Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Odkup parcele od MOL

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odkup parcele od MOL
#1
Oče je pred 50 leti kupil cca 550 m2 veliko parcelo v Ljubljani na Brodu in zgradil hišo na njej. Med zidavo so spreminjali ceste v sosednji ulici (zadaj za hišo), kar je povzročilo, da je del občinske ceste postal neuporaben in to sta si s sosedom razdelila vsak do polovice. Po sredini občinske parcele sta naredila ograjo, ostalo je travnik.

Letos je prišel dopis od LUZa, da so pooblaščeni s strani MOL za prodajo teh parcel. V dopisu piše, da nimajo nobenih interesov po parceli in da naj sporočimo, če smo jo pripravljeni odkupiti. Cena je 80€/m2 in samo očetove zemlje je več kot 300m2, kar znese cca 25k€.

Zanima me, kaj se da narediti, ker tega denarja nimamo. Kaj lahko občina naredi, če oče parcele ne odkupi? Naj povem še to, da je to ozek pas med dvema parcelama in praktično ni drugih kupcev, kot sta oče in sosed.
#2
Takšne (uzurpirane) parcele LUZ že nekaj let išče po Ljubljani in jih parcelira. Z denarjem, ki gre za odkup teh zemljišč se (neuradno) tudi financirajo storitve.
Glede na to, da ste seznanjeni s tem, da ste parcelo uzurpirali, boste težko uveljavili priposestvovanje, zato vam ne preostane drugega kot odkup, ali pa da parcelo ne uporabljate.

Dejansko lahko zavrnete odkup, ali podate svojo ponudbo. Kar se lahko zgodi je to, da parcelo ponudijo komu drugemu in če drug parcelo dejansko odkupil, potem je tudi v naravi ne boste morali uporabljati.

Predlagam, da se obrnete po nasvet še na kakšno od nepremičninskih pravnih pisarn. Imajo izkušnje v tovrstnih storitvah, tu na forumu se hitro najde kak nasvet, ki vam bo prej v škodo kot korist.

Lp
#3
...očetove zemlje je več kot 300m2...
...ozek pas med dvema parcelama in praktično ni drugih kupcev...

Tile dve trditvi mi ne gresta skupaj - na parceli s 650 m2 je valjda možno kaj narediti.
Tudi nisi napisal ali je zazidljiva (to verjetno je).

Ostane jima nekaj opcij:
- ponudiš res nizko ceno 1~5€/m2
- ponudiš malo bolj realnih 20~50€/m2
- se pogajaš od cene 80€/m2 navzdol
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#4
Tržna cena za parcelo na Brodu je vsaj 200 eur. Po mojem mnenju jamranje tu ni na mestu, prej se lahko vprašamo, zakaj mesto prodaja mestno zemljo (vseh občanov) tako poceni.
#5
Razplet je preprost, če imaš kaj ponuditi ponudi kolikor pač lahko, če ne pa pač ne. Kdo kaj in kako bo v nadaljevanju počel s to zemljo če je ne uspete odkupiti pač ni tvoj problem.

Takšna je realnost, ki pa ima tudi svetlo stran, vssa ta leta ste brezplačno koristili nekaj kar ni vaše, kar pa tudi ni kar tako? Smile
#6
Soseda je imela kontra situacijo. 25 let nazaj so vzeli del zemljišča za širirev ceste. Nikoli opa pravno uredili oz. ni bilo pisnih dokazov. Par let nszaj pa se je vseeno z obcino dogovorila za odkup, ker ji je tisto zemljišče sami zviševalo premoženje pri transferjih. Za 50 m2 je dobila ene 700€
#7
Pozdrav,

na območju Vižmarje Brod so v zadnjih mesecih res poslali več kot 500 dopisov za take in podobne primere odkupov. Nekatere ponudbe LUZa (koncesiornar MOLa) so čisto logične in poštene, v nekaterih primerih pa je prišlo do nepoštene prakse.

Kot prvo: Strinjam se s predhodnikom - vsako informacijo 2x preverite pri pravnikih.

Laiki zelo radi z levo roko uporabljamo pravne termine in pojasnjujemo, kaj je in kaj ni možno. Instrument priposestovanja ni tako hitro za zavržt (potrebno je preveriti vse detaile), so pa tudi druge možnosti (razne verzije služnosti ..) ki pa v javnost ne pridejo do izraza. Poznajo pa jih pravniki, ki se ukvarjajo s področjem nepremičnin.

Potrebno je vedeti kaj je družbena lastnina, kako se je vpisala v ZK okoli 1997 in kaki zakoni so to narekovali. Ker v "dobrih" starih časih, nihče ni mogel kupiti ampak je dobil le v "najem" in je bil vpisan kot uporabnik, ne kot lastnik parcele. Tudi uporaba v dobri veri in nenasprotovanje uporabe trenunega lastnika je pomembna.

Ker problematika ni osamljena, se je v zadnjih mesecih vzpostavila Iniciativa Vižmarje-Brod na to temo, ki se je že sestala z MOL (županom Janković) oz. LUZ v decembru.

Ne trdim, da je ta Iniciativa odgovor na vašo težavo g.Andrej, lahko pa morda dobite primere prakse - sporočite mi ZS in vas lahko morda usmerim.

Da to kar se dogaja ni vedno logično in pošteno si preberite:
https://www.dnevnik.si/1042757441/mnenja...anje161222

Podobno kot v tem članku opisuje avtorica za Vižmarje, velja tudi primer dostopov na Brodu - ni vedno logično pravilno, kar izgleda pravno pravilno (v resnici pa ni).

In si ustvarite mnenje.

In pa preden kdo začne vpiti, da je 80€ nizka cena - pomislite in pozanimajte se, koliko ponuja MOL, ko odkupuje podobna zemljišča. In pa koliko GURS ceni ta zemljišča. Ali pa je pošteno, da ko gre za občane dajmo čim višjo ceno, ko gre pa za državo ali MOL, pa dajmo najnižjo ali pa ji celo razlastninimo? Samo v Sloveniji.
#8
Pozabil si povdariti kakšna je cena parcele, ki jo odkupuje MOL od županovih pajdašev in kakšna, ko so lastniki navadni smrtniki.
#9
Navajam samo, kar je vsaj preverljivo - da ostanemo na kredibilni strani.

lp

P.s.: Kjer je dim, je tudi ogenj.
#10
Zakaj tocno pa bi morala MOL vam ponuditi odkup za drobiz? Ce bi MOL lahko ponudila vsakemu obcanu odkup zemlje pod enakimi pogoji, bi se slo, tako pa samo hocete povecati svojo lastnino za minimalne stroske, na racun oskodovanja proracuna MOL.
Mogoce zivimo v paralelnih vesoljih, vendar so doloceni Ljubljancani za par 10 m2 vecjo parcelo v LJ zmetali premozenje...

Zemljisca so za MOL nicvredna. Za mejase so veliko vredna. Za 300m2 povecati malo parcelo od 600 m2.... 80eur je glede na trzne cene m2 postena (30% trzne vrednosti).

Glede priposestvovanja upam le, da nasa zakonodaja to onemogoca. In upam se, da MOL ne popusti, saj bo v nasprotnem primeru v LJ vzniknilo kar nekaj civilnih iniciativ z kontra zahtevami.

Glede clanka v povezavi pa le se komentar: edino v LJ lahko vsak m2 svoje parcele natlacis s prizidki, utami, fontanami itd, avto (ali vec njih) pa pac zastonj puscas na ulici, ki jo asfaltira in vzdrzuje obcina. In temu seveda pravis javna povrsina, namenjena parkiranju. Bravo.
#11
Počasi, počasi ... lahko se pogovarjamo z argumenti, preverljivi dejstvi - ali naj se obmetavamo s klasičnimi floskulami - da izpadete pametni in nevoščljivi? Je to namen sodelovanja na forumu?

1. Dejstvo je, da so občani plačali (40% kupnine) za zemljišča pod svojo hišo in okoli nje v letih 1965-1970. To je nesporno dejstvo, tega nihče ne oporeka.

2. Dejstvo je, da so občani plačali (60% kupnine - da, več kot za parcele) za ureditev za izgradnjo sekundarnih objektov skupne uporabe - ceste, pločnika, drevoreda, otroškega igrišča.

3. Dejstvo je, da Občina (naslednica je MOL) ni izgradila vseh teh objektov, ki so v pogodbah občanov in plačani z njihovim denarjem - cest (tudi ožje so naredili), ni uredila pločnikov/zelenic in drevoredov, ne otroškega igrišča, ponekod ne celih parkirišč.

4. Dejstvo je, da so občani te neurejene površine uredili, ker bi drugače ostale neurejene. Nihče od občanov ne trdi, da je to njihova last - imajo pa v pogodbah, da so plačali za ureditev in za uporabo kot del naselja, kot funkcionalna zemljišča oz. po novem pripadajoča zemljišča k objektom (ne kot last, kot uporabo). Imajo tudi v pogodbah da imajo hiše dostop do ceste.

Kaj je tu spornega? Želijo, da ostane kot je bilo in jim občina ne ovira osnovnega dostopa iz hiš do ceste, ali pa da občina končno uredi igrišče, pločnike, zelenice, ponekod parkirišča. Ali pa da jim odproda po da, nižji ceni. Zakaj? Ker je Občina že pobrala 1x denar (več kot za 2x ceno vrednosti spornega zemljišča), pa ni uredila obljubljeno oz. napol. Sedaj naj odkupijo še po polni ceni? Torej MOL ne škodovat, občana pa 2x izžet? To pa je pošteno.

In da, kdor je pa res na takem zemljišču gradil brez dovoljenja občine karkoli (prizidke, garaže ...), je to narobe in naj plača zemljišče po ceni kot mu občina določi. Ali pa mu občina opravičeno ruši. To je pošteno.

Zatreti Civilno iniciativo v kali, tudi če imajo upravičene zahteve? No, saj živimo v demokratični državi še, ... ali pač?
#12
Taav Napisal:80eur je glede na trzne cene m2 postena

Samo pod pogojem, da je parcela uporabna. Če pa je to pas zemljišča širok (recimo) 5 metrov in brez dostopa, je tržna vrednost nič. Če je namreč možen kupec samo eden (ali v tem primeru dva), do zemljišča pa dejansko nihče drug ne more ali parcele ne more uporabljati, je parcela vredna toliko, kot sta zanjo pripravljena plačati kupca, če pa se kupcema zdi cena previsoka, bo pač ostala v lasti MOL.
#13
vsaka parcela mora imeti dostop. vprašanje je samo kako se do njega pride in kakšne vrste dostop je.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »