Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Spor z arhitektom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spor z arhitektom
#1
Zdravo, zbiral sem arhitekta za novogradnjo in se po prvem osnutku tlorisa premislil. In sicer smo se enkrat dobili na spoznavnem sestanku (prvem – informativnem), kasneje enkrat na parceli (to je arhitekt sam predlagal, čeprav se takrat za tega arhitekta še nisem odločil), potem pa sem rekel, da lahko sodelujemo in začel je risati tloris. Po 5 dneh mi je poslal osnutek tlorisa, ki je bil popolno nasprotje kar sem si želel zato sem sodelovanje zaradi nesoglasij prekinil. Podpisal nisem ničesar, razen pooblastila za pridobitev soglasij na občini. Sedaj sem po pošti dobil račun, ki glede na ponudbo zajema plačilo celotnega IDZ + del PGD. Ali ima pravno podlago za izstavitev računa čeprav nismo podpisali pogodbe? Jaz sem mu bil na začetku pripravljen plačati 100-200€ za ta tloris, vendar on zahteva občutno več..
#2
Si v precej kočljivi situaciji. Glede na splošne pogoje arhitekturne stroke, mora biti naročilo pisno potrjeno s strani naročnika. Lahko pa izvajalec zaračuna za dela, ki so bila narejena za pridobitev naročila.

Po drugi strani, pa ni nujno, da se izvajalec drži splošnih pogojev arhitekturne stroke (v ponudbi mora biti to eksplicitno navedeno). V tem primeru bo lahko hitro prišlo do situacije, kjer se bo štelo, da je bilo naročilo ustno potrjeno (podana je bila ponudba, dva sestanka, celo podpisano pooblastilo). V tem primeru je izvajalec upravičen do plačila faze, ki jo je zaključil oz. procentualno v skladu z opravljenim delom za posamezno fazo.

Do plačila dela PGD pa po mojem ni upravičen, saj faza PGD še ni bila začeta.
#3
Najprej hvala za odgovor.
Zanima me kakšen je postopek reševanja.
Za 6 delavnih dni 1500e?! Najprej je telefonsko zahteval 1000e, nato vsaj 500e, na maile ne odgovarja,sedaj pa racun za 1500e.
Zavrnil sem racun in uradno objasnil. V ponudbi so tudi pogoji za zacetek dela na pgd-ju.
Zanima me se kaksni so ti arhitekturni pogoji, ki jih omenjate?
Kaj se zgodi, ce racuna ne placam?
Sem za pravicen obracum stroskov in ne za izsiljevanje in zavajanje?

Lp
#4
Zaps splošni pogoji za arhitekturne storitve

Če je bil račun priporočeno zavrnjen (edino pravilno), pač počakaj na reakcijo izvajalca. V najboljšem primeru se ne bo zgodilo nič, v nasprotnem pa se srečata na sodišču.
#5
upam da se zavedate, da objekt glede tlorisov ipd ne more vedno biti točno to, kar ste želeli? ne razumet narobe, praksa je v večini primerov takšna, da se koilkor je možno upošteva želja naročnike seveda, po splošnih izkupšnjah je pa rezuzultat ponavadi najboljši, ko je kvazi omejitev oz žeklja s strani naročnikov prej manj, kot več (ponavadi so najboljše tiste zdreducirane, kjer je program v hiši jasne naročniku in se ne ukvarja z detajli, ki jih itak na koncu vse podere).

A dialog po prvih osnutkih ni več možen, ali kako? Ste eden tisti, ki glede na nekaj sklikic in malo barve ocenjuje celoto, ki je dosti širša in mogoče upošteva razne pogoje glede gradnje, oblikovanja, odmike, priključke, vedute ipd? samo sprašujem, ne me narobe razumet, ni mišljeno kot napad.
Dejstvo je, da je neko delo bilo že oprvaljeno in se po svoje lahko izvajalec sklicuje na to, da st samo želeli pobrat idejo oz poceni priti do nekih rešitev ipd (100,200€ spada v to kategorijo). Se žal tudi to dogaja in niti ne tako redko. Toliko, da mogoče opredelimo še drugo stran, resnica je ponavadi nekje vmes..
#6
Lahko bi tudi iz drugega zornega kota pogledali..
Vendar sem preprican v svoj prav.
Mislim, da arhitekt poda neke inovativne resitve, poglede in veliko komuncira z narocnikom. Ne mislim pa govoriti, da kopalnica ne spada na zahod. Poleg tega pa direktorja, ki govori da on prevzame elektro instalacije oz izdelavo pgdja in ga ne naides v izs.si..ti podre neko zaupanie v tezo njegovih besed. Kar se mi zdi tudi zavajanje.
Mislim, da sem se kar pravilno odlocil..tudi ce me bo stalo nekoliko drazje na koncu in zivci...to potrjuje tudi to izsiljevanje s ceno...neodgovarjanja na e-posto..
#7
instalacije ne dela arhitekt, lahko pa recimo nastopa kot vodja projekta, kjer je zraven potem sodelovanje s sodelavci ne področje elektro in ostalih instalacij, če se pogovarjamo o pzi-dokumentaciji, čeprav ste vi na idz in delni pgd fazi (torej verjetno potek upravnih postopkov glede soglasij, izrisa arhitekture ipd).
tako, se it rekla-kazala na sodnijo je lahko precej tvegano, če res nisi prepričan v svoj prav oz bolj k dokazovanju le-tega.
seveda pa odločaš sam, samo mnenje podajam. iz prakse tukaj smo žee včkrat lahko videli, da so vedno dve plati zgodbe v takpnih zadevah, lahko pa imaš seveda prav.
#8
Poznam en tak primer, bistveno hujši s strani ponudnika. Končal se je na sodišču, stranka pa je plačala večji del računa. Poskusite se dogovoriti, vzemite vse skupaj kot šolo za naprej. Teme v smislu, vse sem plačal, zdaj pa ne morem reklamirat in podobno, so zelo pogoste. Kazen za sporno prakso ponudnika bo prišla sama od sebe. Škoda, da se zaradi jeze s tem ukvarjate več, kot je nujno potrebno, da se reši.
Ena varianta je tudi mediacija, čeprav vas bo najbrž stala več kot 500 eur, pa najbrž manj, kot postopek pred sodiščem, če bo do njega prišlo.

Cena projektantske ure je po navodilih ZAPS 44 eur, popust naj ne bi bil več kot 30%.
http://www.zaps.si/index.php?m_id=strokovna_cena
6 dni * 8 ur * 44 eur * 0,7 = 1478,4 eur.
#9
Hvala tudi za vaše mnenje.
seveda šola...in upam, da se še kdo ne opeče..
verjamem, da je to od nekaterih poslovna praksa...

viewtopic.php?f=4&t=30375

nekoč sodelavec omenjenega podjetja, danes direktor svojega...
verjamem pa, da brez prejetega predujema in brez pogodbe nihce ni delal na "PGDju", ce je bilo to prvo oz drugo srečanje...in sem videl nek tloris,...raje nebi zgubljal besed...
Poraja se mi še eno vprašanje. Kaj lahko zahtevam od njega, kot dokaz za opravljeno delo oz kaj dobim od njega, ce je bil IDZ ocenjen na 1000€, sedaj računa za 1500€ in v ponudbi eksplicitno piše kdaj se začne delo na PGDju.
#10
Kako pa je bila sestavljena ponudba? V najinih pisnih ponudbah je bilo povsod ločeno IDZ + PGD.

Sicer sva tudi midva prišla do PGDšele ob drugi arhitektki. Ne bom rekla, da je bila prva zanič. Lepi renderji ipd. Samo meni se je zdelo, da se je bolj ukvarjala kam pistaviti stenske niše kot pa s samo funkcionalnostjo prostorov. Se ji je pa plačalo za IDZ ene 700€.

Aja, druga arhitektka je šla v izdelavo PGD, ko je bil tloris odobren z najine strani.
#11
Kot pravi yonna, PGD se začne izdelovati po potrjenem IDP oz. IDZ.
#12
Zanima me še, kaj se zgodi, če arhitekt ne dvigne priporočene pošte (zavrnitve računa)? Do sedaj je še ni..ali gre lahko takoj v izvržbo?
#13
Škoda da nisi našel arhitekta prek kakšnih znancev ali pa poznanstev...potem se takšne svinjarije ponavadi ne dogajajo.
Žal draga šola za naprej a po drugi strani sreča, saj še nisi iskal izvajalcev za delo na hiši in le te najdi prek osebnih poznanstev in dobrih izkušnjah znancev iz prve roke.

S tem arhitektom pa ni nobene možnosti da se pogovoriš o svojih zahtevah in da ti izvede zadeve on naprej? Verjetno bi to bila še vseeno najcenejša varianta na koncu.
#14
Tisto je šele hudič. Pri prijateljih in znancih gre potem na vižo, saj se bomo že dogovorili. Ko si ap vsak drugače predstavlja kaki bo obračun na koncu (pa oba v dobri veri), pa poči. Ta prva stvar, ki je potrebna in je tudi tu manjkala, je točen dogovor in tudi na papir dan. Pol ni krega...
#15
Pozdravljen stromar75,

če arhiteku nisi izdal nobenega naročila (ne po e-pošti, ne sicer) ni upravičen do izdaje računa - in to drži kot pribito.

Ralčun mu brez slabe vesti lahko zavrneš (in to moraš) in naj ga lahko dokazuje kjerkoli - tudi na sodišču.

Vedi: oni (vsi v okviru gradnje) se z gradnjo soočajo, dnevno, mi graditelji pa enkrat v življenju. In potem na "nesprejemljive" načine izsiljujejo.

Lep pozdrav
tomysux


Skok na forum:
Zadnje novice