Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Železniški dom iz leta 1928, obnova stanovanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Železniški dom iz leta 1928, obnova stanovanja
#1
Živjo,
Enkrat ste mi že veliko pomagali, pa bi se obrnila za nasvet na vas. Kupila sem stanovanje v "bloku" iz leta 1928 in sicer v pritličju. Blok ima 3 nadstropja in 4 stanovanja v vsakem nadstropju, torej skupaj 16 stanovanj. Na železnici sem dobila original načrte, tako, da načrte tudi imam, vse etaže imajo enak tloris.
Sama sem kupila stanovanje v pritličju, ki ima betonirana tla, vendar so vsi nadaljni stropi leseni. Vprašanje je pa tole. Imam steno (ki glede na načrte očitno ni nosilna), vendar me vseeno zanima, ali mi priporočate mnenje statika. Če je možno bi jo rada porušila. Stena je debela 10cm, ne vem pa še, iz česa je zgrajena...
Zgleda takole:
[Slika: 27014563042_b34df8dcac.jpg]
Nimam namreč pojma, kako so se včasih gradile take predelne stene, ki se ponavljajo potem navzgor v vsakem nadstropju. Je v zgornjem stanovanju taka enaka stena delana na lesen strop ali na "moj" zid?

Se opravičujem, če je vprašanje nestrokovno, nimam ravno izobrazbe iz gradnje. Big Grin
#2
sestavo stene najlazje ugotovis, ce skozi njo zvrtas manjso luknjo.
v starejsi vecstanovanjski stavbi z lesenimi stropovi bi priporocal obisk in mnenje statika.
#3
Eh ja, preprosta rešitev - za sestavo seveda.
Najlepša hvala. Bom poiskala pomoč statika. Smile
#4
preveri, kaj piše v legendi načrta glede sestave konstrukcij ipd, ampak tako na pamet bi rekel, da je rdeče opeka/kamen (mogoče že kaj v kombinaciji z betonom), modro pa nekaj lažjega v recimo "montažni" izvedbi (lesen opaž z ometi ipd).
stanovanje ima glede na tloris fajn potencial za prenovo, tukaj je najbrž še kombinacije visokih stropov ipd. se ti splača komu dat to "predihat", ki ti bo izkoristil vsak centimeter in spravil skupaj eno fajn celoto.
#5
Ja stropi so okoli 2,80. Načrte pa sestavljam (tudi z nasveti kolegov, ki se s tem ukvarjajo) že kar nekaj mesecev...
Trenutno je nastalo kar nekaj rešitev, ampak vse so nekako predvidele, da gre ta zid ven in nastane bivalni prostor 4,80 x 7,20 v katerega se umesti kuhinjo, jedilno mizo in dnevno.
Kopalnica je pa projekt čisto zase (tisti skupek mini sobic)... Smile
#6
več babic, kilavo dete Wink, sploh če nisi nikoli zadovoljna (obstajajo tudi takšni in na koncu se naredi najslabši možen scenarij ponavadi), čeprav bodo tukaj najbrž vsi štaratali na isto osnovo večjih prostorov ipd. ampak če hočeš neko zaključeno zadevo v kompletu, bo najbolje, da reši vse ena oseba, sploh če se pogovarjamo o bolj konkretnem arh.načrtu z izrisom opreme ipd (na ta način lahko recimo res 100% izkoristiš prostor). za instalacije ipd pa jasno tudi tak, ki ve kaj dela..
#7
Hehe, to pa drži. Zaenkrat sem z vsemi načrti zadovoljna. Pa če povem po pravici, skušam čimprej velike zadeve rešit, ker se zna zgodit, da se bom morala kmalu odselit in takrat bom na cesti (sedaj ne stanujem v tem stanovanju). Preden se vselim skušam uredit glavna zidarska dela (zato vprašanje glede zidu), kopalnico, instalacije, tla (kar vključuje brušenje starega parketa).
Vse ostalo lahko počaka. Itak, je to projekt za več let in ko se bom vselila bo edino kopalnica funkcionirala (upam), hladilnik, mali štedilnik in jogi na tleh. Za kaj več ne bo financ. Wink
#8
ravno zato moraš imet nek konkreten načrt, če misliš delat fazno, idealno s popisi materiala ipd (s tem tudi neko finančno konstrukcijo ipd). če nimaš končne slike nonstop v glavi, se začnejo pri prenovi ad hoc rešitve, ki zapeljejo zadevo v vse drugam, kot neko dobro in racionalno izvedeno domovanje. če imaš pri tem kakšno pomoč, toliko bolje.
#9
Mam brata, ki bo delal kopalnico in instalacije. Samo preden začne, je treba postavitev prostorov poštimat.
Ja slišim kaj govoriš. Bom upoštevala. Big Grin Danes gredo vse načrti h kolegici, ki je arhitekt, pa jo bom prosila za mnenje.
#10
pametno, najbrž je kolegica dala več prenov čez, kot ti in brat, na papirju in drugače. pri starejših objektih je treba pazit pri instalacijah, ker gre za dotrajano elektriko brez kakšne konkreten zaščite, obrabljene svinčene cevi, zastarelo ogrevanje itd, tukaj imaš potem kombinacije lesenih stropov.. je nekaj dela, tudi priklopit prav vse na obstoječe zadeve. na vse je pametni mislit pri tem že prej Wink
#11
Tistale predelna stena je predelna, velika verjetnost pa je, da je hkrati tudi nosilna. Nosilna v smislu, da nosi vse ostale stene v drugih etažah nad seboj.

Iz izkušenj pri takih sanacijah, še posebej če nosilni stropniki tečejo v smeri te predelne stene - kar pa je iz tlorisa mogoče sklepati - se te stene ne da kar tako porušiti.

V shemi dodani spodaj se vidi, kako je bilo to narejeno v enem od projektov na Miklošičevi v Ljubljani, kjer smo to delali v 3 nadstropju, nad to etažo pa je bila samo še ena.

Sicer je možnih izvedb - kako se je delalo več, vendar v globalu naj bi bilo tako. Te predelne stene so se zidale in polne NF opeke, res so imele le namen predelitve prostorov, zidale pa so se hkrati z ostalim nosilnim zidovjem. V nekaterih primerih, ko so bili razponi prostorov veliki, pa so take predelne stene služile tudi kot vmesna podpora za nosilne stropnike.


Priložene datoteke
.jpg   2016 predelna stena lesen strop.jpg (Velikost: 67,4 KB / Prenosi: 5186)
#12
Ja, mislim, da je opisana varianta kaj možna, kajti isto sem domnevala, da tečejo stropniki vzporedno s to steno. Sam poznala nisem, kako se je to včasih zidalo.

A potem glede na moje skromne finančne možnosti... Lahko kar pozabim rušenje te stene, ali lahko to rešim s kakšno betonsko preklado (seveda po izračunu statika)? A rabim tudi za tako steno soglasje vseh v bloku (je nosilna - ni nosilna)?
Če bi na vsaki strani pustila 60cm stene, bi ostalo za premostit 3,60. Dolžina dotične stene je drugače 4,80.
#13
8) Popolnoma pravilno razmišljaš, samo na beton pozabi!

60 ali 80 cm na vsaki strani je dobra rešitev, vmesni prostor pa se premosti z kovinskim nosilcem. Pa ne samo z "preklado", pač pa tudi z dvema stebroma na vsaki strani.


Priložene datoteke
.jpg   KOVINSKA KONSTRUKCIJA NAMESTO PORUŠENE STENE.jpg (Velikost: 58,08 KB / Prenosi: 5162)
#14
Aha ok. Super. Najlepša hvala za tole predavanje iz gradnje papež46. Take stvari so mi vedno zanimive (ne morem iz inžinirske kože Wink ).
Torej, naredit je potrebno financ minister načrt, za ostalo se bom pa pozanimala pri statiku....
Pa upam, da ne dobim računa par tisoč €... :wink: Confusedhock:
#15
Za kovinsko nadomestitveno konstrukcijo iz HOP 120/120/5 profila, za premostitev razpona 430cm, je bil strošek leta 2013;
- statik 350€
- dobava in vgradnja profila 750€.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »