Splošno > O cenah materiala in storitev
Iščem kolo s krogličnim ležajem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iščem kolo s krogličnim ležajem
#1
Pozdravljeni,

iscem nekaj takega (brez vilice, samo kolo):

[Slika: pulley.jpg]

Kovina ali aluminij, velikosti 60-150mm, kroglični ležaj, luknje v stenah za montažo..
Kdo ve kje bi to našel oz pod kaj naj iščem? Cez luzo temu pravijo "garage door pulley"..
Pri nas gledam pod kolescka, pa osi, sistemi za drsna vrata, škripec.. pa nikjer ne najdem kaj podobnega :/

TIA,
Matic
#2
Temu se reče vrvenica.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#3
Poskusi z: tekalno kolo, transportno kolo.
Nimam časa - sem v penziji!
#4
Hvala, zal še vedno brez uspeha :/
Ali je brez lukenj ali nima kroglicnega lezaja, vedno nekaj.. Cez luzo jih pa gledam od $4-$10 (poštnina v slo pa $20) pri nas pa.. Saj vem, da sigurno obstaja in verjetno za male cifre, samo najti moram Smile
#5
Pa si pomislil, da bi tehnični problem rešil drugače? Z drugačnim kolescem? Ali celo brez? Malo opiši, pa ti bomo poskušali pomagati. Ni problem tako kolesce postružiti, vtisniti ležaj. Zastonj pa to ne bo.
#6
Vem, vem, za nekoga ki ima orodje in opremo je tole kar sestavljam zelo enostavno, za nas amaterje brez opreme velik problem.. :/

Gre za foto/video žerjav oz jib.. (stojalo s katerim dvigneš aparat na doloceno višino in ga po potrebi rotiraš)

Na aluminij cev (cca 3m dolgo) bi rad fiksiral dve kolesci (enega na zacetku, drugega nekje na 2.5m razdalje). Po moznosti enega malo vecjega in enega malo manjšega (razmišljal sem okoli 16/8cm). Kolesci bi morali biti trdno fiksirano na palico, brez premikanja levo desno, premikali bi se samo po svoji osi in tudi to cimbolj tekoce - zato kroglicni lezaj. Skozi cev vijak, par matic, podlozk in skozi os kolesca.
Kolesi sta med seboj povezani z zajlo (oz. zajla za perilo, ki je še dodatno gumirana), za napetost zajle skrbi napenjalnik nekje v sredini. Tu ne gre za neko veliko trdnost ali moc, toliko, da se kolesci obracata povezano (oz v razmerju 2:1 ce uporabim razlicni kolesci).
Na vecje kolo bi moral fiksirati neko L plosco oz kovinski kotnik. Na eni strani je fiksiran na kolo, na drugem delu pa je vijak za pritrditev fotoaparata. Velikost plosce cca 5x15cm, nosilna teza cca 1-3kg.
Na manjše kolo pa se fiksira neka rocka, rocaj, palica, ki omogoca premikanje kolesa (oz obeh, ker sta pac povezani z zajlo). Rotiranje je nekje max 180 stopinj.

Nekje na 2m razdalje cevi je še dodatna luknja in nek U kovinski profil, ki ima spodaj luknjo za vijak s katerim ga pritrdim za video stojalo, ter dve luknji zgoraj v stranicah skozi kateri gre dodatni vijak, skozi cev, ki omogoca horizontalno premikanje palice (gugalnica varianta).. Tako se cev dviga spusca na tej osi in s tem spreminja višino samega aparata, kolesci pa sluzita za rotacijo aparata gor/dol.

In to je v bistvu to.

Par kolesc, par kovinskih ploscic in lukenj, samo ce nimaš doma neke velike mašinerije, varilnika, svedra,.. je ze to problem :/

Kar je bistveno, da je vse skupaj cim bolj kompaktno, brez tresenja, gibanja, da se kolesca in sama palica premikajo cim bolj tekoce. Vsako tresenje se bo poznalo na posnetku. Ne gre pa za prakticno nobeno tezo, aparat je nekje 1-3kg.

Najbolj osnovna verzija, ki jo delajo ljudje je z enostavnim kolesom (npr: http://www.merkur.si/delavnica/delavnis ... o-platisce). Vse dimenzije in poceni, ima luknje v platiscu na katere bi lahko (s pomocjo distancnikov) fiksiral L kotnik, guma je tudi polna in dovolj trdna, da bi drzala napetost zajle.. super.. z izjemo valjcnega lezaja. Zaradi tega ne morem kolesa fiksno fiksirat na cev, ker mora biti malo zraka, da se samo kolo lahko vrti. Sicer sem razmišljal, da bi uporabil dve veliki podlozki in par matic, ter pustil cca 0.5mm zraka, da se lahko premika, samo tudi to bo verjetno povzrocilo, da se kolo rahlo nagiba levo/desno. Pri kroglicnem lezaju pa imam dvojni rob, notranjega lahko fiksno fiksiram na cev, zunanji se vrti samo skupaj s kolesom. Upam/sklepam, da je tak lezaj bolj trden, bo povzrocal manj (na)gibanja levo/desno, ter se bo kolo vrtelo samo po svoji osi in to tekoce ter gladko. In tako sem prišel do nasveta za tole kolo za garazna vrata, ki je kovinsko, ima kroglicni lezaj, utor za zajlo in luknje za fiksiranje plosce.. pa po $5 cez luzo.. Smile
Sem pa ravno v tem trenutku bral komentar enega majstra, ki si je naredil takle zerjav, da mu je malo zal za kroglicni lezaj, ker naj bi bil super obcutljiv. Vsak dotik kolesa se zazna na posnetku. Tako zdaj celo razmišljam, ce ne bi bilo res bolje kar z valjcnim lezajem kot je pri tistem kolesu pri merkurju, ter bi podlozke celo bolj stisnil skupaj, da dodam malo trenja na kolo. S tem bi preprecil nagib kolesa levo/desno (upam!), ter imel malo trenja, da se ne pozna vsak dotik kolesa oz zajle.

Tole se seveda da kupiti ze narejeno, cene so ze od 200eur naprej, profi model cca 500eur.. samo osebno rabim 1-2x letno in se mi ne zdi smiselno kupovat, ker ljudje to dejansko naredijo sami za $30.. Smile
#7
skica pove več kot ...............
#8
Palica, dve kolesi povezani z zajlo za moznost rotacije, platforma za aparat na enem in protiutez na drugem koncu..
[Slika: 1111.jpg]
[Slika: 2222.jpg]

Primer nosilnega dela v sredini:
[Slika: 333.jpg]
[Slika: 4444.jpg]
Tu jaz razmišljam, da bi lahko fiksiral direktno na mojo video glavo, ki je fluidna, torej napolnjena z oljem kar omogoca bolj tekoce gibanje.

Tudi za kolo razmišljam, da bi ga sestavil kar sam iz aluminija. Tri razlicne velike kroge (dva vecja in en manjši) skupaj priviti tvorijo kolo z utorom za zajlo..

Mogoce kdo ve kje bi mi izrezali par kosov iz aluminija, ukrivili in naredili kakšno luknjo za vijake, po nekih sprejemljivih cenah?
#9
Nemško je to seilrollen, lahko je "plastični" kunststoff seilrolle, ali pa alu.

Iščeš pa lahko tudi na ebay: Nylon Polyamide Pulley, kar precej zadetkov.
npr. http://www.ebay.co.uk/itm/Nylon-Polyami ... DXfG1WOg8w
lahko z ležajem : http://www.ebay.co.uk/itm/80mm-Nylon-Pu ... 4MCnLUtkVA
lahko z ležajem še nekoliko večji: http://www.ebay.co.uk/itm/150-mm-Nylon- ... 6d9b7acc29

Pri temu poljaku (izdelovalcu) lahko naročiš tudi druge dimenzije. Njegov naslov: olar.shady@gmail.com">solar.shady@gmail.com, poudarja, da so cene zelo ugodne.
#10
Če je gotovi izdelek le okrog 200 EUR, ga kupi. Zakaj odsvetujem izdelavo v lastni režiji, ne povem... da ne bi bil užaljen.
#11
Prava tema. Tudi sam rabim kovinsko kolo za vrv. Dimenzije 90 ,80 in 60x13mm. 60 se sicer dobi ostalo pa ni za najt.
Hvala za vsako informacijo.

http://www.gombac.si/kolo-za-vrv-R2013- ... 20za%20vrv


Skok na forum:
Zadnje novice

Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »