Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup+obnovitev stare ali postavitev nove hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup+obnovitev stare ali postavitev nove hiše
#16
Zdaj pa je tako: na približno isti lokaciji je ponudba tudi za 50 let staro Marles hišo. Cena je manjša, morda bi jo zbil na 85.000. Pol/kletni prostori so zidani, pritličje pa je klasični Marles. Adaptiral bi tudi vse, kot pri prejšnji hiši. Je pa res, da bi temu Marlesu vgradil nova okna, kasneje bi moral verjetno menjat tudi streho, je kritina iz leta 2000. Še vedno pa je razlika v ceni med obema hišama okoli 25.000, kar bi morda upravičilo pomanjkljivosti Marlesa, pa še vedno je bolje, če bomo sami direktno menjali okna, saj bodo čisto nova z žaluzijami vred...

Poleg tega so v Marlesu vsi bivalni prostori v eni etaži, v omenjeni zidani hiši pa so nelogično porazdeljeni po celi hiši. Bi bila adaptacija/premik sten/napeljava nove elektrike in vodovoda/slikopleskarstvo lažja ali težja v Marleski? Meni se zdi, da bi bila lažja... Kako to poteka? Se za nove električne razvode stene kar "ureže" in noter položi razvode?

Hvala za mnenja...

LP M
#17
In najverjetnjeje pojačati fasado. Tiste marleske so bile obup od izolacije. Tudi posedala se jim je po stenah.
#18
Cena ki jo imaš za staro hišo izpred vojne je napihnjena za točno tolko kukr so prejšni lastniki vanjo vrgl in zdej bi radi za skropucalo od obnove dobil dnar nazaj. Sam imam mnogo starejšo hišo in pri tej ne bo drugače kot da vse olupiš od znotraj, pomeni stene in tla saj si sam ugotovil, da so obnavljali le vidni del plus malenkost v zid. Dokazuj jim slabo prenovo in zbij ceno. Osebno pa ne bi kupoval 50 let stare Marlesove hiše ker tam bi šele najebal pri prenovi.
#19
Se kar strinjam.
Močno dvomim, da bi nekdo totlano obnovil hišo zaradi prodaje. Za prodajo se kozmetično obnovi hišo.
Nasravfa knauf, zamenja kakšne ploščice v kopalnici (pod njmim ostane nedotaknjeno vse kar vsaj za silo opravlja svojo funkcijo, naibrz celo s svinčenimi odtoki ki sicer spustijo lahko že po dveh desetletjih (stari so pa?)),zamenja stikala, vtičnice (spodaj pa ppr v ometu) pa mogoče še kakšna poceni vrata zmontirajo (100 evrov kos).
Sama okna (trislojna)so tudi lahko cenejša od dodatkov (rolete, komarniki, Žaluzije, zavese). Že ena "trapasta" zavesa je hitro drazja od okna lahko.
Se pa pri taki obnovi seveda potrudijo da skrijejo morebitne napake v obliki plesni, razpok....
#20
Prijatelj, to zgleda približno tako, kupiš staro hišo ki zgleda solidno in hočeš zamenjat žarnico in ugotoviš da je kabel star, lotiš še menjat kabla in ugotiviš da so vsi kabli stari Razbiješ vse stene in zamenjaš vse kable. Ko imaš vse stene razbite rečeš bom zamenjal še vodovodno in kanalizacijsko napeljavo z novo da ne bom čez eno leto razbijal novo keramiko. Ko razbiješ še vse za vodo in elektriko se nekatere stare stene že toliko majejo , da jih je treba na novo postaviti. Ko porušiš še stare stene in razmišnljaš da bi postavil nove, vidiš da si že toliko uložil, da bi se ti splačalo dat pod tlaki izolacijo, da ne boš imel vlage in mraza v noge. Ko razbiješ še tlake si rečeš, kaj če bi še predelne stene premknil.
Po enem letu prenavljanja si sposodiš denar za nova okna in vrata in fasado.

Nato preračunaš še enkrat in ugotoviš da se 20 let starih avtov ne splača popravljat niti 60 let stare hiše.

Jaz sem se že zafrknil.
Kupil sem staro hišo . Mislil da sem jo dobil poceni.
Dobil sem predračun za bager da zruši in pozida v tretjo gradbeno fazo pa se mi je zdelo drago.
Ko sem sam popravil, da je lepo zgledalo, sem presegel predračun za rušenje in novogradnjo na isti lokaciji.

Ko sem pogledal malo boljše sem ugotvil da bi me veliko ceneje prišlo stat kupit prazno parcelo.

Na naši strani Slovenije so cene približno tako:

Parcela 1.000m = 60.000eu€
dovoljenje +prispevki za 200m hiše 34.000€
gradnja 3 gradbena faza 66.000eur
fasada 10.000eur
Skupaj novogradnja 160.000€

in imaš tako hišokot jo ponoči sanjaš , razporeditev tebi pisanan na kožo.

Kupiš staro bajto s parcelo enake velikosti daš minimalno 260.000€
za jo poflikat boš porabil še 70.000€
če jo zrušiš in narediš na novo te pride stat cenej kot popravljat 60.000€
ampak ko potegneš črto imaš staro bajto iz kamna ki bo večno mrzla in med kamnom in zemljo ni hidro izolacije, vlago ti bo vleklo celo življenje a porabil si skupaj 320.000eur.

Kaj se tiče montažnih hiš naj dela kdo kaj hoče, in naj živi kdo kjer hoče. Beton je za zmeraj, les pa gnjije.
Ampak jaz glede tega pravim takole, če bi piramide bile lesene, sploh vedeli nebi da so jih kdaj postavili.
Če postaviš leseno hišo pri 25 letih jo boš moral še enkrat postavljati pri 75 letih ali pa živet v zgnjili hiši, ker na stara leta ne boš imel ne denarja ne moči ne kreditno sposoben ne boš za dvignit posojilo. Če sezidaš betonsko hišo, pa je za zmeraj. Če je v temeljih zadosti železa, da ne poka, bodo v njej uživali še tvoji uniki.
Sej smo vsi slišali pravljico o treh prašičkih in hišici iz slame.
Ne verjamite vsega kar preberete v reklamah. ljudje lažejo da prodajo, briga njih, kaj bo z vašo slamnato hišo. Misli kdo resno, da bodo te firme ki ponujajo 50 let garancije obstajale leta 2018 ali 2048 kje pa 2067. Kaj se mene tiče, jaz bi montažne hiše uvrstil med top-shop izdelke, kupiš, plačaš in je na koncu nafuk reklama pa je bila svetovna.
#21
+++++++++++++
enako sem se nafuk.l
poti nazaj ni.
#22
Obnova je draga zadeva. Pravkar smo v fazi obnove in starejšega objekta in bo kar držalo kar mi je sosed (gradbinec) rekel, da moram računati cca 1.000 € po m2.
Žal zgleda da je imel prav.
#23
Ne pretiravite.
#24
Glede na napisano je definitivno boljša zadeva novogradnja. Tu v tej starejši hiši boš poleg elektične napeljave zamenjal vse kar se napeljav tiče in na koncu te bo še vedno motilo veliko stvari, če ne drugega lokacija umivalnika ali wc školjke, kje so kakšna vrata itd. Seveda če to omogoča budget in čas se odloči za novogradnjo ali vsaj nakup hiše v 3gf. s čimer si boš prišpral kakšno leto življenja a boš še vedno odločal o marsičem v novem domu.
Zgoraj imaš par primerov kjer ti opisujejo kako so se nahecali z obnovami, verjemi da si lahko vesel da take komentarje vidiš pred nakupom in ne da se na sebi učiš tako kot žal nekateri.
#25
Iz osebnih izkušenj bi dodal tole: temeljita obnova stare hiše je vedno draga, ni pa nikoli najdražja možna. Zase mislim, da sem dal (oz. še dajem) skozi eno od precej ekstremnih obnov. Ali se mi bo na koncu izplačalo? Finančno najbrž ne. Ampak to sem precej dobro ocenil že kmalu po začetku. Natančno razliko bo pa čas pokazal. Moja prava motivacija je povsem drugje... Gre za hišo, katere zidovi (vsaj nekateri) so v družinski lasti že stoletja in to je že samo po sebi povsem drugačno izhodišče.

Ali bi se takšnega podviga lotil pri nečem, kar moram šele kupiti? Ne. Za svojih dosedaj vloženih 140-150k bi imel lahko na drugem koncu naše lepe dežele že povsem opremljeno novo hiško po meri. Bi se pa moral idejno najprej za nekaj mesecev usesti sam s sabo (in svojo boljšo polovico)... Planiranje iz ničle je za nekatere nekaj najboljšega na svetu, za druge pa je mučenje, ker veliko raje optimiziramo obstoječo osnovo. K sreči je čas denar. Večinoma je razlaga tega reka takšna: če z nečim bluziš predolgo, te to stane. Sam si to razlagam malce drugače: če že nimam denarja, si moram pač vzeti čas. A efekt je na koncu lahko vseeno dosežen! Torej: imaš čas? Smile
#26
Če upoštevamo še znano in ničkolikokrat potrjeno enačbo čas=denar, je potemtakem vse veliko lažje..... :?


Skok na forum:
Zadnje novice