Splošno > Sam svoj mojster
Preboj kamnite stene za vgradnjo vrat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preboj kamnite stene za vgradnjo vrat
#1
V starejši hiši bi naredili preboj za vgradnjo vrat. Stena je kamnita. Ima kdo izkušnje po kakšnem postopku bi se lotili projekta? Koliko bi morala biti preklada širša od preboja?
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#2
Najprej izbiti špranjo za preklado in jo zabetonirati. Potem šele odprtino za vrata. Kolikšno bo pa pokazako kamenje (skale) v steni. Upam, da ne "najdeš" kake večje, ki ti popestri zadevo. Druga možnost je pa diamantno rezanje. Je povezano z evri, je pa hitro, pa tudi lukenj od skal skoraj ni. Pa tudi vertikalno podporo v obliki betonskih špalet bi priporočil. Bo pa svoje rekla tudi debelina stene.
#3
Hvala za info. Koliko debeline bi naredil vertikalne špalete in ali bi jih armiral?
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#4
Ne vem, koliko imaš steno debelo. Nisem ravno strokovnjak za gradbeništvo, edinole videl sem kar nekaj takih "vaj" do sedaj. Kakih deset centimetrov z armaturo bi moralo zadoščat.
#5
Stena je debela cca 50. Bom upošteval tvoj nasvet.
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#6
še bolje pa je da odrežeš ven ... moj bratranec ima tako mašinco (električno)
https://www.youtube.com/watch?v=torcUXDYwUo
#7
S tako igračko že ne moreš kamnite stene rezat, sploh ne za preboj za vrata. Pol metra debeline z rezalko fi 40? Uporabna globina reza je kvečjemu 15 ali 16 cm.
#8
zgleda da si nisi ogledal videa, sicer pa sem jaz doma s tem si rezal armiran beton globine 40cm. mašinca ima dve diamantni rezalki, ki greta 40cm v zid, 10cm pa greš še z druge strani, in ne razmaješ zidu, ker ga točno odrežeš ven ...
Seveda odrežeš 15cm kot si napisal, pobereš ven beton in narediš nov rez 15cm in tako dalje. Zadeva je super preverjeno ... seveda je pa draga za kupit ...
#9
Mislim, da je najbolj ekonomično poklicati nekoga z ustreznim strojem za diamantno rezanje sten. Hitro, relativno čisto in predvsem brez nepotrebnega nerviranja. potem pa samo še armirani beton za preklado in špalete. Če je kako vprašanje glede cen, kar na ZS, jih poznam kar nekaj, ki se s tem ukvarjajo. Seveda je važen tudi kraj, da se Ljubljančan ne vozi v Maribor tole delat, če ga imam tudi tam.
#10
takega mnjenja sem tudi jaz.
lp
#11
Lokacija je okolica Ribnice. Nameraval sem delati z Makito. Predlog je vreden premisleka, odvisno od cene. Koliko bi stal cca tak preboj, se pravi velikost vrat v 50 debel zid?
http://zeleni-dom.si/ Forum za gojenje okrasne trate in vrta
#12
Bom jutri poskusil izvedeti.
#13
70 cm debela kamnita stena, preboj za vrata narejen z baumax stemarco brez problema Smile
Sem imel pa to olajševalno okoliščino, da je bil na tem mestu prej okno, tako da se mi s preklado ni bilo treba zajebavat. Sem samo lepo poštemu od okna 1,5m do tal in zglihal špalete in postavil vrata notri.
Je pa full odvisno od tipa kamenja ki je bil uporabljen. Eni se drobijo, sam da ga pogledaš, drugi se ne okrušijo zaboga ne...
#14
Lahko tudi vstaviš montažno železno preklado in si olajšaš delo...nisi pa omenil višino stropa, ker je ponavadi nižji v starejših hišah....in ali je stena predelna ali nosilna...v vsakem primeru se ti izplača vgraditi montažno preklado
#15
več ali manj povedano, z moje strani pa samo:
prej popraskat omet, da vidiš, kaj te čaka in temu ustrezno vstavit preklado (najboljje montažno, ki jo vbetoniraš notri). smo delali luknjo na še debelejši zid in ni piknik, ko butneš ob večjo skalo ipd. si pa po pravici povedano ne bi želel rezat zadeve. mogoče, če so res komplet vse približno enaki in veliki kamniti bloki. v nasprotnem primeru bo itak vmes padlo marsikaj dol, ko potem odpreš luknjo..


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »