Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Brez povabila in elaborata geometer

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brez povabila in elaborata geometer
#1
Za božjo volje pa saj smo v pravni državi pa se dogajajo stvari vse na glavo.

Opazil da je mejaš najel geometra s tem da me ni nič omenil o meritvi kakor tudi gemeter ne !

Kako lahko da izmerit mejo sosed brez da bi vprašal mejaša in pri tem bil iz kateri koli strani obveščen, pri tem da je že bila "meja med bivšim sosedem urejena", sedaj ko pa se lastnik zamenja se pa opazi sledeče kot sem že navedel .


Ta mejnik ko se vid je nov poleg na desni je star ( če opazite) od tega ko se ga najbolj vidi pa še en količek in to pol metra v levo .


Priložene datoteke
.jpg   (R)Fotografija a 0185.jpg (Velikost: 118,38 KB / Prenosi: 2764)
#2
Če je šlo za ureditev meje - ne gre brez mejašev. Lahko je šlo le za označitev meje oz. obnovo oznak. Petea?
Po mojem ni šlo za ureditev meje - imajo geodeti kar aktivno disciplinsko komisijo na IZS, ki veselo jemlje licence že za manjše prekrške, kot bi bil ta.
#3
G . Taav hvala , bo po mojem kar tole zanimiv postopek.


Če grem na geodetsko bi mogel dobit podatek če je bil geometer ter kateri geometer? Kaj pa če ni bil uradno in da je mejaš najel za orientacijo , kaj sledi ter kje lahko izvem kateri geometer je bil če mi mejaš ne pove?
Ni mi lih všeč pravdanje , če ne bo šlo drugače mi drugega ne preostane .
#4
Ga. Taav drugače Smile

Nisem geodet, mogoče se oglasi Petea, ki je mislim da iz foha in pove točno.

Kolikor je meni znano, se tako ureditev meje kot označite (tudi obnova) mora izvajati ob vednosti lastnikov sosedjih parcel.

Geodetska vprašanje, če ima podatek, kdo je bil na dotični meji. Najbolje, da stopiš do soseda in izveš, kateri geometer je to izvajal. Ga pokličeš, vprašaš kaj točno je delal. Zahtevaš, da na meji med tvojo in sosedovo parcelo zmeče vse nove mejnike ven. Na koncu podaš prijavo na IZS.
#5
Ko sem pri sebi odmeril parcelo so bili pozvani (vabilo pripravi in priporočeno pošlje geodet) vsi mejaši in tudi prišli so. Zadeva je bila urejena v dveh urah in na koncu smo vsi podpisali zapisnik in nato je vsak mejaš s strani geodeta dobil poročilo. Ne spomnim se točno, ampak mislim, da je tudi občina vabljena na meritev.

stihm ms, pri tebi je tole malo čudno, jaz bi se definitivno pozanimal kaj in kako.
#6
Mislim, da je Taav čisto v redu pojasnila zadeve.

Predlagam, da stopiš do mejaša, mu poveš, da si videl nove mejnike in ga povprašaš o zadevi ter se na podlagi pojasnil odločiš, kaj boš naredil.
Geodet, ki je postavil nove mejnike, bo tudi najlažje pojasnil, zakaj je ob obstoječem mejniku nabil nov mejnik.

Geod. uprava ima podatke, kateri geodet je naročil digitalne podatke o parcelah, ker to izdaja pristojna geod. uprava prosilcu.
Če pa je izvajalec pretipkal podatke o koordinatah točk s portala Prostor (geodeti imamo dostop do več podatkov kot ostala javnost), pristojna geod. uprava tega, kdo je pregledoval podatke o spornih mejnih točkah, nima.
So pa v sistemu ti naši dostopi zabeleženi, tako da se da najti iskalca podatkov.
Tega, kdo pa ima vpogled do teh naših brskanj in komu ter pod kakšnimi pogoji so lahko razkriti, pa ne vem.
#7
pomagač,
malo drugačna so pravila pri urejanju meje kot pri označitvi oz. obnovi meje;
pri urejanju meje, ki si ga imel ti, je postopek veliko bolj določen in formuliran kot pri obnovi meje
#8
Vidim, da je na tem portalu geodetsko znanje na nivoju, kot petea tudi ostali dobro obvladate naše področje.

Morda bi želel še dodati, da je v vsakem primeru (naj bo ureditev, ali označitev meje) NUJNO seznaniti mejaša. Za mejno obravnavo morate prejeti vabilo, medtem ko je za označitev meje potrebno seznaniti mejaše, kdaj bo označitev potekala. Seveda morate imeti urejeno zemljiškoknjižno stanje, ker dokumente prejme zemljiškoknjižni lastnik.

Pogovor s sosedom bi bil smiseln. Če pa to ni mogoče pa bi mejnik preprosto odstranil.
#9
Zakaj bi odstranil mejnik katerega je uradni geodet dal v zemljo? Saj je tam meja ane..če si ti poleg ali ne ga bo on nabil v enako točko v zemlji.
#10
Mejniki se ne zabijajo kar tako, pa tudi če ga zabije geodet. V ozadju je postopek, za katerega so popolnoma jasna navodila. Eno od teh je, da morajo biti mejaši seznanjeni. Če do tega ni prišlo, potem postopek ni pravilno izveden.
#11
Geodet ga je sigurno zabil na pravo mesto, o tem pišem. Postopek ne bi spremenil točke zabijanja niti za 5cm. Vem da je veliko ljudi ki bi za 20 cm zemlje raje dali ledvico in pa roko si odbili raje kot sosedu pustili prehod prek zemlje...to je nekako slovenska znamenitost, sam imam k sreči normalne sosede in nas vse bk kje stojijo mejniki...ve se čigavo je kaj a če rabiš kak kos zemlje za uporabo se vse da dogovoriti - ja, brez odškodnin.
#12
To, o čemur govoriš, sploh nima neke veze s temo. Tvoje sosede BK za mejo - zaenkrat in trenutne sosede. Z mojimi sosedi vedno igram na odprte karte. Če označujem mejo (t.j. najamem geodeta), je edino pošteno in korektno, da je mejaš s tem seznanjen. V končni fazi - meja je, kjer je, in nimam ničesar skrivati. Čisti računi - dobri prijatelji.

Geodet je pri ureditvi in označitvi meje "uradna oseba". Predpisani postopki obstajajo zato, da se stvari čimbolj transparentne in poštene. In v kolikor je prva slo znamenitost pričkanje okoli mej in centimetrov zemlje, je druga znamenitost "domače dogovarjanje" glede dostopov in prehodov, poteka meja itd, kar v končni fazi fazi prej ko slej privede do nazaj do prve znamenitosti...
#13
Kaj je res in kaj ne ve tukaj le avtor teme, njegov mejaš in geodet, mi pa lahko ugibamo ane. Nekako še najbolj zaupam geodetu v tej zgodbi, ker niti ene osebe ne poznam, geodet je pa le inštanca ki ne bi smela delovati nikomur v prid.Tudi sami razlogi in pozivi mi ne vemo kaj je in kaj ni res...slišali smo pač eno stran. Sem pač človek ki naivno ne kima vsemu slišanemu. Ja, napisal sem svoje mnenje o slovenski znamenitosti, če te moti se pritoži moderatorju Wink.
#14
Nič me ne moti :wink:

Pravim le, da če je geodet po parceli zabijal mejnike, bi moral pred tem obvestiti mejaše. Nič drugega.
#15
če ima geodet j...ca , da je to zabil kar tko na fuš mu alavera je car, ( v to bi dvomil, da si upa )
Možno bi bilo, da jih je zabil sam mejaš. Ampak zakaj kaj je pridobil.
Bo ta mejaš mel več zapovedat kaj se je dogajalo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
19.02.2024 ob 09:54:42
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa  ter... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »