Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup stanovanja št 2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup stanovanja št 2
#1
Pozdravljeni

Ne vem če sem ravno zadel pravo kategorijo pa vseeno če je napačno naj prosim moderator prestavi.

V lasti imam stanovanje v katerem imam prijavljen stalni naslov, živim pa ne v njem

To stanovanje oddajam v najem. Pogodbo imam notarsko sklenjeno z direktno izvršljivostjo, prijavljeno na 2 koncih (ne vem točno kje že ena stvar je za plačilo davka in pa še nekje sem oddal prijavo)

Ok toliko na hitro o situaciji. Sedaj pa vprašanje.

Razmišljam o nakupu še enega stanovanja katerega bi prav tako dajal v najem in z najemnino delno pokrival obrok kredita.

Kako je to najbolj pametno speljati?

Kolikor je meni znano v primeru oddajanja enega stanovanja v najem:
- priznanih imaš 10% stroškov od najemnine
- od preostalega zneska plačaš 25% davek
- ker uradno v stanovanju bivam (imam prijavljen stalni naslov) davka od premoženja ne plačujem ker je 50m2 še v neki meji ali kako je že to
- plačati je potrebno tudi nadomestilo za stavbno zemljišče


Stanovanje št 2 pa bo imelo podobno kvadraturo kaj se sedaj tukaj spremeni oz kako narediti da bo pravno formalno vse ok in pa zame kar najugodnejše.

Mi kdo lahko svetuje?
#2
MMC danes:
Ravnanje politika, ki je svoj denar skril na Bahame, je zame akt skrajnega nasilja
Siol danes:
Za podjetje nekdanjega politika Virantove stranke milijoni v Liechtenstein

Če že utajujete davke, kaj če bi to počeli vsaj potihem.
#3
gapez, cesarju tisto, kar je cesarjevega. zakaj bi plačeval več??

lepo je napisal, da hoče pravno formalno vse ok (=legalno). temu se reče davčna optimizacija. verjetno je bila faušija tista, ki je izzvala hudobne komentarje, namesto da bi se posvečala reševanju problematike. upam, da kdo odgovori s kakšnim koristnim nasvetom, ker to tudi mene zelo zanima.
#4
Ne grem še kakršnegakoli utajevanja raje ponoči mirno spim.

Imam raje nekaj manj in legalno kot pa da bi se tresel kdaj me bo kdo za kravatelc.

VsI pa vemo da se vsako stvar da speljati na več načinov nekatere so primernejše za nekatere druge pa za druge. Tako da istem opcije kaj in kako je mogoče da se zadevo spelje pravno formalno ok.
#5
Pozdravljeni,
ze to, da ste Vi prijavljeni na stanovanju, v katerem ne zivite je nelegalno.
Da imaste taksno zmedo, da ne veste kje imate (ne veste kje ena stvar je) … in to pri enem stanovanju. Kako bo to sele pri dveh stanovanjih? OK, to je Vasa stvar.
Vas ne razumem, ce imate konkretne cilje, in s tem povezana konkretna vprasanja, zakaj ne stopite do notarja, ki Vam bo svetoval. Na davcno, kjer Vam bodo razlozili in na krajevni urad. Tudi sam imam veckrat opravka usluzbenci v Cerkljah. So (vecina) zelo kompetentni in prijazni, samo z besedo na dan in vse bo reseno.
Kako lahko to speljete:
Najdete primerno stanovanje, kupite, najdete najemnika, skleneta najemnisko pogodbo, javita na krajevni urad in davcno. Konec.
Iz lastnih izkusen Vam lahko povem, da Vam ostane ca. osem mesecnih najemnin, dve najemnine gredo za davek, dve najemnine za stroske iz naslova stanovanja.
Za slicne informacije in osnutek sem pri notarju placal (sept. 2015) €28.- + davek. Termin je bil skoraj uro in pol. Pravno formalno boste imeli informacije iz prve roke.
In lep dan se naprej.
#6
@Kranj:
Se pravi je po tvojem nelegalno tudi, da država prijavlja prebivalce na CSD, čeprav ve, da nihče tam ne živi? Kaj pa tisti, ki imajo začasno prebivališče? Je nelegalno, da imajo prijavljeno tudi stalno prebivališče, čeprav ne živijo, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče, ampak živijo na naslovu, kjer imajo prijavljeno začasno prebivališče? V čem je potem sploh fora začasnega prebivališča?
Samo sprašujem, ker mi takšno ku-ku razmišljanje o nelegalnosti res ni jasno.

Pa daj razloži prosim, kaj hudiča je "krajevni urad" in na podlagi katerega zakona, moraš na ta fantomski urad prijavljati karkoli v zvezi s stanovanjskim najemom.

Tudi ne razumem, kako gresta lahko pri tebi 2 najemnini za davek? Ali se greš davčno utajo ali pa nimaš pojma, koliko znese davek.

Nazadnje pa še to. Tvoj notar je moral biti pa res poseben, da si je za 28€ vzel uro in pol časa s tabo (glede na zgoraj napisano te je sicer bolj slabo podučil ali si pa ti slab učenec). Pri notarju pustim skoraj 1.000€ na mesec pa sem v enem mesecu pri njemu približno ravno uro in pol.

@Misek: napisal si bistveno premalo informacij, da bi ti človek lahko primerno svetoval.

P.S. Nikakor pa ne štekam za kaj je med ljudmi še vedno prisotna fama glede sklepanja pogodb pri notarju. Verjetno res mislite, da gre za popolno neposredno izvršljivost.
#7
http://www.upravneenote.gov.si/ljubljan ... vni_uradi/
#8
@jak…
Brez hude krvi. Ni potrebe.
Zal ne vem, kaj je CSD.
V cem je fora stalnega / zacasnega prebivalisca ne vem, ni mi jasno, ni bilo nikoli jasno, verjetno mi ne bo nikoli jasno. S tem se ne obremenjujem. Imam eno prebivalisce, kjer je sredisce mojega zivljenja, na katerem imam ekonomski interes, posledicno davcno obveznost. Enostavno.
Dovolite, da se Vam opravicim za izraz „Krajevni urad“, pravilno je seveda upravna enota. Prosim oprostite Vi, kakor tudi vsi ostali.
Davek: Trdim, da ca. 80% ljudi v Sloveniji ni seznanjena z podrobnostmi financne zakonodaje. Te informacije so dostopne vsem, ki imajo racunalnik, dostop do interneta in so pripravljeni investirati svoj dragoceni cas v to tematiko. Ocitno Vi nimate interesa.
Nisem financnik, vendar letno investiram veliko casa v to temo. Placam veliko davka, vendar,z svojimi investicijami zelo znizam davcno osnovo.
Notar: Vceraj sem se enkrat pogledal moj racun od notarja. Neto € 23.- + davek, tako, da sem nakazal €28,06 za pravni nasvet. Ta nasvet mi je omogocil, da sem povsem zakonito in pravno-formalno speljal zadevo v skupni vrednosti € 625T. Racun za to storitev je bil kasneje seveda visji. In danes me nic ne boli glava in lahko spim.
Ce Vi mesecno placate notarju € 1000.-, imate sigurno temu primerne posle ali pa Vi ne locite med pravnim nasvetom in notarskimi uslugami pri sklepanjem poslov. Tukaj imate Vi ogromno deficita.
Jaz pa „ne stekam“, da ljudje skoparijo z denarjem v visini nekaj €, za posle, v visini pet, sest mestnih vsot, kasneje pa na tem portalu sprasujejo „podpisal sem > denarja nikoli prejel“ Kaj sedaj? Placal sem 100% avans, robe od nikoder > kako in kaj sedaj?
Vzel sem kredit v CHF kaj sedaj? > Drzava naj resi moje napake namesto meine?!?!
Kako zasluziti za hiso? … Kupil na obali stanovanje (luknjo) brez okna, 3x preplacal, sedaj pa v medije in jok in stok?!?! itd., in se in se.
Verjetno bom z mojim postom marsikomu stopil na rep. Vsak je svoje srece kovac. Vsak ima moznost, denar dobesedno lezi na cesti, potrebno se je skloniti, ga pobrat. Nikomur ne bo padla krona z glave. Treba je bit „korajzen“ investirati cas, stopiti cez prag in narediti prvi korak. Ne samo objaviti post na portalu in cakati, da vse pade z neba, oz. resi drzava.

Vsem skupaj uspesen dan, lepe praznike in zdravo 2017.
Danes zakljucujem moje sluzbeno leto 2016 do 09.01.17
#9
Ti si točno napisal, koliko znašajo investicijo v tvoje stanovanje, 2 mesečni najemnini na leto; potemtakem tvoja davčna obveznost iz naslova oddaje v najem nikakor ne more znašati zgolj 2 mesečni najemnini na leto (razen če utajuješ davke). Pa ne mi flancati o nekih olajšavah in nepoznavanju zakonodaje ipd. - obdavčitev je cedularna, za vse enaka.

Še en nakladač, ki jih ta forum vabi kot vešče luč.
#10
Ok Ne vem zakaj se sedaj tukaj prepucavamo kaj ima kdo in kako ima kdo.

Skratka bil sem na finančni upravi z podobnim vprašanjem pa so me zavrnili, češ da oni pač ne svetujejo. No ja kakorkoli že nekako sem se dokopal do nekih informaci ki jih bom podelil tukaj da jih kdo ki se zastopi na te stvari lahko dpoloni v kolikor želi če pa ne pa tudi prav

Kolikor sem uspel izvedti sta 2 opciji
1.opcija
Stanovanje 1 oddajaš v najem in za to si po zakonu dovžan plačati:
- od najemnine se prizna 10% stroškov
- od preostalega zneska najemnine plačaš 25% davek
- plačaš davka od premoženja ki se ga določi po nekem točkovniku
- plačati je potrebno tudi nadomestilo za stavbno zemljišče

Pri 100€/mesec najemnine se upošteva 90€ in od tega plačaš 25% kar je 22.5€ torej ti mesečno ostane čistega 67,5€


Za 2. stanovanje je zadeva podobna

2. opcija

Odpreš popoldansko obrt, dopolnilno dejavnost, popoldanski sp...

- od najemnine se prizna bisveno več normiranih stroškov (točnega podatka še nimam)
- od najemnine zmanjšane za normirane stroške naj bi plačal 4% davek - ni preverjeno če to drži
- plačaš nekoliko VEČJI davek od premoženja - zakaj ne vem še
- plačaš nadomestilo za stavbno zemljišče

Drugo stanovanje po istem principu

Se pravi od 100€ - priznani normirani stroški - "4%" davek = je verjetno boljša računica kot prva

Je pa res da je potrebno upoštevati še strošek poslovanja popoldanske obrti, dopolnilne dejavnosti, sp-j, ...

Skratka imam še precej neznank na katere sem upal da mi bo kdo tukaj znal kaj povedati iz prve roke.

Toliko za enkrat
#11
Namesto da sprašuješ tu gor, pojdi do dobrega davčnega svetovalca, ki ti bo svetoval kakšne so možnosti. Predvsem pa se finančno izobrazi. Poglej davčni zakon. Obvladaj stanovanjski zakon itd. Pomembna sta davčni svetovalec in tudi dober računovodja, ki se spozna na stvari.

Predvsem upoštevaj nasvete tistih ki dejansko to delajo o čemer govorijo. Ne pa tiste ki nekaj govorijo, pa tega ne počnejo.

Tisto kar si napisal, je res, za neizkušene vlagatelje. Za tiste ki so izkušeni, pa vedo da obstajajo tudi legalne poti, da ne plačaš davka.

Pol pa se čudi Trumpu ker ni nekaj let plačeval davka. Meni je logično da ni.
#12
jaz pa menim, da je super, da tukaj sprašuješ. v tem je ravno smisel foruma, saj je morda kdo že uspel rešiti podobno situacijo in jo lahko deli z nami... sicer bi pa lahko za vsako stvar šel do svetovalca in plačal za nasvet (tudi gradbeni).
jaz ti lahko pomagam pri 2 opciji, ki se ji reče normirani s.p. ta je zelo uporaben, kadar opravljaš pridobitno dejavnost in imaš nizke stroške, saj se ti priznajo 80% normirani, zato je efektivna obdavčitev zgolj 4%.
torej, morda tako lepše zgleda.
davčna osnova = prihodki - 0,8* prihodki = 0,2 prihodki
davčna stopnja = 20%
davek = 0,2 prihodki * 20% = 4%.

pri prihodku 100 eur plačaš le 4 eur davka + seveda tudi prispevke (za popoldanski s.p. so minimalni, saj jih plačaš že preko primarne zaposlitve). ne jih pa zanemarit, trenutno znašajo minimalni pavšalni prispevki za s.p. 65 EUR. temu se po mojem mnenju ne boš mogel izogniti. če je najemnina 500, potem ti ostane 415 eur:

500 - 20 davek - 65 prispevki = 415 eur.
#13
Tudi sam vidim namen foruma v tem. Vsak pa ga koristi za svoje stvari.

Sem ti pa zelo hvaležen za tvojo izkušnjo ki si jo podelil.

Kje načeloma urediš ta popoldanski s.p.? Upravna enota? Ta dohodek se ti potlej po vsej verjetnosti prišteje tudi pri dohodnini?
#14
odpreš ga v 15 minutah na ajpesu, brezplačno. ta dohodek se ti do določenega zneska obdavči po končni davčni stopnji (torej ne povečuje davčne osnove, ki jo ustvariš z redno zaposlitvijo).
https://neda.si/blog/ali-se-mi-splaca-u ... nski-sp-24
#15
Tema je dobra, primerna in na tem forumu (nakup, prodaja in pravna vprašanja) - popolnoma na mestu.

Zakaj pa smo na forumu. Najameš gradbenega strokovnjaka, arhitekta, davčnega in finančnega svetovalca, mizarja ... ja kaj potem rabimo forum. Pač debatiramo in včasih kaj zvemo - bistveno pa, da delimo izkušnje. Na nas samih pa je, da ločujemo pleve od zrn.

Aja za : Srečno in uspešno 2017


Skok na forum:
Zadnje novice