Splošno > Sam svoj mojster
Postelja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Postelja
#1
Je tu mogoce kdo, ki je naredil sam posteljo, samo s pomočjo Hobbya, ki mu je narezal les? Se da dobit kak nacrt? Je les se kje ceneje, kot v Hobbyu?
#2
Rabiš:
-Štiri deske - oplemenita iverica po domače "iveral", robljen z ABS-om.
-Dve letvi 40x40mm, dolžine 200m, ki jih pričvrstiš na vsako stran postelje po dolžini seveda, za letveno dno.
Kakšno dinezijo postelje rabiš? Dolžina, širina, višina?
#3
Potrebuješ za posteljo 90x200 cm robljeni iveral 18, 19 ali najbolje 25 mm: 2 stranici 200x24 cm, 2 končnici cca 40x(90+2x debelina stranic), 2 dvometerski letvi cca 8x5 cm. Letvi prilepiš na notranjo stran stranic 3 cm od spodnjega roba s specialnim lepilom, dodatno privijačiš s spaxi. Ko je suho, privijačiš na obe stranici na tisti 3 cm rob tik pod letev 4 noge n.pr. fi 60x200 od n. pr. Tehmaxa, nato privijačiš še na vseh štirih vogalih namenske kotnike za postelje. Vložiš letveno dno, nanj jogi, nato rjuho, povšter, nato še nekaj na rjuho (dvojno težo za test). Če bo zdržalo vse vibracije, si dobro delal...Med spoje končnic in stranic je koristno vložiti papir, utegne manj škripati...

Če rabiš pomoč: z.s.

Najcenejše so sicer postelje v neki severni firmi, cenejše, kot bi nabavil material. O kvaliteti pa tokrat namenoma nič.
#4
Masiva ali iveral?
#5
Mere ostanejo v vsakem primeru enake... cm je pri iveralu ali pri masivi še vedno cm...
#6
Ko boš kakšno stvar sam naredil boš tudi razumel, da se iz masive da narediti ''bolj zanimive'' izdelke kot pa iz iverke.
#7
Če leti name: po nekaj desetletjih poklicnega ukvarjanja tudi z lesom imam najbrž kako mnenje o "zanimivosti", kot o kupni moči strank... Pridejo z zahtevo: hočem samo masivo. Po kalkulaciji zahtevane konfiguracije v masivi si ogledajo barvno karto n.pr. Kaindla, se popraskajo po žepu, o povzetku zahtev pa raje ne bi...

Res so moje tihe simpatije na strani masive (a z upoštevanjem dejstev: zvijanje, pokanje, abšlesanje na soncu, pa laminiranje, prešanje, površinska obdelava, da o ceni ne bi...).
#8
Avtor teme ima namen posteljo narediti sam...da pa tudi jaz ne smetim teme še odgovor avtorju: standardna višina okvira postelje je 40 cm. Vse ostalo je plod domišljije...poišči po netu kakšna postelja ti je všeč in izriši načrt sam. Neka znanost to ni, postelja spada med bolj enostavne zadeve. Kar se iverke tiče velike razlike med ponudniki ni, če boš pa delal masivo pa lahko veliko prišparaš, če greš po les h kmetu. V Hobbiju je kubik hrasta 2700€, pri kmetu pa deske okoli 300, plohi pa 500€. Je pa, seveda, neprimerno več dela, če kupiš les pri kmetu. Sam sem naredil posteljo iz hrasta. Ves materijal (les, okovje, olje in še kaj) me je prišel smešnih 35€.
#9
Lej Faros, ob 14.23 uri sem napisal točen recept za izdelavo postelje. K temu si dodal kaj? In kolikšna višina postelje pride po mojem receptu? Pa kvaliteta iverke (iverala) je povsod enaka? Pa tvoje cene lesa? Plod domišljije?
#10
Popravljam: že ob 10.43 sem napisal točen odgovor.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
11.10.2019 ob 09:01:30
Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
Zemeljski plin je vsestransko uporaben energent – v gospodinjstvu ga tako uporabljamo za ogrevanje prostorov, pripravo tople... Beri dalje »
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
09.10.2019 ob 11:03:14
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
V podjetju Lumar v soboto 12. oktobra med 10.00 in 16.00 uro pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili hiši, ki sta... Beri dalje »
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
07.10.2019 ob 07:59:04
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s... Beri dalje »
Otroška soba v mansardi
03.04.2018 ob 18:21:19
Otroška soba v mansardi
Marsikdo reče kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank in to je to. Je res, da je to... Beri dalje »