Splošno > O cenah materiala in storitev
Vprašanje za obrtnike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vprašanje za obrtnike
#31
Heh, mislim, da imam pms danes. Plača je bila pa to.
#32
aoven Napisal:Ocena dana po obisku pri meni še nikoli ni bila tako natančna, da se ne bi na koncu povečala za 20%-50%. Kar bi mi bilo pri email odgovoru še sprejemljivo. Ko se to zgodi z oceno dano ob obisku, sem pa potem pač malo kisel. Neupravičeno?

Ja. Kaj ti ne pošljejo predračuna?
Lp, furbo
#33
Nekateri mi ga, nekateri mi ga ne. Odvisno od obsega del, kar je meni sicer povsem razumljivo.

Za simpl stvari, kjer ni neke potrebe po izredni nabavi materiala in posledičnimi avansi, mi res ne rabiš izstavljati predračuna.

Mogoče gre za popuščanje z moje strani, a verjetno nisem edini takšen naročnik. Odkar obnavljam, imam precej velik razpon potreb po delih. Nekatera se gibljejo v rangu od 200-1500 EUR (to je lahko večkrat letno), nekatera pa so ranga 5000-10000 EUR (1x do izjemoma 2x letno).

Praviloma so odstopanja pri izvajalcih največja (in predračuni redkejši) v prvi skupini. Ponudba sicer običajno pride po mailu (če ne gre za kakšno resnično malenkost). A tudi v teh primerih se na koncu rado izkaže, da je bilo na njej kaj pozabljeno oz. material naveden po neki starejši in nižji ceni kot je na koncu na računu.

Verjetno je dovolj nazorno, če povem da še nimam primera, ko bi na koncu plačal manj kot je bilo predračunano. Pa je bila poraba materiala že večkrat manjša od predračunane. Se je pa zato cena/EM za malenkost dvignila. Ali pa strošek vgradnje malce povečal. Na koncu sem praviloma na vsaj 10% višjem znesku. Ekstremni primer je bil skoraj 50%.

Kaj naj v takem primeru človek naredi? Če kaj blazno štrli ven, seveda opozorim in še prej sam preverim. Ma je hudič, ker ponavadi ni nobena posamezna postavka vredna omembe. Se pa seštevajo in se mimogrede k 1000 EUR oceni/ponudbi nakaplja za 200 EUR dodatkov.

In ko je stvar enkrat rešena, naj se potem za 200 EUR kregam? Kdo drug bi se, jaz pa imam žal karakterno slabost, zaradi katere previsoko cenim svoje lastne živce in s kislim nasmehom pogoltnem. Pa še zahvalim se za trud, ker sem bil tako vzgojen.

Po drugi strani se pa kot računalniški programer tudi občasno znajdem na strani ponudnika storitev. Ampak to je povsem drugačen svet od obrtniškega... Vse moje fizično delo se 1:1 preslika v ure, prevozi na lokacijo so redki, materiala v klasični obliki pa ni dobesedno nič. Pri svojem delu se mi zdi pošteno, da odstopanje od inicialne ponudbe prevzamem nase. Če se naročnikove želje niso spremenile, je moj problem, da sem porabil X ur/dni več, kot sem upošteval ob prevzemu naročila.

In ja - seveda sem si ob spoznanju, kaj vse sem spregledal, že velikokrat želel, da bi se drugače zmenil. A zneska povečal na ta račun še nisem, vedno samo nekaj odštevam...
#34
Zadnja cvetka, ''povpraševanje'' poslano preko pametnega telefona:

steklo za notranja vrata
60 x 120 cm
cena?
#35
Eni so pač bolj redkobesedne sorte. In pol se po forumih čudijo, da na svoja povpraševanja ne dobijo ponudbe.
#36
lartep Napisal:Zadnja cvetka, ''povpraševanje'' poslano preko pametnega telefona:

steklo za notranja vrata
60 x 120 cm
cena?

In koliko pride šipa 60x120 debeline 4mm, 10, 30€?
Tako, da odgovor bi ti vzel 5 sekund. Npr "30€". Manj kot objava tukaj, je pa zabavno Big Grin


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »