Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Prodaja ene polovice zazidalne parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prodaja ene polovice zazidalne parcele
#1
Pozdravljeni

Pišem za nasvet oziroma mnenje kako nadaljevati. Sem lastnik večje parcele (cca 2.000m2) in enosobnega stanovanja in želim na eni polovici parcele graditi hišo. Za začetek imam nekaj prihranjenega denarja in kreditno sposobnost do 60k€. Sam vidim tri možnosti:
1. Prodam polovico parcele in stanovanje ter z manjšim kreditom gradim hišo oziroma jo lahko dokončam.
2. Prodam polovico parcele in obdržim stanovanje, ter ga nato do odraslosti otrok oddajam. Hišo morda ne bom mogel dokončati (fasada in okolica).
3. Prodam stanovanje in obdržim celo parcelo, sedaj bi imel malo večji vrt, nato pa morda enega od otrok za soseda. Prav tako morda ne bom mogel dokončati hiše.

Žal v nobenem primeru ne gre brez kredita
#2
Hm, vse je odvisno od lokacije, če je dobra lokacija, potem bi po moje dobil kakšnega gradbenika,da naredi dvojčka - eden tebi, drugi njemu v zameno za zemljo.
Torej, vse odvisno od lokacije oz. cene parcele.
#3
Jaz bi stisnil zobe in si poiskal dodatni zaslužek in v zameno obdržal celo parcelo za sebe. Tako si boš zagotovil mir pred potencialno "čudnimi" sosedi.
#4
Jaz osebno vsekakor varianta 2 ali 3.
Verjetno bi celo raje prodal stanovanje, na račun večje parcele, je pa odvisno, kje je to stanovanje in kje parcela.
#5
Odgovor na to vprašanje je težaven ker:
- kakšne so tvoje preference glede sosedov, si raje bolj odmaknjen ali ti je vseeno, če ti v skrajni situaciji familija šiptarjev z avtobusom otrok gleda v krožnik in predvsem
- kakšno je tvoje finančno stanje, pri tem upoštevaj kako bi bilo, če cene nepremičnin upadejo za 50 %.

Če bi rad obdržal parcelo in prihranil za otroka, razmisli o tem, da bi ustanovil stavbno pravico in odstopil nekomu v zastonj uporabo za ne vem, 15 ali 20 let v zameno za zgrajeno hišo. Sicer bi jaz prodal in gradil po možnosti brez kreditov, morebiten presežek bi varčeval (če že).
#6
Pa je dovoljeno eno zazidljivo parcelo (če je predvidena za gradnjo ene hiše) razdeliti tako da bosta tam dve hiši?
#7
Da bi bila specifična parcela predvidena za gradnjo ene hiše bi moral biti za območje sprejet podrobni prostorski načrt. Če ni, potem je edina omejitev za deljenje parcel minimalna gradbena parcela, kot je določena v občinskem prostorskem načrtu. Odvisno od občine, kjer se obravnavana parcela nahaja, bi se jo dalo razdeliti na tri do štiri parcele za posamezne hiše (odvisno seveda tudi od oblike parcele in smeri dostopa).

Ne vem, od kod ideja, da vkolikor avtor teme pol parcele proda mu bodo potem sosedje gledali v dnevno sobo. Polovica od 2000m2 ni majhna parcela, pa tudi na majhnih parcelah se z ustrezno postavitvijo in orientacijo hiše da zagotoviti zasebnost.
#8
Pozdravljeni
Vsem se zahvaljujem za mnenja in podajam nekaj odgovorov. Lokacija parcele je (vsaj zame) na super lokaciji, na obrobju Polzele (cca 800m do centra) in ob ne tako prometni cesti. Oblika parcele je pravokotnik a×2a in teoretično po prostorskem načrtu bi lahko postavil 3 hiše.
Stanovanje je v centru naselja, novogradnja (2005 letnik). Glede na to, da imava 3 otroke mi je smiselno obdržati vsaj eno nepremičnino in če razmislim ima stanovanje višjo vrednost in uporabnost (nekaj časa najemnina, nato ga lahko ima eden od otrok in poplača ostala dva).
Pri tem se zavedam, da pač človek ne more imeti vsega in zagotovo bom potreboval kredit. Poleg tega pa mi hiša ne pomeni vse, rad grem na dopust, rad športam, itd.
#9
Potem prodaj pol parcele in naredi dvojček tako boš najbolje izkoristil parcelo in sredstva.
Pri projektiranju dvojčka seveda vse instalacije popolnoma loči skupno steno pa naredi iz AB tako boš svoj del najbolje zavaroval pred morebitnim hrupom soseda


Skok na forum:
Zadnje novice