Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Kmetijsko zemljišče, priposestvovanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kmetijsko zemljišče, priposestvovanje
#1
Pozdravljeni.
Obdelujemo nekaj zemljišč za našo majhno kmetijo. Pri nas se je oglasil mlajši gospod z nekom blizu našega doma in dejal, da bo parcelo (1500m2) ki jo že ves čas obdelujemo ponudil v arondacijo občini v kateri živim. Ta gospod je iz čisto drugega konca SLO. Šel sem pogledat na e Zemljiško knjigo in res - lastnica te parcele je gospa stara blizu 90 let. Spomnim se, da je stara mama že davno nazaj govorila (ko smo okopavali krompir), da je ta njiva bila zamenjva. A očitno ZK kaže drugače.
Zanima me, ali lahko parcelo priposestvujemo glede na to, da jo obdeluje že več naših generacij. Vse kaže, da vnuka lastnice zanimajo zgolj €.

Hvala za odgovor
#2
Prvič, to kar piše v zemljiški knjigi je edino merodajno glede lastništva.

Drugič, če se s trenutnim vpisom lastništva ne strinjaš, imaš možnost, da zahtevaš spremembo. Glede na povedano, imaš veliko možnosti, da pri tem uspeš. Vendar se zavedaj, da se postopek ne izvaja za šankom v gostilni, ampak na sodišču. Torej rabiš odvetnika, listine, priče, čas in denar.

Tretjič, ne se obremenjevati z €, ki motivirajo dotičnega gospodiča, ti bo veliko lažje pri srcu...

L.p., Kloko
#3
Kloko, si kar mislim da če se spustim v to ne bo lahko. Mislim, da je gospodiča privabila lokacija ki pa je za občino precej zanimiva. Verjetno računa na dediščino po babici.
Predvsem mi ni vseeno, ker to zemljišče stalno obdelujejo dve generaciji pred mano (vključno z mano). Po besedah stare babice verjamem, da je zemlja res naša, bila zamenjana davno tega. Ampak to nažalos ni nihče uredil in tudi ni papirjev.
Kolikor sem bral stvarni zakon 217. člen: nepravo proposestvovanje, ali je to v tem kontekstu?
#4
Da ne obdeluješ tudi tistega, kar so dve ali tri generacije nazaj dale v zameno za to... :-)

Tudi tam poglej ZK...če ni bilo speljano tam in tudi tukaj ne...hecno ane? :-)

Vsaka palica ima dva konca.

LPM
#5
kot praviš, da veš, da je bila parcela last drugega. Zato, ker veš verjetno ne moreš biti dobroverni posestnik. Seveda si lahko saj to, kar si napisal tu nam ne boš pisal v tožbo, če boš tožil za priposestovanje. Sledil bo dolg sodni postopek, veliko stroškov in živcev.
Če je bila zamenjana potem mora obstajati zemljišče ki ste ga vi dali za to zemljišče- menjava. Torej, če je to res bilo se da ugotoviti.
Razen, če ni bila menjana za rundo v gostilni ali za partijo kart kar se je včasih dogajalo.
Kar zakomplicirano..
#6
Glej, jaz nisem pravnik, da bi ti upal naštevati relevantne člene zakonov, na katere se lahko sklicuješ v postopku. Kot sem že prej napisal, če se tega lotiš, rabiš izkušenega odvetnika, ki bo vodil postopek.

Ampak par stvari te lahko opozorim vnaprej, da se pripraviš. Recimo prva bistvena stvar je, da ste vsaj deset let zadevo koristili neprekinjeno v prepričanju, da je to vaše in vam tega nihče ni osporaval. To "dobroverno posest" bo treba tudi dokazati na sodišču, recimo s pričami. Imate sosede, ki bodo pripravljeni na sodišču pričati v vašo korist? Dotični gospodič "dedič" je skoraj sigurno seznanjen s tem in lahko prične pritiskati na sosede oz vam prične "skakati" po njivi in bo problem...
Druga reč, ki mi pade na pamet, dokler niste sprožili postopka na sodišču, lahko trenutni lastnik parcelo podari ali proda brez vas. Še posebej, če je potencialni kupec občina, se vam možnosti za pridobitev uradnega lastnišva precej zmanjšajo. Torej treba je pohiteti...

L.p., Kloko
#7
susa Napisal:kot praviš, da veš, da je bila parcela last drugega. Zato, ker veš verjetno ne moreš biti dobroverni posestnik.Kar zakomplicirano..
Ne, gospodič se je glasil pri nas ta teden. Od tedaj vem, da to ni naše. Prej sem verjel, kar sem slišal.

susa Napisal:Recimo prva bistvena stvar je, da ste vsaj deset let zadevo koristili neprekinjeno v prepričanju, da je to vaše in vam tega nihče ni osporaval.
To je res. Tega nihče ni nasprotoval bistveno bistveno več kot 10 let. Kot gledam, kmetije ki je imela to parcelo v posesti ni že 45 let. Verjetno je bil takrat sklenjen dogovor ali pa zamenjava za nekaj drugega, ne vem.
Kar me pa zanima:
Stvarni zakonik 217. člen Napisal:Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.
#8
Preberite si tole, ker očitno to, kar piše v ZK ni edino merodajno.
Je pa po mojem gospa imela blazno slabega odvetnika in takale sodba mora pasti.

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/pripos...aje/409355
#9
Šel sem pogledat na e Zemljiško knjigo in res - lastnica te parcele je gospa stara blizu 90 let.


Če je lastnica še živa in je še pri sebi bi bilo najbolj smiselno stopit do nje in jo prosti, da se uredi prepis parcele.
#10
Ravno to sem naredil. Lastnica žal ni pri sebi in očitno vse upravlja vnuk. Po telefonu sem govoril z njim in oba sva izrazila željo, da se to uredi. Kot kaže je parcelo že ponudil občini in še nekaterim lokalnim kmetom, ki od njega kupujejo parcele, vendar zaenkrat brez uspeha. Bojim se, da mi bo postavil precej zasoljeno ceno za odkup. Ne vem, ali naj se dogovarjam ali naj mu zagrozim s priposestvovanjem.
#11
Ta zakon o priposestvovanjem je kot je bilo tudi rečeno v zgoraj navedeni oddaji legalna kraja. Ne razumem ljudi ,da ne vejo kaj je njihovo in kaj ni. Me zanima na kakšni podlagi in z čim lahko sodnik ,da nekomu nekaj kar ni in nikoli ni bilo njegovo. Lastnik ima dokumente ,vpis v ZK in po njegovem ni lastnik. Na takšen način kdo zna izrabljat zakone lahko prideš do lastništva brez ,da bi imel kdaj bilo kakšno lastnino v naravi.
#12
Odločitev za eno ali drugo je povsem na tebi. Bodi pa previden, ker če so stvari takšne, kot jih opisuješ, potem tale gospodič trenutno prodaja nekaj, kar sploh še ni njegovo. Lastnica praviš da ni čisto pri sebi a je še živa, potencialnih dedičev je neznano število, lahko je vmešan še kakšen CSD. Do prodaje takšnega premoženja bo preteklo še veliko vode...

L.p., Kloko
#13
Če lastnica ni pri sebi, mu zagrozis lahko, da boš šel ti na csd... Priposestvovanje pa je izjema, če imaš listine ali priče, da je bil posel prodaje in menjave sklenjen in ni bilo zk urejeno, bi morda šlo, sicer pozabi...
#14
Če ima listine ,kako če je sedaj ugotovil ,da to ni njegovo. Najbolje je ,da pogleda po svojih listinah kar je njegovo ,da ne bo več po tuji zemlji šaril.
#15
Se dogaja, da pogodbe niso imele zk dovolil, ali pa jih enostavno niso predložili za vpis prenosa lastništva v zk.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »