Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup hiše, razjasnitev postopka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup hiše, razjasnitev postopka
#16
Icybox v oglas napišeš ceno kolikor misliš, da je nepremičnina vredna, to je pač tvoje mnenje o ceni, potem pa vidiš kakšen je odziv. Kot so ti že napisali nepremičnina je vredna toliko kolikor bi zanjo dobil na trgu in nič več.
Cenilec ti bo nepremičnino ocenil po nekem ključu in potem podal vrednost, kar pa ne pomeni, da je to vrednost, ki bi jo dobil v primeru prodaje.
Če je temu tako bi se jaz na tvojem mestu raje skupaj z vsemi deležniki sam dogovoril o vrednosti nepremičnine in to tisti o kateri pač vi vsi mislite, da je tista prava, ki pa morda bo precej višja kot je vrednost le te na trgu.

Vsak svojo premičnino ceni višje kot bi morda dobil zanjo ker je vanjo vložil svoje delo, ideje, se čustveno navezal in na koncu koncev res finančno več vložil kot bi pa trenutno zanjo dobil, če bi jo prodal ampak tako pač je.

Vi pa se morate samo dogovoriti in se odločiti ali boste pri poslu upoštevali ceno, ki jo bo podal cenilec ali ceno, ki jo ima nepremičnina na trgu.

Če nepremičnina na trgu ni interesantna in zanjo ni zanimanja je pač manj vredna kot če bi bilo zanimanje večje.

Seveda bi si ti želel nizko ceno, teti pa najbrž malo višjo, srednja pa bo tista prava.

Če pa oddaš oglas pa nobenega ne zavajaš samo preveriš, če je zanimanje in koliko bi realno dobil.

Če ti teta proda svoj delež je davka samo 2%.
#17
Situacije je naslednja in sicer da v hisi ni ne jaz ne sestri ziveli, tako da nekih pretiranih custev do nje ni (mogoce se najvec pri meni), se mi pa lokacija dopade in bi si ma dolgi rok zelel bivati v nji.
Zakaj se mi zdi ocena cenilca zanimiva? Ker bi le on ocenil koliko je dejansko vredna (parcela, konstrukcija, napeljava, etc...) in se mi zdi ta vrednost realnejsa za odkup (ker je bila hisa zgrajena s strani babice). Ce jo postavim na trg ima zadeva dvorezen mec, lahko 'pridobim' ker bi se prodala za manj, lahko pa 'izgubim' ker bi nek kupec pac placal vec. Primer stara hisa v ljubljani se proda za precej vec kot nova na Gorickem.
Glede tete dejanskega odkupa ne bi bilo, lastnica je le na papirju. Le on je ze dobila drugo nepremicnino, katere je bila (in se vedno je) 50% lastnica moja mama. Glede delitve smo ze dogovorjeni, le v koncni fazi bi radi papirologijo(in z njo povezane davke) uredili cim ceneje.
#18
Verjetno ste se ze kaj pogovarjali o vrednosti ali ne? A bos posten ce bo cenilec ocenil za npr 20% vec od vasega predvidevanja?

Ps: na telefonu me jezijo sumniki :-)
#19
No, saj cenilec tudi ne bo podal ''ene in edine, prave'' vrednosti. Če pokličeš tri cenilce, bo vsak dal svojo ''oceno''.
Konstrukcije in napeljav ne bo preverjal, vprašal te bo iz česa je plata. Če boš rekel betonska, bo to OK, če boš rekel, lesena, pa bo to OK (skrajni primer). In vprašal bo, za kaj cenitev potrebuješ. Za banko bo šel malo bolj v detajle, če pa cenitev rabiš le zase, bo zadevo ocenil bolj od oka.
Ne pričakuj, da bo v detajle pregledal hišo.
#20
Dejansko se nismo ker niti ne vemo ce je Gursu za zaupati glede cenitve. Ce je vrednost nepremicnine 20% visja bom tisto vrednost pac uposteval
PS; tudi sam pisem s telefona...
#21
Lartep: temu se zelim izogniti in dobiti realno vrednost.
Sodelavec je dobil grobo cenitev (15 minut na loaciji, 100 eur) katera ni vzdrzala pri notarki. Poklicali so cenilca nazaj naj opravi zadevo strokovno kateri se je vrnil na objekt, bil 2-3 ure in pripravil elaborat (20-25 strani) in doplacali 250 eur.
#22
Glej, glede te vrednosti: tržna vrednost, realna vrednost, cenilčeva vrednost, GURS vrednost, tvoja vrednost, mamina vrednost, sestrina vrednost, to so vse različne številke. Nikakor ti nihče ne zmore povedati ene same, prave vrednosti. Če ti 20% več nič ne pomeni, verjamem, da se lahko s sestrama sam zmeniš, koliko jima daš.
#23
Nisem rekel da mi 20% vec nic ne pomeni, seveda mi, saj tu prinasa visji kredit. Ampak kot pravim, imamo dobre odnose in ne mislim jih prinasati okrog za nizke vrednosti ce je zadeva pac vec vredna.
#24
Icybox za kredit ti bo banka določila cenilca oz. ima vsaka banka svojo listo svojih cenilcev, če si dobro prebral ti je to že nekdo napisal.

Brez veze je pisati tukaj, kot smo ti že napisali morate se vsesti in se najprej odločiti vsi skupaj katero ceno nepremičnine boste upoštevali? Potem pridobite to oceno oz. ceno nepremičnine in izvedete posel. Potem pa pride na vrsto banka in njihov cenilec.
#25
Danes smo se usedli s sestrami. Dogovorili smo se da dobimo cenilca da nam grobo oceni nepremičnino in na podlagi tega bomo (bodo) določili deleže za odplačilo.
#26
Samo tako me zanima, kajpa je narobe s cenitvijo GURSA? Ali je prenizka oz. previsoka?
#27
Ja ne vemo, lahko je popolnoma ok, ampak glede na stevilne debate po forumih/medijih ter ostala ovrednotenja 'nasih' nepremicnin, ji nekako ne zaupamo...


Skok na forum:
Zadnje novice