Opremljanje doma > Kopalniška oprema
Izpust vode iz bojlerja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izpust vode iz bojlerja
#1
Pozdravljeni,

Danes se je nosilec za bojler po 25 letih odločil da ne bo več ostal na steni (menjali samo samo bojlerje ker so bili vsi Gorenje Tiki je nosilec ostal vedno kar isti). Trenutno je 80l bojler pritrjen samo an en šrauf ker je drugi zapustil svoje mesto.

Model bojlerja je razviden tukaj:
[Slika: 20161203_1cf18.jpg]

Vodo sem sicer zaprl vendar bi potreboval izprazniti bojler, da ga lahko snamem in pritrdim novi nosilec, vendar ne želim v procesu poškodovat grelca ali posledično česa drugega.

[Slika: 20161203_10a9b.jpg]


Nekako logično je da je potrebno odviti 4 šraufe vendar me zanima kaj lahko pričakujem na drugi strani? Masovni izliv vode?

Prosim za malce namigov ter pomoči.

Hvala!
#2
Zakaj bi grelec ven jemal, izprazniti ga moraš tam, kjer je dotok mrzle vode.
#3
Kot je že M|HA napisal. Bom morda bolj podrobno napisal: Najprej zapri glavni ventil. Nato na armaturi (pipi) odpri toplo vodo. S tem boš sprostil pritisk v bojlerju. Ventil nato zapri nazaj. Nato si pod bojler podstavi škaf in počasi odvij cev z modro oznako (dovod mrzle vode v bojler). Voda bo začela teči iz bojlerja, vendar ne močno. Na tisti pol colski priključek lahko natakneš tudi kako cev in jo spelješ npr. v banjo. Nato pa ponovno odpri ventil tople vode. Voda iz bojlerja bo sedaj pričela iztekati precej močneje, saj na vrhu bojlerja ne bo več vakuma. Vsekakor pa, ko boš bojler izpraznil odvij še prirobnico z elektro grelnikom in ga očisti morebitnega kamna. Tako lepe prilike za to opravilo potem ne bo več, saj je to opravilo vezano vsakič na izpraznitev bojlerja. Ob tem zamenjaj še tisto tesnilo na prirobnici, mora imeti okrogel in ne ploščat profil.
#4
Pozabil pripisati, hvala za navodila! Sem uspešno spraznil, snel ter celo očistil bojler, vse prvič v življenju. Kljub temu, da imam nek "razbijalec kamna", ki ne naredi očitno prav veliko sem po dveh letih uporabe bojlerja potegnil vn kar za 29,6KG vodnega kamna. Po tej informaciji me sploh ne preseneča, da je stena popustila.

Vem sedaj, da moram gledati v prihodnje bolj konkretne bojlerje v katerega lahko dam več kot en prst za lažje čiščenje Smile.

Hvala ponovno.
#5
Še nekaj, glede na količino vodnega kamna najdenega v bojlerju: termostat na največ 60 stopinj, raje na 50. Pri višjih temperaturah se izločanje apnenca veliko bolj pospeši.
#6
Amm..bojler recimo da ima 20 kil ter kapaciteto 80 litrov..kar znese cca. 100 kil. Če je bilo noter 30 kil kamna je bilo posledično manj vode :wink: ...sicer v piko razmerje ne drži povsem a še vedno je na šravfih viselo cca. 100 kil :wink:
#7
arbajter sicer je nastavljen na Economy konstantno, vendar je definitivno voda toplejša od 50 stopinj.

vincent ne vem če bo čist držalo Wink.
#8
"Ekonomična" temp. je 60 stopinj. Če imaš možnost nastaviti deset manj, bo bolje.
Ima pa vincent tudi čisto prav. 80 litrov vode pa tiste kile apnenca ne morejo skupaj v bojler. Kolikor je volumna apnenca, toliko manj litrov vode je v njem. In ker ima apnenec specifično gostoto 2,6kg/l je bilo v bojlerju 11,5 litra vode manj, torej je bil bojler na račun apnenca nekje za 18 kg težji, kot bi bil sicer. To pa ni razlog, da se zgolj zaradi tega odtrga od stene. Seveda pa zelo veliko odvisno tudi od mojstra, ki ti ga je "nalimal" na steno. Je pa to še en razlog za redno čiščenje kamna iz bojlerja, sploh če imaš po ceveh bolj trdo vodo. Glede na omenjene kilograme kamna, pa tvoj bojler ni videl servisa od svojega rojstva dalje.
#9
Saj je star šele 2 leti...
#10
Ja, dve leti. Pa faktor množenja je pa koliko že?
#11
Napisal je, da je bojler star dve leti. Druge info o njegovem bojlerju nimam.
#12
JaBK
Kar malo nemogoče se mi zdi, da bi se zgolj v dveh letih nabralo za tretjino bojlerja kamna. Pa če ima zelo trdo vodo (nad 30°dH).


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
05.03.2021 ob 10:20:07
Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
Kako priti do najcenejšega ogrevanja stanovanja ali hiše? To je vprašanje, ki si ga pred začetkom vsake zime... Beri dalje »