Splošno > Sam svoj mojster
vrtni kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vrtni kamin
#1
Živjo !

Ali se je kdo lotil zidave vrtnega kamina (tko da gredo noter rešetke, po potrebi pa tudi peka - lahko tudi z vratci). Gotove zadeve ala ...haus me ne zanimajo. Stvar mora biti primernih dimenzij za družabnega človeka, ker ko se peče, se prijatli hitro zberejo, pa sosedje, pa....

Če bo kakšna fotka ali celo načrt bom zelo hvaležen :lol:

LP A
#2
Kako zdaj gradbeniki ?

All work - no fun ??
:lol:
Lp
A
#3
http://www.mobisux.com/album/showphoto. ... 500&page=4

http://www.mobisux.com/album/showphoto. ... 500&page=4

To so slike še preden je bil dokončan. Delal sem ga sam, sedaj ima še strehco itd in je v polni funkciji. Je pa samo mreže, torej klasični žar, kjer pa itak pečem vse, tudi fileje osliča npr.

Deluje v redu, če bi ga delal še enkrat, bi ga naredil malenkost globljega (kurišče mislim), širok je dovolj. Globljega zaradi dima - včasih rad malo pokadi, ampak to itak samo takrat ko zakurim s hosto, potem ko je gor oglje in se zadeve unesejo, je kul.
Če te še kaj zanima pa vprašaj.
LP,
Samojed
#4
No, to je pa že bolše :lol:

Hvala za fotke - sam sem imel idejo, da bi naredil betonskega, ampak je tole dosti lepše. Zadevo malo prilagodim (zaradi podpeke), vsekakor poglobim in namontiram še lepa vratca (snemljiva).

Čeprav me malo "velbi"skrbijo. Najbrž si naredil kakšno šablono in potem nanjo zlagal opeko.

Dve vprašanji: Kakšno malto si uporabil in kako si naredil prehod iz velba v dimnik.

Hvala in Lp
A
#5
V bistvu se je zidal iz mivke in cementa, brez apna. Velb je pa tako:
spodnja vrsta je res opeka, vendar polovičke, da zob ni pregloboko. Zavil sem pač en kos lesonita , ga malo podložil in naredil prvi obok. Druga vrsta v oboku so pa v bistvu spet samo polovičke, za njimi je betonska plošča v obliki trapeza. Sem naredil fršolngo, nanjo položil najprej inox dimnik (doma zakrivljen), na les sem položil plast bobrovca (ta se sedaj vidi iz kurišča) ter zalil z betonom in seveda železnimi palicami vmes. Na to ploščo so pa potem prišli najprej začetek dimnika (samo obložil sem pleh po domače rečeno, na sliki še ni do vrha) in pa tretji obok, ki je odrezanan opeka, tako da izgleda kot cela, v bistvu je pa spredaj L (prednja in zgornja stran), na vrhu pa samo zgornje stranice oz. švoh polovičke po dolgem rezane. Tako vse izgleda kot bi bilo iz opeke, v resnici je pa notri betonska plošča.
Tole je bilo izdelano pred 3 leti, zaenkrat bp, ni nič počilo, bobrovec stoji gor, dimnik tudi. Celo spodnja plast pod spodnjim velbom (med lesonit in opeko sem dal tanko plast mivke in cementa) še vedno stoji na svojem mestu.
LP,
Samojed
#6
Na sliki res ni videt, da bi bil betonski velb. Se pa sliši dosti enostavno (čeprav najbrž ni čisto tako).

Hvala za podroben opis - mi bo prišlo zelo prav in se bom zadeve lotil na enak način.

Lp
A
#7
Ni problema, če bo še kaj se pa beremo!
LP,
Samojed
#8
Sam tudi delam kamin, vendar nekaj večjega. Lahko ti pošljem nekaj slikc.
#9
Se priporočam, saj vsak nasvet in vsaka ideja še kako prav prideta !

Fotke pa lahko kar na ZS - je enostavneje.

Hvala in Lp
A
#10
http://www.mobisux.com/album/showphoto. ... 500&page=1


Sem še začetnik in ne znam še objavit slikc
#11
Hvala za fotko !

Kolikor jaz vidim je zadeva ravno tako betonirana, fronti pa so obloženi. Kako si pa rešil z dimnikom oz. vrhnjo ploščo - to me najbolj matra, čeprav je SAMOJED dal odlično idejo.

LP
A
#12
http://www.moj-album.com/uredi/dmodri/7193921/
[/img]

Še nekaj slikc. Napo bom zašolal nanjo položil zidaka in zalil z betonom
#13
Jaz se tudi spravljam zidat kamin in me zanima kako je pri izvedbi kamina z dimenzijo dimnika.Je kaka posebna zahteva?Da se ti kasneje ne kadi ven namesto v zrak.Malo je treba verjetno tudi predvidevat smer vetra,a ne?Kurišče mora biti obzidano z šamotom ali je ta rdeč cigel ognjeodporn?Jaz bi imel varijanto z umivalnikom.Je še tu kaka posebna zahteva?
#14
Moj oče je delal kamine in ognjišča za kuhanje žganja in krompirja. Dodro se spomnim, da je za to vedno uporabljal samo apneno malto brez vsakega cementa, kajti ta zdrži veliko večje temperature kot cementna. Beton na visokih temperaturah poka in se kruši. Sploh je to zelo važno pri polaganju šamota. V to malto je dodajal "stekleno vodo".
#15
Kar se apnene malte tiče, bo kar držalo.

Kaj pa je "steklena voda" ??

A ne obstaja tudi "šamotna malta" - ali je to samo tak izraz :oops:

LP
A


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »