Splošno > Sam svoj mojster
Napetost na neozemljenih delih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Napetost na neozemljenih delih
#16
V omarici je plomba. Stara omara več kot 30 let. Ne moreš dirati. Kateri test naj opravi mojster, da bo sam ugotovil napako?
#17
Kako meritve delajo,me nikoli ni bilo zraven,vsekakor pa pomerijo ozemljitev.
Ti verjetno imaš dostop do svoje omarice z varovalkami in pri tvoji omarici mora biti zbiralka za nulo in ozemlitev,najbrž nekje treba dotegniti vijak pri žicah za ozemljilo.
Vsekakor probaj vse vijake zategniti,pa čeprav milimeter - dva.
#18
Ozemljitev je tak pred FIDom povezano z nulo? Pol ozemljilo itak ne more zajebavati? Nevem res nevidim logike? Mojster bo prišo, kaj mi naj zmeri pa itak nevem, da se pokaže ta napaka?
V stari omarci, ko je še števec noter, je vse zaplombirano. Nimaš kaj dirati.
#19
Ne v omarici kjer je števec, mislim omarico v kateri se nahajajo tvoje varovalke.
#20
Kratek stik med faznim in ničelnim vodnikom NE sme izklopiti FID stikala, saj pri njem ne steče noben okvarni tok. Odklopiti mora le varovalka. Malo čudno je tole...
#21
Beri je pisal med nulo in zemljo. Sicer pa ja, čudno je vse skupaj. MB mi je predaleč, sicer bi prišel pogledat / pomerit.
LP,
Samojed
#22
Mojstri, ki opravljate meritev za vas vprašanje; bo test odklopnih časov FIDa dovolj, da se bo pokazala napaka (test, ko da mojster na vtičnico svojo napravo, pol pa ta naprava izklaplja FID). Verjetno, če je FID ali ozemljitev fuč, pol mu to pokaže ?
Ker ta test mi je mojster delal pred leti, ko mi je zamenjal FID in mislim sedaj, če bo ta test dovolj? Ali je še treba kaj več?
#23
Nisem prebral dobro.
#24
tunek Napisal:Mojstri, ki opravljate meritev za vas vprašanje; bo test odklopnih časov FIDa dovolj, da se bo pokazala napaka (test, ko da mojster na vtičnico svojo napravo, pol pa ta naprava izklaplja FID). Verjetno, če je FID ali ozemljitev fuč, pol mu to pokaže ?
Ker ta test mi je mojster delal pred leti, ko mi je zamenjal FID in mislim sedaj, če bo ta test dovolj? Ali je še treba kaj več?

Če se samo na napisano osredotočim - meri se čas izklopa in meri se tok izklopa. Posredno se dobi tudi upornost ozemljitve in napetost dotika ob polni okvari. S pravim orodjem (inštrumentom) tudi ob meritvi časa izklopa znano, ali je ozemljitev dovolj dobra. Tako da ja, s pravim orodjem in pravo osebo lahko vsaj kar se tiče promblema iz naslova v eni minuti izveš vse.
LP,
Samojed
#25
arbajter Napisal:Nisem prebral dobro.

Se tudi meni (pre)večkrat zgodi Smile.
LP,
Samojed
#26
tunek Napisal:Kratek stik med nulo in zemljo takoj izklopi FID.
Ko pride mojster, kakšen test mi mora vse opraviti, ker mu nebi rad vse na dolgo razlagal?
Test odklopnega časa FIDa, je to dovolj ali še kaj? Saj v tem testu se izmeri tudi pravilnost ozemljila ali se motim?

Pravi Mojster mora sam vedet, kar bo pregledal in izmeril :wink:

za tvojo vtičnico:
ozemljitev objekta
neprekinjenost PE vodnika in povezave kovinskih mas
okvarno in kratkostično zanko
preverit pravilno izbiro varovalke
delovanje RCD (FID) stikala (izklopni časi, tokovi, na vseh 3fazah, če so)
...
#27
Naročim sem meritve. Meritve so vse pokazale OK. Nič spornega. Vzel sem certificiranega merilca, povedal kaj se mi je dogajalo.

Stavim pa se, da če bi ponovil postopek z vročo žarnico (faza-zemlja), da FID ponovno nebi izklopilo in žarnica nebi gorela, kar bi morala. Ker pred meritvijo sem postopek ponovil 2x (različna fasunga, preveril kontakte) in se je to zgodilo. Tak da nevem - fenomen.
#28
Elektriko in žensko se ne da kar tako šlatat, ravno tako včasih ne ene ne druge ne moreš v celoti razumeti, pa če se še tako trudiš...


Skok na forum:
Zadnje novice

V Slovenj Gradcu na ogled individualna hiša Lumar
19.11.2019 ob 12:03:06
V Slovenj Gradcu na ogled individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 23. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo dan odprtih vrat individualne hiše Lumar, katere... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »
Vsestranska delovna oblačila za urejen in profesionalen izgled zaposlenih
23.01.2018 ob 11:35:41
Vsestranska delovna oblačila za urejen in profesionalen izgled zaposlenih
Podjetja s(m)o ljudje, zato je zelo pomembno, da se na delovnem mestu počutimo dobro, saj današnji sodoben in hiter tempo življenja narekuje, da... Beri dalje »