Splošno > Sam svoj mojster
Polaganje kamna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polaganje kamna
#1
Na terasi, ki je betonska in stopnice na teraso, bi rad položil kamen.Po posvetih in premisleku sem se odločil za porfido kamen.Prodajalec mi je svetoval, da za polaganje kamna vzamem Kamenol lepilo od Keme Pucovci.Zanima pa me sledeče:
- Ali je res tak problem položiti kamen na betonsko teraso in z njim obložiti stopnice?Moram si res poiskati mojstra, saj, spraševal sem že okoli in so mi dejali, da izpod 20 evrov, mi ne gre nihče polagat kamna, z mojim materialom.To se pravi samo delo.
- Ali je kdo že polagal kamen na "suho" betonsko podlago in mi lahko svetuje na kaj moram biti pozoren in morda svetuje, kako se lahko dela lotim.
Hvala vnaprej za vsak nasvet.
#2
Lepilo se imenuje kemakol. Ker je razlika v debelini kamnitih plošč do 3 cm, je potrebno kamen polagati v cementno malto. Ti nivo betonske terase sploh dopušča dodajanje cca 8 dodatnih cm materiala?
#3
Ne res mi ne dopušča 8 cm nanosa.Niti slučajno.Ker je bila terasa delana naknadno, ob obstoječih stopnicah ob hiši.Takorekoč je terasa nadaljevanje stopniščnega dela in izvajalec, ki mi je teraso vlil, je rekel, da potrebujem največ 5 cm nižjo teraso zaradi kasnejšega polaganja kamna.Že takrat smo računali na to, da pride porfido po tleh in ob eni steni, takorekoč po fasadi ob obstoječih stopnicah.HM, kaj pa zdaj??Takorekoč si ne morem privoščiti tako visokega nanosa, ker bi bila razlika potem čez 3 cm v višini, kar pa pomeni, da bi se spotikali ob stopnico, pa še zaradi deževnice, a bo potem tekla po stopnicah.Ja res zaguljena situacija.
Glede lepila pa, obstaja kemenol, imam prospekt ob sebi.
#4
Evo sem šel takoj prečekirat, res je. Kamenol je v bistvu lepilo, ki ga lahko nanašaš tako na debelo. da izenačiš različno debelino posameznih kamnitih plošč. Za tvoj primer, ker imaš težave z višino pravzaprav idealna rešitev. Tudi jaz ne vem vsega. :oops: Dela se loti tako, da najprej položiš dva vzporedna pasova kamna (tako imenovane faže). Najbolje da je ena faža na samem robu terase, druga naj poteka vzporedno s prvo, razdalja vmes naj bo 2 -3 metre. Ne pozabi narediti padca za odtekanje vode. Vmes med oba pasova polagaj nato porfido in z Al letvijo ki jo naslanjaš na prej pripravljene faže, kontroliral ravnino položenih kamnitih plošč. Če je pod teraso bivalni ali kakršen koli drug prostor, moraš prej izvesti hidroizolaciji s Keminim hidrostop elastikom. Pa svetujem ti, da pred fugiranjem kamen najprej premažeš z zaščitnim premazom za kamen. Tako ga boš po fugiranju lažje očistil. Površina kamna ki bo v stiku z lepilom, mora biti čista in SUHA!
#5
polaganje porfida je eno najbolj tečnih del, ki sem jih kdaj delal. Fugiranje je zelo zahtevno, pazit moreš da kamen ne umažeš in povrh vsega če ne boš pravilno izvedel fug bo zelo grdo. Priporočam majstra.

Imam pa vprašanje kako se da očistiti kamniti škarpo od betona, ker mi je majstre grdo zafugiral. Menda se to da z solno kislino ali nečim podobnim. Ima kdo izkušnje s tem?
#6
Če je škarpa močno zapacana, tudi solna kislina ne bo pomagala. Na pamet mi pride edino peskanje.
#7
ravnokar mi polagajo kamen (nek švicarski škrilj, zelen) po tleh, pa ma zanima, s čim bi ga zaščitil, da poudarim barvo in da bo zgledal kot da je malo moker, ne bi pa rad, da se sveti. priporoča kdo kakšen premaz ali pa domači trik?
#8
Kefig11,
kamen premaži z lanenim oljem. Je poceni in da lep izgled. Najbolje, da olje prej segreješ in ga s čopičem naneseš na kamen.
Lep pozdrav
#9
Imam pa vprašanje kako se da očistiti kamniti škarpo od betona, ker mi je majstre grdo zafugiral. Menda se to da z solno kislino ali nečim podobnim. Ima kdo izkušnje s tem?

Probaj z močnim visokotlačnim čistilcem?!

lp
Do strehe se zida bajto s cegli, naprej pa z dnarjem!
#10
MIKSI,
nabavi si medeninasto žično ščetko in poizkusi z njo. NE navadno "drotpiršno"!! :wink:


Lep pozdrav
#11
malo gledam naokoli in opažam, da prodajajo marsikaj za premazat kamen, cena pa je od 30 eur dalje, kar pomeni, da rabim ca. 400 eur za svojo kvadraturo, skoraj toliko kot sem dal za kamen... nore cene
kakorkoliže, ena varianta je res firnež oz. laneno olje, me pa skrbi, kako je kaj vremensko odporen. danes bo seveda lepo, kako dolgo bo pa kaj zdržal, ima kdo kakšne konkretne izkušnje. druga varianta je mogoče steklena voda , ki je osnova za mineralne silikatne barve, moram kupit kak deci in sprobat na kakšnem kamnu. mislim, da je kemaofob na osnovi tega narejen, je pa seveda precej dražji od navadnega vodnega stekla, čeprav gre za isto zadevo, pač marketing...
#12
Kar daj laneno olje ali pa silifob N. Jaz bi dal prvo.
#13
polaganje porfida je eno najbolj tečnih del, ki sem jih kdaj delal. Fugiranje je zelo zahtevno, pazit moreš da kamen ne umažeš in povrh vsega če ne boš pravilno izvedel fug bo zelo grdo. Priporočam majstra.


slazem se,obavezno majstora i to dobroga osim ako te ne smeta katastrofalno polozen porfido ili sta je jos teze grdo zafugiran porfido sa kojega se poslije beton ne da ocistiti.
polagam kamne Smile
#14
Probajte z lakom za čolne in sicer ga rečite z redčilom tesarol (0,75 l laka za čolne:1 dcl redčila)
#15
No iščem majstora za polaganja porfirja... pa me zanima, če mi lahko kdo od vas tu koga priporoča? Ter kolk se gibljejo cene /h?


Skok na forum:
Zadnje novice