Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup/prodaja stanovanja - nasveti dobrodošli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup/prodaja stanovanja - nasveti dobrodošli
#1
Pozdravljeni,

prvič se sama spopadam z prodajo in nakupom stanovanja.... čeprav imam agenta ki mi bo stanovanje prodal oz. je že najdel kupca me je strah da se ne zakalkuliram in izgubim svoj denar.....predvsem me zanima sledeče:
1. ko prodam stanovanje, plačam agenta ali imam še kakšne obveznosti bilo kje za plačat, morda kak davek na Dursu ali kaj takega? v stanovanju sem 8 let. In če je kaj za plačati koliko to znaša? recimo stanovanje je bilo ocenjeno po Dursu cca. 85.000 eur, jaz sem ga prodala za 115.000?

2. kupila bom novo stanovanje isto preko agencije, na kaj naj bom pozorna? ali so oni tisti ki me nato vpišejo v ZK? ali je možnost da bi mi nekaj prodali kar je spornega?

3. Še eno vprašanje....kako naj najbolje speljem to prodajo in nakup....namreč zdaj moram 1 mesec počakat da se mi iz moje ZK izbriše ena plomba, je že razvidno v ZK da je v postopku izbrisain do takrat dokler ni ZK čista ne želim podpisati ničesar z kupci, v drugi fazi imam pa samo 1 stanovanje ogledano ki mi je všeč in sem se z agentom zmenila za ceno...bojim se da stanovanje ne bo prodano ker potem se v nobenem primeru ne želim selit....kako bi vi to izpeljali najbolje da se ne zašijem in ne ostanem brez obeh stanovanj?

Vem, veliko vprašanj a moj strah je velik pred izgubo edine nepremičnine ki jo imam v lasti in želim izpeljati vse kot se mora pa ne vem a lahko 100% zaupam agencijam, verjetno imajo odgovornost do tega da izpeljejo vse kot se mora glede na to da bom kar veliko plačala obema agentoma.....

hvala za odgovore!
#2
Na kratko: v 85% agenciji ne mores zaupati... predvsem pri nakupu naslednjega stanovanja...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Očitno agentom ne zaupaš, kar je prav, ti očitno rabiš notarja, morda poleg tega tudi odvetnika. Samo potem tudi agenta ne plačaj, če nič zate ne naredi. Če ga že plačaš, bi ti moral on vse tako urediti, da se ti danes (ali kadarkoli že pač) po podpisu spokaš iz stanovanja A v stanovanje B. Če tega ni sposoben uredit, ne posluj z njim.
#4
Se strinjam s predhodniki.
Če ti agencija ni vsega razložila, potem zamenjaj agencijo :twisted:

Glede vprašanj pa:
1. Kaj ti še ne veš, koliko boš plačala agenciji? Bo to 2% ali 4% od kupnine? Načeloma potem agencije zaračunajo na to še ddv, torej natančno preberi pogodbo, ki si jo podpisala z agencijo.
Po prejemu are, boš pa plačala še 2% od vrednosti kupnine - DPN (davek od prometa z nepremičninami) in potem ti bodo dacarji overili kupoprodajno pogodbo (ali notarski zapis, odvisno kaj boš imela).

2. Če si v stanovanju 8 let, predpostavljam, da si toliko časa tudi lastnica, vpisana v ZK?
(če si manj kot 3 leta, plačaš še davek na kapitalski dobiček na razliko med prodajno in nabavno ceno)

3. če moraš počakati na izbris plombe, potem - en mesec ne podpisuj ničesar, če hočeš mirno spati. Ne s kupcem, ne s prodajalcem.
(in medtem preveri še, kaj si podpisala z agencijo, kjer boš stanovanje kupila; predvsem tiste člene o agencijski proviziji).

Srečno!
p.s.: in še en topel nasvet - ne delaj z agencijskimi pogodbami, ampak z notarskim zapisom.
#5
Agencije imajo tam nekje 5% od prodaje z nepremičnino.
#6
Saj ne da bi bila max višina provizije zakonsko določena, in ne ni 5%.
#7
zakonski max 4% +DDV (kot je zapisal medo) = dejansko nevarno blizu 5%.
#8
Citat:zakonski max 4% +DDV (kot je zapisal medo) = dejansko nevarno blizu 5%.

Za en posel je za fizične osebe je max. 4% Z DDV!!! Pa a ste vsi mal ... .

Kaj se pustite tolk nategovat.
#9
Hvala za odgovore. Seveda vem koliko bom plačala agentu. Mojemu ki mi je našel kupca 1,5%, čeprav po eni strani bi prekinila z njim sodelovanje ker me nenehno kliče kljub temu da sem mu lepo razložila da podpisovala ne bom ničesar dokler ne bo ZK čista!

Agentu kateri pa prodaja novo stanovanje ki ga želim pa 2% z DDV - jem. Stanovanje pa imajo samo oni oglašeno in ga en morem drugače kupiti.

Predvsem me je zanimalo če vse delam preko agencije da verjetno imajo kot agencija odgovornost do te mere da me nikakor ne morejo obrniti okoli da bi ostala brez novega stanovanja oz. brez vpisa v ZK....
#10
Jaz sem imel podoben primer.
Lastnika stanovanja, ki sem ga kupoval, sta preko iste agencije kupovala hišo.
Jasno, da dokler nista podpisala za hišo, od mene nista želela ne predpogodbe ne are.
Uredili smo tako, da smo obe pogodbi podpisali pri agenciji hkrati. Je pa logistično zahtevno, še posebej če so stvari solastniške in je podpisnikov mnogo.
#11
Glede odškodninske odgovornosti - v teoriji:
http://www.slonep.net/storitve/agencije ... irect=4101

V praksi pa... je treba to dokazati in iztožiti, kar pri hitrosti delovanja naših sodišč pomeni... leta in leta (vmes pa gre lahko firma tudi v stečaj ali likvidacijo).

Zato jaz trdim in vztrajno ponavljam: notarski zapis!
#12
Kako pa urediš notarski zapis ko greš preko agencije? A se z agentom dogovoriš da se dobiva pri notarju?

ko pomislim koliko stroškov nanese vse skupaj ko prodajaš in kupuješ pa še Dursu nanese lahko tudi čez 5.000eur...... kako za vraga vse stroške zminimizirati. Ok pri prodaji stanovanja bi lahko zdaj prišparala 17000 eur, kaj več pa ne se mi zdi, glede na to da je vse preko agencijSad
#13
Ja, pri notarju se dobiš s prodajalcem, saj agent ne more podpisati notarskega zapisa (predpostavljam, da nima notarsko overjenega pooblastila za zastopanje....).

Ja, stroški so - a vendar ti zagotavlja notarski zapis največjo stopnjo varnosti, zato tistih par sto evrov postavi na tehtnico s 100.000 in več, kolikor je vrednost nepremičnine...
#14
Pozdravljeni,

prvič se srečujem z nakupom stanovanja, stanovanje bi želela kupiti v litiji ali v neposredni bližini, zanima me če kdo ve kakšna je povprečna cena za m2 stanovanja v Litiji?

mislite, da je cena spodnjega stanovanja primerna:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro ... e_5996999/

Hvala za odgovore.
#15
Če se mene vpraša je super ugodno. Zadeva je ugodna tudi s stališča obratovalnih stroškov. (svoja TČ!)


Skok na forum:
Zadnje novice