Gradnja in obnova > Energijski viri
Rekuperator by homemade

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rekuperator by homemade
#46
(8.3.2020 ob 10:01)some1 Napisal: Tudi jaz sem zanimam za samogradnjo. Ali je že kdo našel prodajalca keramičnega satja. Me zanima kdo Lunosu ter ostalim dobavlja to zadevo.

Tudi...
Satje Merkur Al. cevke razni premeri  narežeš zložiš poviješ...
Ventilator-naprimer Blush

https://prezraci.se/a160-sistem-za-odvajanje-zraka/


https://www.propin.si/datoteke//izdelki/..._VARIO.pdf

https://www.vortice.com/DownloadPDF.csht...012612.pdf

https://www.propin.si/izdelek/ventilator...o-150-6-ar
#47
Huh nevem kako bi te cevke delovale? Koliko izkoristka bi dobil?

Razmišljam tudi v smeri predelave hladilnika od procesorja ( pc ). Imam kar nekaj aluminijastih ter bakrenih doma. Verjetno bi bil bakreni boljši. Problem je edino, če bi prepuščalo dovolj svežega zraka.
#48
(9.3.2020 ob 06:40)some1 Napisal: Huh nevem kako bi te cevke delovale? Koliko izkoristka bi dobil?

Razmišljam tudi v smeri predelave hladilnika od procesorja ( pc ). Imam kar nekaj aluminijastih ter bakrenih doma. Verjetno bi bil bakreni boljši.  Problem je edino, če bi prepuščalo dovolj svežega zraka.

Bakreni je odličen, deluje antiseptično, akumulira hitro veliko toplote ,
Al, akumulira manj, hitro sprejema in odda. Krajši intervali.
Keramični so samo zato, ker so poceni!!!!, ne da so boljši od kovinskih.
#49
Pozdrav vsem.

Tudi sam sem na tem, da si naredim "Lunos e2 " Big Grin
Mi pomagate prosim....predvsem me zanima krmiljenje  70s not/ven...kje kupiti, za kakšne € se to dobi? Je to že sestavljeno..samo priklopiš?
Satje bom naredil iz bakrene cevke fi 4 mm (6€ za 25m ) ..narezal na cc 15 sm, zlimal v šop in postavil v cev (160) Cev bom znotraj oblekel v peno 1 cm da ne kondenzira in za zvočno izolaciji.  Za ventilator sem raznišljal o 120-140 mm za PC... samo ne vem, če lahko deluje v obe smeri ( če se lahko vrti v obe smeri in če je efektiven?)...ve kdo kaj o tem? Zaradi velikosti mislim, da ne bo glasen. (itak bom pa ponoči izklapljal, da ne bo šundra!) Če ne bo druge, bom kupil krmilnik od Lunos-a cc 200€ iz  DE. (pri nas 2x zasoljeno!) V mansardi bodo 4x "e2" v pritličju pa 3x "e2"
V bavhavsu pa cevni ventilator (cc 30€)
Kako imate pa narejeno vi??

Prav bo prišla kakrša koli info.  , slika..predlogi.... Wink Rolleyes
Hvala in lp.
#50
No, a ni nobenega samograditelja? Big Grin
Kako ste izvedli izmenjevalec toplote? Tisto keramicno satje iz Kitajske (ceramic honeycomb)..nekako nisem našel, kje bi se dalo kupiti ? oz je potrebno kupiti večje količine.
Kaj ste naredili za alternativo?  Rolleyes
#51
Sam ga mislim narediti iz bakrenih cev in bakrene odtočne cevi (strešne), ker se bo lepo lotalo. Moj naj bi bil nad zgornjimi elementi v kuhinji, preboj v zunanji steni bo po največjem možnem premeru nizkocenovne vrtalne krone. Dolžina izmenjevalca cca 180 cm, s po zunanji cevi vračunanim zaključkom. Ker bo odvod toplega zraka v zunanji cevi, verjetno ni potrebna nobena izolacija. Odvod kondenza tako po vstopni, kot izstopni cevi.. Obodna cev bo rahlo ukrivljena navzdol proti obema zaključkoma. Ventilatorje bom namestil zunaj, krmiljenje še ni rešeno, verjetno bo kombinirano, senzor prisotnosti v prostoru, pa kak senzor zraka iz Conrada. Seveda bom pridno spremljal tole temo.
#52
Hm... računice za samogradnjo lokalnega rekuperatorja ni. V Inposu stane lokalni Marley 270€. Za ta denar samo napraviš luknjo skozi zid in zmontiraš.
Rekuperator je solidne izdelave s tremi hitrostmi in daljincem.
Če že samogradnja potem vsekakor svetujem zadevo s kocko in dvemi ventilatorji, kot npr. Mikrovent.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#53
Marleya za 270 € mi na Inposovi strani ni uspelo najti. Marley MEnV 180 7W, fi 180 mm sem našel v Bauhausu, a po precej višji ceni. Kolikor gledam fotko, sta potrebna dva komada in dvakrat vrtanje v steno.

Mikrovent 35/40 tudi zahteva dve cevi, Office 60 je premočan, a zahteva le eno luknjo, Proffesional 120 tudi eno luknjo, podobno, kot Mitsubishi Loosnay 50, ki sedaj stane krepko preko 600 € z montažo. Za ta denar bo vseeno treba preračunati in poskusiti nekaj narediti v samogradnji, mogoče z originalnimi deli. Za vrtanje ene luknje zahtevajo 120 €, ne toliko še za drugo luknjo. Ko se tole sešteje, ni več nedolžen znesek. Že pri montaži TČ sem vse izvrtine naredil sam s kitajskima kronama, mogoče bi tudi tu prišle v poštev. Seveda sta prejšnji zdržali natanko štiri luknje. Loosnaya bi že kupil, pa ne vem kam bi skril tisto mogočno kišto. Šlo bi v element nad napo, a strojček nima priključkov za cevi, da bi zrak vodil malo dlje od nape.

Zakaj vrtanje s krono? Imam stiropor fasado in že pri napi ni ratala lepa luknja samo s svedri.
#54
Vse kar je več kot 60 eur (brez računa) za vrtanje luknje fi 170 v normalen rdeč zidak je čisto nategovanje. Razen, če se mora mojster prpelat 100km+ daleč. Da ti pa tm neki lokalci hočejo upalt po 120 eur je pa res samo požrešnost.
#55
JAZ GREM DEFINITIVNO V SAMOGRADNJO!
Lun..s mi je dal račun /ključ 4900€ za 7 kom....pri ostalih ponudnikih je cena tam tam!

Samogradnja cc 800-1000€ (brez izmenjevalca)
Izposoja vrtalnika z 160 fi krono = 100-150€
siva odtočna cev 5m = 80€
cc 60 m el. vodnika 3x0,75mm...cc 60€
7 x zunanje rešetke ??
7x notranje rešetke..??
7 x ventilator fi 125mm /12V = 140€
nekaj pene za dišene zvoka....€??
2x pretvornik 230V/12V.... 40€
2x timer ura /časovnik = 30 €  (razmišlam pa o komandi od Lun..a cc 200€/kom + PTT...tujina)
(4 kom bom imel v mansardi 3 kom v pritličju)
Bakrena cev fi 4mm... 5€/m (precej drago! bi potreboval kar nekaj m da bi jih 15 cm konce sestavil v snop fi 150mm x 7 ...uff €€)
ZA začetekbom  imel samo na timer ON/OFF določen čas da mi prepiha (da ne rabim okna odpirat)....in seveda nekaj da mi zmanjša vrtljaje-zmanjšanje pretoka in hrupa)
Inštalačia/el. vodnik bo nadometno po kotih stropa pokriti z stiropor okrasno letvico. 
 
Te kupljene zadeve na daljinca se mi ne dopade, ker ne mislim jaz 7 komadov vsakega posebej z daljincem uravnavat ...edino če se da z eno komadno vse skupaj krmilit??

LP.
#56
Če jih povežeš z WIFI -jem ,potem lahko krmiliš samo enega in se prenaša na vse
#57
Ce si glih mal stromarja, potem se da krmilje v lastni reziji narediti na osnovi Shelly UNI, potem pa logiko preko scen.

Ce pa si se mal vec stromarja pa tole: Wink
https://www.dropbox.com/scl/fo/m38rmtba3...vrfbu9dkdf

Lp, G
#58
Palba ... tile bolj poceni zahtevajo žično povezavo. Delujejo pa tako, da vedno piha eden notri, drugi ven. Če jih imaš 7, bodo delovali 3 > 4 oz. obratno. Dražji komunicirajo brezžično.
kadotr... če rabiš imam še enega po tej ceni. Koliko pa zdaj košta?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#59
Sassapo, Marley MEnV 180, 3-7 W, pretok zraka 16/25/37 m3/h stane v Bauhausu 429,00 EUR. Potrebna sta dva komada, dela izmenično, kot n.pr. Lunos in podobni. Dodati je treba še žično povezavo, dve luknji... pa smo že na večji cifri, kot Mitsubishi Loosnay 50. Ja cene šibajo v višave... Bom pa upošteval drugi nasvet - pozanimal se bom še za Mikrovent.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »