Gradnja in obnova > Napeljave
Senzor ter vezava stikala

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senzor ter vezava stikala
Pozdravljeni!

Prosim za odgovor na naslednje vprašanje.

Imam svetlobni senzor vezan na 4 LED refletorje (senzor je :STEINEL NightMatic 2000 ).

Deluje OK, vklopi ko se zmrači, izklopi ko se zdani.

Sedaj pa bi želel, vezat še eno stikalo da bi lahko kadarkoli (tudi podnevi) vklopil reflektorje. Spodaj je vezava kako je sedaj napeljano.

Prosil bi če bi mi lahko kdo v skici obrazložil kako naj sedaj tu vežem stikalo ter kakšno stikalo potrebujem.

Torej namen : ko je stikalo na eni poziciji bi vklopil reflektorje kadarkoli (tudi podnevi), ko je stikalo v drugem položaju pa se bodo reflektorji vklopili ko bo senzor dal ukaz za vklop.

Prosim za pomoč ter laično razlago.

Priložene datoteke
.png   Untitled.png (Velikost: 10,09 KB / Prenosi: 212)
V senzorju med sponki L in L´ priklopi stikalo.
Ko bo stikalo kratkosklenjeno, bodo luči gorele stalno,
ko bo stikalo razklenjeno, pa bo luči prižigal senzor.
Super kratko ter jedernato. Vse si povedal kaj sem zelel vedet. Hvala
Si bom kar tolo temo sposodil. Pred časom sem v Hoferju kupil LED zunanje luči, nekaj podobnega kot na sliki: http://shrani.si/f/32/6a/1AO0nblN/svetila.jpg

2 bi rad vezal na senzor, vmes bi imel stikalo; 1-senzor deluje , 0-senzor ne deluje, luči ne svetijo.

Zanima pa me, ali lahko izvedem v stilu; 1-senzor deluje, 0- senzor ne deluje, luči ne svetijo, 2- luči svetijo .

Prosim za primera vezave obeh varjant, ter ali je kaj pomembno kakšen senzor kupim? Pač, poleg tega da mu lahko nastavljam čas delovanja in svetlobo pri kateri začne delovat.
Za senzor je vseeno kakšen je. Ti rabiš stikalo s tremi položaji: 1-0-2.

Ali pa dvojno stikalo
shmandi Napisal:Ali pa dvojno stikalo
Ja. Dva stikala.

Žaluzijsko stikalo (1-0-2) in nič drugega. Vse preostalo je čaranje oziroma neprofesionalna rešitev.
Najdem samo takšna podometna stikala.. boljše bi bilo nadometno.

Kaj takega bi bilo ok?

http://www.schrack.si/trgovina/stikalo- ... 36320.html
Mislim, da mi jih nekaj še leži v kleti...

Kaj pa vezava?
Chelimi, luči boš preklapljal, ne 10kW uporabnik.

Vzemi nadometno dozo za vgradna stikala. Najdi stikalo 1-0-2 in dozo npr. od TEM. Tam imaš na stikalu tudi vezavo narisano.
chelichni Napisal:Si bom kar tolo temo sposodil. Pred časom sem v Hoferju kupil LED zunanje luči, nekaj podobnega kot na sliki: http://shrani.si/f/32/6a/1AO0nblN/svetila.jpg

2 bi rad vezal na senzor, vmes bi imel stikalo; 1-senzor deluje , 0-senzor ne deluje, luči ne svetijo.

Zanima pa me, ali lahko izvedem v stilu; 1-senzor deluje, 0- senzor ne deluje, luči ne svetijo, 2- luči svetijo .

Prosim za primera vezave obeh varjant, ter ali je kaj pomembno kakšen senzor kupim? Pač, poleg tega da mu lahko nastavljam čas delovanja in svetlobo pri kateri začne delovat.

Predvsem kupi takšnega za katerega bi mislil, da je nekaj gramov zlata v njem (Steinel)! Kakršnegakoli - za 6 EUR!
Nekam približno v to temo mogoče "paše" - zato vprašam? Ali obstoji stikalo,ki ima funkcijo gor dol (rolete) in sicer na princip delovanja: Kratek pritisk - stalni stik (roleta do konca) - ter dolgi pritisk (delovanje oziroma stik dokler držiš)! Lahko je tudi kak element ki se ga lahko namesti v dozo pod stikalo!
@ndrey Napisal:Chelimi, luči boš preklapljal, ne 10kW uporabnik.

Vzemi nadometno dozo za vgradna stikala. Najdi stikalo 1-0-2 in dozo npr. od TEM. Tam imaš na stikalu tudi vezavo narisano.

Za takega se ravno spomnim da imam doma :roll: :lol:

Grem danes v nabavo, hvala za info.
Najprej o stikalu 1-0-2:
Vzameš žaluzijsko stikalo od TEMa in njihovo nadometno CUBO dozo. Če boš imel to na dežju, obstaja vse v IP44 varianti.

Pa še o roletah:
na netu je velika izbira krmilnih elementov za rolete, kateri se dajo vgraditi za stikalom (tipkalom).
Poskusi v iskalnik vpisati frazo: Roller shutter switch in poišči kar rabiš.
Lahko prosim za malo pomoči glede vezave? Torej vežem normalno, kot bi imel le 2 luči na senzor s stikalom 1-senzor deluje 0- luči ne gorijo, nato pa 2- peljem mimo senzorja?

Če se komu ljubi prosim če lahko nahitro zriše.
Hvala

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »