@mirator
Mene pa samo zanima, ali obstaja od TEM PIR senzor ki bi nadomestil menjalno ali celo križno stikalo, slednje verjetno bolj težko, torej vsaj menjalno.
Varijanto s stikalom in posebej senzor in luč sem te dni montiral in deluje normalno točno tako kot sem želel in ko stikalo izklopiš tudi senzor ne deluje.
Tokrat pa me zanima če obstaja kak senzor, ki bi delovalo normalno v primeru ko nadomestiš z njim menjalno stikalo? Dovolj bo že samo da ali ne
PS: Pa še nekaj imam podelementne luči, sedaj pa razmišljam še da bi jih vezal še na kak senzor, da nebi bilo treba vsakič prižigati (sicer me to ne moti) kaka manjša zadeva, stenski ali stropni (na omarici) je kaj takega na trgu?
Senzor imas lahko od berkerja, poleg pa tipke, ki nadomestijo stikala. In ko ti prizges s tipko, prizges luc za toliko casa, kolikor je nastavljen senzor.
Za senzor v kuhinji pa obstajajo senzorji, ki so cisto majhni, saj jih dajejo v LED profile, predvidevam pa da se dobijo v kaksni specializirani trgovini. Lp
RomanLi Napisal:@arbajter
Povezal sem po tvoji shemi zgoraj in mi je po nekaj dneh pri enem stikalu ob preklopu iz ročnega na senzor izklopila 10A varovalka. Po vključitvi varovalke, pa senzor ni več deloval. Luči pa na ročni preklop svetijo. Tako imam narejeno na dveh podestih na stopnišču. Na drugem deluje še vse OK.
No in ko sem hotel uveljaviti pri TEM-u garancijo, mi je njihov razvojnik odpisal sledeče:
Citat:Spoštovana,
Vezava ni pravilna! Potencial L in LS nista ista!
Problem nastopi, ker v kratkem času spremenite delovanje, pri čemer so kondenzatorji še polni, poleg tega na izhod pripeljete vhod,....skratka ni pravilno!
Ekvivalentna funkcija z drugačno vezavo prilagam.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Pri čemer, če želite tudi absolutni izklop uporabite enako – žaluzijsko stikalo, sicer pa lahko menjalno.
Lep pozdrav,
Matija Sever, razvoj
TEM Čatež d.d.
Čatež 13, SI-8212 Velika Loka, Slovenija
Kaj porečeš na to? Ali je to možno, ali se samo izogibajo garancije.
Če je senzor s relejskim preklopom, potem naklada (različne faze, faza na izhod,...) Napiši točni tip senzorja.
Če bi bilo po njegovem ne bi smel senzorjev paralelno vezat.
Senzor je crknil, ker si mu napajanje vzel in takoj vrnil.
To bi se lahko zgodilo tudi zaradi stikalnih manipulacij na SN omrežju.
Ko sem lani decembra sprožil tole vprašanje direktno v Tem do danes nisem prejel odgovora.
In res lahko, da gre za izogibanje uveljavljanja garancije. Čeprav do danes ne vem za tak slučaj, saj so elemente menjavali tudi po izteku njihove garancije, celo ne glede na vzrok okvare. Morda se ta politika spreminja.
Experienced Napisal:Lep pozdrav
Mene pa samo zanima, ali obstaja od TEM PIR senzor ki bi nadomestil menjalno ali celo križno stikalo, slednje verjetno bolj težko, torej vsaj menjalno.
Varijanto s stikalom in posebej senzor in luč sem te dni montiral in deluje normalno točno tako kot sem želel in ko stikalo izklopiš tudi senzor ne deluje.
Tokrat pa me zanima če obstaja kak senzor, ki bi delovalo normalno v primeru ko nadomestiš z njim menjalno stikalo? Dovolj bo že samo da ali ne
Experienced Napisal:Lep pozdrav
Ne!
Kva sem neviden
DA, obstaja. Od Berkerja senzor, ostala izmenična in križna pa zamenjaš za navadne tipke (tipka kot za zvonec), pa ti stvar deluje. Torej DA
Nisi neviden, samo mene nisi prepričal.
Mogoče res ne razumem, vendar delovanje kot si opisal ni smiselno. Če imam senzor, zakaj bi potem rabil tipko?
Vprašanje pa je, kot sem ga jaz razumel, če lahko menjalno stikalo zamenjaš s senzorjem. Torej če še vedno potrebuješ tipkalo, potem nisi naredil nič.
Ce sem te prav zastopil, bi ti menjal samo 1. stikalo, ostala 2 pa pustil npr. V hodniku imas 3 stikala. Enega pri wcju, drugega pri spalnici in tretjega pri balkonu. Pri balkonu zamenjas izmenicno stikalo za senzor, pri spalnici in wcju pa stikala (1x menjalno, 1x krizno) zamenjas s tipkami. In kot sem napisal ze zgoraj, v primeru da se prikazes pred senzor, se aktivira normalno senzor, lahko pa s pritiskom na tipko naredis kontakt, da se sprozi senzor. Povej ce nisi razumel, ni panike obrazlozim se bolj natancno.
Ce sem narobe razumel, pa se opravicujem.
Jaz nisem nikjer zapisal, da bi menjal kakšno stikalo. Sem pa zapisal, da se mi tvoja rešitev ne zdi smiselna.
Kolikor poznam senzorje imajo priključek za stalno fazo, priključek za nulo in priključek za odvod na luč. Ne poznam senzorja, ki bi imel priključek še za kakšno proženje. Torej tvoj sistem bi deloval samo, če bi imel tipkali z normalno zaprtimi kontakti (NZ) in bi jih vezal zaporedno na senzor.
Sicer pa nariši vezalno shemo, da bo bolj jasno.
Lp
Napisal sem jaz, oziroma vprašal, če je možno nadomestiti menjalno stikalo s senzorjem, ampak očitno tak senzor sploh ne obstaja.
Razmišljal sem da luči ki jih imam v navezi s križnim in parimi menjalnimi stikali, bi 1 ali 2 menjal s senzorjem, vendar to ni mogoče, še posebej če ostali menjalni in križni ostaja. Bomo pač prižigali. Hvala za pomoč.
Bi pa prosil za kak link od PIR senzorja kak majhen katerega brez težav umestiš nekam v kuhinjo rabil bi za podelementno luč 2x če je kaj takega. Hvala.
mirator Napisal:Jaz nisem nikjer zapisal, da bi menjal kakšno stikalo. Sem pa zapisal, da se mi tvoja rešitev ne zdi smiselna.
Kolikor poznam senzorje imajo priključek za stalno fazo, priključek za nulo in priključek za odvod na luč. Ne poznam senzorja, ki bi imel priključek še za kakšno proženje. Torej tvoj sistem bi deloval samo, če bi imel tipkali z normalno zaprtimi kontakti (NZ) in bi jih vezal zaporedno na senzor.
Sicer pa nariši vezalno shemo, da bo bolj jasno.
Ce mi gre kdo na k..... mi gre to folk, k misl da vse ve