Objave: 246
Teme: 10
Ocena:
0
vrjetno filter in kakšno loputo, da "ne obratuje" 24/7 :)
Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
Ventilatorja takšna od računalnika okrogla premer 90mm ravno za tisto cev. Okoli stiropor 1cm da je izolirano, vmes pa ja gosta jeklena mrežica in filter, se dobi cenovno ugodno.
Ker ta ventilator ni dovolj močan bom ravno zato uporabil 2, enega na vhodu, drugega na izhodu in vedno bosta vrtela nasprotno, hkrati pa bosta oba pomagala narediti prepih, kar je veliko bolj učinkovito. V profi sistemih je le en ventilator na notranji strani in zato predvidevam, da je kar glasen.
Kar se tiče delovanje je povolj, da ti 4-5x na dan zamenja zrak, torej se bo vse skupaj vklopilo 3x za 2 minuti.
Obstaja za arduino merilec za temperaturo, vlago in kakovost zraka, ti senzorji pridejo po nekaj evrov po kosu in če znaš kaj sprogramirati še toliko bolj.
Objave: 4056
Teme: 39
Ocena:
3
vložek (oz. to je kar lepo toplotni izmenjevalec, običajno sicer ne keramičen ampak kovinski) od kondezacijskega sušilca bi bil poceni. če zna kondenzirat vodo iz toplega zraka, pomeni da ima kar kapacitete. iz crkjenega sušilca ga z lahkoto brez orodja ven potegneš (večina strojev), pa še poceni ali zastojn bi bil. velik je približno kot tetrapak litrskega alpskega mleka (pri bosch-u) nekateri so tudi večji. skoči na odpad pogledat,to se tudi že odlaga na kosovnem ali pri zbiralcih VGA.
Objave: 348
Teme: 9
Ocena:
0
Ima morda kdo kaksno idejo iz cesa bi naredil izmenjevalec podoben kot ga ima lunos za cev 150 ali kje bi se dalo izmenjevalec dobiti za pravo ceno.
Objave: 6534
Teme: 76
Ocena:
5
Kaj če bi ga zabetoniral (nekako z distančniki-podložkami postavil šope slamic v cev in zalil z redkim betonom ali gradbenim lepilom). Slamice bi vejetno moral začasno zatesniti (silikon), še bolje bi bilo, če bi jih lahko potem izvlekel ven, pa bi bil prenos toplote na beton še bolj neoviran.
Ali pa uporabiš bakrene cevke, ki jih lahko pustiš v betonu.
Objave: 348
Teme: 9
Ocena:
0
Morda bi bilo bolje uporabiti bakrene cevke, vendar namesto betona uporabiti morda uporabiti opecno maso. Vendar problem je gostota mase.
Ocena:
5
...ali pa uporabiš kovinski bužir (včasih so v njega štromarji dajali kable, da jih niso miši ogrizle). Bužir oviješ v spiralo in nato zabetoniraš, tako dobiš še večjo površino prenosa, kot v bojlerju. To bi še lažje izvedel.
Objave: 668
Teme: 96
Ocena:
1
Profi kovinski izmenjevalec (isti kot ga ima Paul in ostali) dobiš za cca 100 eur, le stroški pošiljanja so dosti dragi (200eur, ker gre na paleto).
Če se vas ene par dobi skupaj, si to porazdelite in dobite izmenjevalec za ugodno ceno. Če pa imate kolega, ki je navdušen spidvejist in gre v Pardubice (Češka), vam ga pripelje spotoma.
Ocena:
5
Imaš kakšen link? Rabiš pa dva, za "Lunos sistem" izmenične smeri.
Ocena:
5
Bi bil mogoče samo en ventilator dovolj? No, saj bi v bistvu imel dva ventilatorja, ampak bi hkrati delal le eden, da ne bi rabil smeri obračat in bi bili ventilatorji cenejši. V enem trenutku bi bil prvi rekuperator aktivni, v drugi fazi pa drugi. Aktivni bi vlekel zrak z ventilatorjem, pasivni pa preko podtlaka. V naslednji fazi pa se s časovnim relejem zamenjata.
Lahko bi seveda tudi meril temperature in sprogramiral kak mikrokontroler ali poceni PLC za to, ampak to je že "premium" izvedba :)
Objave: 37
Teme: 7
Ocena:
0
ventilator od pc nebi jaz ker je glasen in ni glih za to.jaz sem sedaj v nadaljevalnem projektu od lunosa ki ga imam.v kopalnici imam izhodni fan v sobah pa pasivne vhode.Sedaj izdelujem alu satje z peltiere modulom na pwm in senzorjem temp tako da bo vstopni zrak vedno svezi in 20stopinj.vse skupaj na 12v ,strosek z arduinotom in vsem cca 25-30€ /kom.dosti ceneje kot rekuperator za 500€.Poraba elektrike nekaj malega:-).Hotel sem v kopalnici vstaviti kao kopalniski vent pa izracunal ohisje,estetika in dober fan cez 120€.Lunos pa ga ima za 150€ pa estetika na mestu.
Objave: 710
Teme: 27
Ocena:
3
Tudi jaz sem zanimam za samogradnjo. Ali je že kdo našel prodajalca keramičnega satja. Me zanima kdo Lunosu ter ostalim dobavlja to zadevo.