Gradnja in obnova > Energijski viri
Vklop izklop črpalke ladomata

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vklop izklop črpalke ladomata
#1
Eno vprašanje za strokovnjake oziroma tiste ki imajo s tem kaj izkušenj. Imam centralno ogrevanje z radiatorji klasični trajnožarni kotel malo starejše prizvodnje na katerem je edina regulacija kurjač in zalogovnik ter dvig povratka oziroma ladomat. Sistem deluje in v hiši je toplo. Koliko je učinkovit in varčen ne vem a pri primerjanju s podobnimi in podobnimi hišami niti ni tako potrošen. Kurim na drva katerih imam dovolj. Črpalko v ladomatu krmili prigrajen termostat na peči in seveda se vklopi pri določeni temperaturi peči in izklopi ko temperatura pade. Do sem vse v redu le moti me da zvečer ko ni več potrebe po gretju hiše in se polni zalogovnik se črpalka zalogovnika ne izklopi kljub temu da je naklada pogorela in v bistvu s kroženejm vode se ta skozi peč začne hladiti. Ko sem malo razmišljal kako to urediti sem našel na spletni strani Tilie (prodajajo original Laddomate) da se črpalka ladomata priključi na tipalo dimnih plinov. To je logično ker ko pogori pade tudi temperatura dimnih plinov. Ima kdo to regulacijo in kako deluje je moje vprašanje. Ne bi rad imel stroškov z ne ravno poceni tipalom in termostatom za dimne pline.
#2
Tipalo dimnih plinov se obnese, vendar ni tako natančno kot diferenčno tipalo, sepravi ko je v kotlu bolj toplo kot v zalogovniku vklopi pumpo.
Obe rešitvi pa so ok.
#3
Tudi jaz imam narejeno da se črpalka dviga povratka vklaplja in izklaplja na temperaturo dimnih plinov.

Samo pri meni je tipalo priklopljeno na Siemens procesor, ki pelje vso regulacijo in vklope/izklope v kotlovnici.

Sem pa gledal tisti Laddomatov termostat in je kar draga zadeva.
#4
Točno tako kot si rekel. Laddomat moraš krmilit s dimnimi plini. Če peč ne zna vklopiti te črpalke sama glede na dimne pline, ji moraš prigraditi termostat dimnih plinov.
Tudi sam sem laddomat pri stari peči krmilil dve sezoni z dimnimi plini. Čisto na začetku po prenovi kurilnice sem par dni vkljapljal laddomat na tak način kot ti, a se mi ni dopadlo tako, zato sem kupil termostat dimnih plinov. Zato ga kupi in ne bo ti žal. Lahko ga pa tudi izdelaš. Mislim da je nekdo na tem forumu ga sam izdelal iz termostata stare pečice.
#5
Sebek:
Hvala za idejo termostata pečice tega se mi zdi da imam enega in se bom lotil zadeve. Vprašanje, si pustil termostat na peči za varovanje in kako si zvezal ali pa si ta termostat popolnoma odstranil
#6
Jaz sem ga predelal.Namreč pri pečici termostat izklopi,ko doseže nastavljeno temp.,tukaj pa mora vklopiti,ko jo doseže.
Najlažje se reši s tem,da nabaviš rele z menjalnimi kontakti,ki stane okrog 5 eur,da ne razdiraš termostata.
#7
mogoče samo... varovalo peči pred pregretjem, v sami peči dimni plini že padejo lahko pa ostane žerjavica... torej varovalo peči proti pregretju, da se črpalka ne ustavi v nepravem trenutku, oziroma da je ob pregrevanju še vedno omogočeno kroženje vode... sicer pa je to omenjeno v Tili - jinih navodilih...
citirano...
"Pri priključitvi kotla brez samodejne cirkulacije je treba montirati termostat z vodo, ki prepreči vretje na
nočni žerjavici v kotlu in po drugi strani služi še dodatni varnosti."
#8
To sem imel tudi jaz v mislih. Vidim pri moji peci. Dimni plini padejo pod cca 120,pec se ugasne, vendar zerjavica in samoti oddajo se prrcej toplote in temperatura raste, zato je pumpa vezana tudi na vodni termostat. Ko pride na 88 jo spet požene.
Se boljse verzija pa je tusta kjer spremkja diferenco dna zalogovnika. Ko je zalogovnik bolj hladen kot peč, požene črpalko da počrpa preostanek energije
#9
Citat:Do sem vse v redu le moti me da zvečer ko ni več potrebe po gretju hiše in se polni zalogovnik se črpalka zalogovnika ne izklopi kljub temu da je naklada pogorela in v bistvu s kroženejm vode se ta skozi peč začne hladiti.

Ko je temperatura peči nižja od nazivne temperature ladomata, voda ne kroži večskozi zalogovnik, ampak samo inerno v peči, dokler se ti tatoliko ne ohladi , da se ti cevni termostat izklopi. če ti Hladi tudi zalogovnik imaš nekaj narobe narejeno ali termostaski ventil ladomata ne dela.
#10
Kar se tiče ostanka žerjavice je možno vendar ima peč litoželezno rešetko in tako žerjavica malo greje vsaj tako kažejo moja opažanja. Kar se tiče vodnega termostata ga bom že zaradi mirnega spanaj pustil.
#11
Stesta Napisal:
Citat:Ko je temperatura peči nižja od nazivne temperature ladomata, voda ne kroži večskozi zalogovnik, ampak samo inerno v peči, dokler se ti tatoliko ne ohladi , da se ti cevni termostat izklopi. če ti Hladi tudi zalogovnik imaš nekaj narobe narejeno ali termostaski ventil ladomata ne dela.
ravno v tem je problem, da dela pravilno. stalno primešuje vročo vodo iz hranilnika, da dosega povratek vkotel minimum patrone laddomata recimo 70 ali 65 ali kolikor že. problem je v vklopu/izklopu črpalke. ta bi se morala izklopiti, ko je gorenje zaključeno, a zaradi morebitne toplotne vztrajnosti kotla spet vklopiti (kljub temu, da je gorenje zaključeno) če temperatura vode v kotlu preseže neko vrednost.

kako bom to jaz sam (poceni) rešil, ne vem. verjetno bom prepustil vklop črpalke kotlu, ki bo vodo med hranilnikom in kotlom šprudlala dokler ne bo vse skupaj padlo pod 65°C (tukaj nekje kotel vklopi črpalko). moj kotel vklaplja črpalko čisto na osnovi kotlovne vode, tipala dimnih plinov sploh nima.
#12
Ja Aleks saj tisto šprudlanje ti zaradi odprtega vleka peči po končanem gorenju ohlaja vodo iz zalogovnika, jaz sedaj malo goljufam tako da zvečer ko pogori in predno grem spat prestavim termostat na 90 stopinj. Pri začetku kurjenja ga prestavim nazaj na 75 stopinj, vendar stalno prestavljanje ni najbolj zdravo za termostat. Zanimivo je tudi da kljub žerjavici v peči ni nikoli vklopil črpalke ladomata ko sem ga prestavil na 90. Verjetno bom zmontiral tipalo dimnih plinov in nekaj časa opazoval kako naj bo nastavljen in šele potem zvezal v sistem. Bomo videli kaj bom dosegel bom poročal tule.
#13
Dokler temperatura povratka ne doseže nazivne temperature ladomata se voda kroži interno v peči in ne proti zalogovniku. Razen če nisi nekaj naumotvoril in zvezal ladomat narobe, enak se zgodi ko pade temperatura povratne zaradi ohladitve peči vode pod nazivno se ventil zapre, in "naivno" pričakuje da se bo temperatura peči dvignila. Tvoj efekt je pa možen v primeru, če si z enegijo že napolnil zalogovnik do konca in ga potem dvignil nad nazivno temperaturo. V tem primerru ti bo zalogovnik res hladilo dokler se njegova temperatura ne spusti pod nazivno ladomata. ( odvisno kakšnega imaš 50, 60, 70 stopinj)
#14
Stesta: saj o tem kar ti pišeš na koncu govorim, kajti vedno zvečer toliko naložim da je zalogovnik poln in zjutraj pogreje hišo je prijetno za tiste, ki vstanejo prej in gredo v službo pa še dva dojenčka imamo. Upokojencu ki skrbi za kurjavo se a ne ljubi vstai ob 6h in začet kurit. V tem času zakurimo šele pozno popoldne.
#15
Ok, razumem ..

Vendar to ni "regularen" način delovanja. Bi moral biti zalogovnik večji :wink: Potem teh težav ne bi imel ..


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »