24.11.2016 ob 19:55
Tukaj je že nekdo narisal. V položaju 0 je fazni kontakt v zraku.
![[Slika: vezavarde3.jpg]](http://shrani.si/files/vezavarde3.jpg)
Senzor ter vezava stikala
|
24.11.2016 ob 19:55
Tukaj je že nekdo narisal. V položaju 0 je fazni kontakt v zraku.
![]()
24.11.2016 ob 20:18
evo, na sliki imaš hrbtno stran žaluzijskega stikala TEM Modul. Lahko pa daš tudi karkoli drugega ustreznega.
25.11.2016 ob 10:35
Hvala!
Še eno butasto vprašanje, ali niso ta žaluzijska stikala v bistvu tipkala? Torej dokler držiš tipko gor/dol se žaluzije premikajo, ko spustiš gre nazaj na 0 in žaluzije obstanejo?
25.11.2016 ob 11:45
imaš stikala ali pa tipkala na izbiro....kar rabiš.
25.11.2016 ob 16:42
Tem SM40PW žaluzijsko STIKALO
Tem SM41PW žaluzijsko TIPKALO Bo sedaj bolj jasno?
27.11.2016 ob 13:23
@arbajter
Prosim, če lahko, oziroma si pri volji, narišeš še shemo za stikalo Tem ekonomik, (Stikalo za žaluzije Ekonomik Color 2M Tem SE52CONT09) za dviganje in spuščanje žaluzij, ki naj bi služilo kot vklop in izklop senzorja. Vnaprej najlepša hvala.
27.11.2016 ob 14:07
A tista zgoraj ni dovolj dobra?
27.11.2016 ob 18:50
Najlepša hvala.
2.12.2018 ob 01:35
@arbajter
Povezal sem po tvoji shemi zgoraj in mi je po nekaj dneh pri enem stikalu ob preklopu iz ročnega na senzor izklopila 10A varovalka. Po vključitvi varovalke, pa senzor ni več deloval. Luči pa na ročni preklop svetijo. Tako imam narejeno na dveh podestih na stopnišču. Na drugem deluje še vse OK. No in ko sem hotel uveljaviti pri TEM-u garancijo, mi je njihov razvojnik odpisal sledeče: Citat:Spoštovana, Kaj porečeš na to? Ali je to možno, ali se samo izogibajo garancije.
2.12.2018 ob 03:05
Zanimivo vprašanje, res.
Povzemi: Vezava ni pravilna! Potencial L in LS nista ista! Drži, do trenutka, ko senzor s svojim relejem ne naredi natanko tega - združi vhod in izhod. In v tem primeru je to enako. Kaj se dogaja z kondenzatorji, mi pri tistem razkopanem senzorju na žalost ni uspelo ugotoviti. Tudi vezava samega releja na tiskanem vezju ni vidna v celoti, ker uporabljajo večslojno tiskanino in metalizirane kontakte. Kondenzator pa je lahko poln ali pa prazen. Je pa odvisno v kaki funkciji je vezan tisti kondenzator. Tu ni neke znanosti. Bom pa do tega podatka prišel, ko dobim shemo njihovega senzorja. Je pa tole nekoliko čudno, ker do sedaj ne vem za niti en primer, ko bi senzor odpovedal zaradi enega ali pa drugega načina vezave. Še toliko bolj me bega, ker ima npr. Steinelov senzor že originalno pripravljen kontakt za ravno tak primer vezave. In če ti ga Temovci nočejo zamenjat, ti ga bom zamenjal jaz. Bodo pa kot kaže morali navesti "prepovedane" variante vezave, če se jim to dogaja. Jih bom pa od sedaj naprej manj reklamiral in tiščal naprej. Me pa zanima, kaj porečejo, ko jim pošljem dva njihova "paradna" regulatorja Touch, ki sta crknila drug za drugim ob vstavljeni običajni led svetilki E27 in ob garantirano "pravilni" vezavi. BTW: kakšen tip luči si imel priključen na ta senzor? ![]() ![]()
2.12.2018 ob 10:51
Imam podobno situacijo z vezavo senzorja za luči in bi prosil za shemo vezave žaluzijskega stikala, slika v prilogi, da ne bo napak pri vezavi.
http://shrani.si/f/K/Zw/35zKa4Od/20181202085340.jpg http://shrani.si/f/2r/w9/4WJD0RWK/20181202085425.jpg
2.12.2018 ob 11:11
Na vsak senzor sta priključeni dve LED plafonjeri po 18W:
https://si.traconelectric.com/product/MF...IP20--EEIA Ali lahko temu razvojniku iz TEM-a pošljem link od te teme, da si sam prebere to debato?
2.12.2018 ob 12:26
No tole je pa že kar smešno vprašanje. Seveda lahko!
Ampak moje mišljenje glede vezave IR senzorja. Jaz sem sicer pri sebi predelal križno v dve izmenični stikali. Eno mi služi za kompleten izklop tako senzorja kot luči, drugo pa kot izbirnik. Na skupni kontakt izbirnega stikala pripeljem fazo od prvrga stikala vklop-izklop. En kontakt zbirnega stikala imam povezan z izhodom iz senzorja na luč, drugi kontakt na vhod senzorja. S tem imam onemogočeno, da bi se združili mrežna faza in faza iz senzorja. Je pa res, da ima TEM v katalogu zapisano, da gre za relejski kontakt 5A, nikjer pa ne piše, da se na njegov izhodni kontakt ne sme pripeljati faze iz omrežja. Verjetno, samega vezja sicer ne poznam, ampak predpostavljam, da gre v senzorju za premaknitev faze, zato pride do nekakšne medfazne napetosti, ki povzroči preboj el. kondenzatorja in posledično do izklopa inštalacijskega odklopnika. Mogoče ne bi bilo slabo če bi v TEM v svojem katalogu prikazali pravilno in nepravilno vzporedno vezavo senzorja in stikala.
2.12.2018 ob 14:15
RomanLi
Ne lahko. Bilo bi celo zaželeno. Ker tele stvari je potrebno razčistiti. In to je najbolje početi pri viru. Sam ne vidim, kaj bi lahko bilo narobe, če tisti delovni kontakt na releju premostiš s stikalom. |
|