ki so vpisani v ZK. Enostavno se niso hoteli ukvarjat in je za njih bilo preveč rizično.

potem je vzel kredit zavarovan preko zavarovalnice.
#12
Evo, epilog te zgodbe.

Banka se je očitno naveličala gnjavaže, kupcu odobrila kredit in nakazala kupnino. Denar je pospravljen, kupci so dobili ključ, agencija je pokasirala ... vsi zadovoljni :-)

Happy end.

Lp.
#13
Lepo, sedaj pa pametno porabiti tabdenar za gradnjo


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Na individualno prilagojena hiša Lumar Primus-D 146 s paketom Design
14.06.2024 ob 08:28:20
Na individualno prilagojena hiša Lumar Primus-D 146 s paketom Design
V podjetju Lumar v torek 18. junija, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili izjemno... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »