Gradnja in obnova > Energijski viri
Hrup toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hrup toplotne črpalke
Tale tema je sicer že davno zamrla, druge nisem našel. Očitno hrup ni več problem smo se vsi navadili zgleda ali pa smo skregani Smile. No šalo na stran.
Mene pa vseeno zanima kako je s tem danes. Se je kaj spremenilo glede zakonodaje ali nič ?
Namreč mene toplotne črpalke ne motijo načeloma, ker poleti ne delajo veliko in ne opaziš delovanja. Pozimi vsaj pri nas ne sedimo zunaj in ni problema jih ne slišimo. Se je pa pojavil drug problem.
Sosed si je na svoji parceli omislil bazen z ogrevanjem. In sedaj ima toplotno črpalko, ki brni cele dneve. Najbolj moteče pa je to zjutraj, ko želiš v soboto/nedeljo, ki je edini dan in ura ko še ni drugega cirkusa ob 6-7h zjutraj na terasi spit kavo v miru in ta strela brni kot 30let star hladilnik.

Kaj lahko danes storim glede tega. ali obstaja kakšen zakon, odlok ki to ureja ali moram računati na dobro voljo soseda, ki ne posluša nikogar v ulici odkar se je priselil ?

Hvala,lp.
Lahko si pogledate uradni list glede dovoljenega hrupa v naseljih in glede na nočni/dnevni čas.

Imam pa sam soseda v strnjenem naselju, ki je dal tč HITACHI na svoj kot hiše vmes pa je še zid. TČ je obrnjena froti njihovi fasadi in se potem zvok odbija in ojača in preseli v naše spalne prostore. Imamo pa smolo, da jo tudi laufa cca 5 h na dan efektivno. Poleti ima vklopljeno tudi hlajenje, pozimi gretje in 500L zalogovnik vode. Najbolj se slišijo ko se zaganja drugi ventilator in spreminja tlak gor/dol. Zares je moteče in nas ponoči tudi zbudi. Kako še lahko povprečnemo človeku razložiš, da mogoče to ni najbolje in da si sam verjetno ne bi postavil to v spalnico? Če ima kdo kakšno smiselno idejo smo odprti za predloge.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »