Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Kmetijsko zemljišče, priposestvovanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kmetijsko zemljišče, priposestvovanje
Zakaj ga najprej silimo v pogovor, v nakup oziroma informacijo?
Ker če bo najprej šel do njega s teorijo, da je to njegovo, ker naj bi se tako dogovorili ali še huje, da bo uporabil to metodo preko odvetnika...v tem primeru prou privoščim, da on reče 'da se goni' in ti nabije ceno v višave in še pripelje policijo, da se spokaš iz parcele...

Ne moreš iti v postopek, kjer tolčeš lastnika po eni strani, po drugi pa bi se rad umirjeno pogovoril, da se vse uredi na govoricah, starih mnogo generacij.
Figo Napisal:Glede priposestvovanja:
Jaz sem pred 3 leti potreboval še dodatnih 20ar površine (vinograd), da sem dobil papirje za zidanje vikenda. Sosednja parcela je bila od strica, zato je bila to idealna situacija za prepis. Za možno težavo nas je opozoril notar: Ker gre za kmetijsko zemljišče, se mora to prodati uradno preko oglasne deske. Ker nimam status kmeta, bi se lahko na to prodajo javil vsak sosed te parcele in bi imel prednost.

Praktično edina in najcenejša varianta je, da mu daš denar, ki ga zahteva. Vsi drugi postopki bodo dolgotrajni, za njih pa boš porabil sigurno več denarja, kot bi dal za parcelo.

Ta primer bi ceneje verjetno uredil z uskladitvijo zemljiškoknjižnega stanja! Konkretno pa, še 1x več bom rekel, dokazovanje priposestvovanja v primeru, ko je ZK stanje urejeno je zelo redka izjema in sodni postopek se razen v primeru listin ali res dobrih prič, izgubi in je ceneje, da se dogovri, da mu da nekaj in je to to. Nenazadnje je zadnjih x let brez davkov in brez lastništva to uporabljal, zato ga lahko v skrajni posledici ZK lastnik še iztoži za uporabnino oz. najemnino.
Figo Napisal:in še pripelje policijo, da se spokaš iz parcele...

Ne moreš iti v postopek, kjer tolčeš lastnika po eni strani, po drugi pa bi se rad umirjeno pogovoril, da se vse uredi na govoricah, starih mnogo generacij.

Policija nima pristojnosti na privat, zlasti pa ne kmetijskih zemljiščih, če gre za motenje posesti ali lastninske pravice. Dejstvo je, da je postopek pred sodiščem drag in dolgotrajen in če gre za par jurjev, bolje da mu plača in fertik delo, razen če ima kakšen močen argument. Jaz poznam en primer, to pa je tudi edini kjer je bilo priposestvovanje uspešno, ker je prišlo do napake v ZK zaradi pomote pri sklepu o dedovanju leta dva pa tri. Ker je dedil, ki bi moral dedovati, pa ni, zemljo ves čas obdeloval in ker je s papirji izkazal, da je bilo zemljišče v lasti njegovih prednikov, dejanski zk lastnik pa mu ni hotel izročiti zk dovoljenja za vpis v zk, je iztožil tak vpis.
Vitel,kako pa potem razlagaš nedavno odločitev našega sodišča,zgoraj sem dala povezavo,ko je ZK stanje urejeno,pa je gospa izgubila posest?
Zanič odvetnik in pa situacija se je spreminjala, ker se je priposestvovalo tisto iz članka po ODZ in ne po današnjem zakonu, kar je bistvena razlika.
Vitel:
Policija nima pristojnosti na privat zemljiščih in še več, kmetijskih?
To se pravi, da grem lahko na tvojo parcelo, vzamem traktor, zaorjem in posejem koruzo. Nihče mi nič ne more...
Figo, ne boš verjel, ampak policija takšnem primeru nima pristojnosti da te preganja. Lahko te pa lastnik njive z vilami v rit napiči ali na sodišču toži za motenje posesti, kar mu je pač ljubše.

L.p., Kloko

Skok na forum:

Zadnje novice

Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »