Gradnja in obnova > Energijski viri
Hrup toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hrup toplotne črpalke
Tale tema je sicer že davno zamrla, druge nisem našel. Očitno hrup ni več problem smo se vsi navadili zgleda ali pa smo skregani Smile. No šalo na stran.
Mene pa vseeno zanima kako je s tem danes. Se je kaj spremenilo glede zakonodaje ali nič ?
Namreč mene toplotne črpalke ne motijo načeloma, ker poleti ne delajo veliko in ne opaziš delovanja. Pozimi vsaj pri nas ne sedimo zunaj in ni problema jih ne slišimo. Se je pa pojavil drug problem.
Sosed si je na svoji parceli omislil bazen z ogrevanjem. In sedaj ima toplotno črpalko, ki brni cele dneve. Najbolj moteče pa je to zjutraj, ko želiš v soboto/nedeljo, ki je edini dan in ura ko še ni drugega cirkusa ob 6-7h zjutraj na terasi spit kavo v miru in ta strela brni kot 30let star hladilnik.

Kaj lahko danes storim glede tega. ali obstaja kakšen zakon, odlok ki to ureja ali moram računati na dobro voljo soseda, ki ne posluša nikogar v ulici odkar se je priselil ?

Hvala,lp.
Lahko si pogledate uradni list glede dovoljenega hrupa v naseljih in glede na nočni/dnevni čas.

Imam pa sam soseda v strnjenem naselju, ki je dal tč HITACHI na svoj kot hiše vmes pa je še zid. TČ je obrnjena froti njihovi fasadi in se potem zvok odbija in ojača in preseli v naše spalne prostore. Imamo pa smolo, da jo tudi laufa cca 5 h na dan efektivno. Poleti ima vklopljeno tudi hlajenje, pozimi gretje in 500L zalogovnik vode. Najbolj se slišijo ko se zaganja drugi ventilator in spreminja tlak gor/dol. Zares je moteče in nas ponoči tudi zbudi. Kako še lahko povprečnemo človeku razložiš, da mogoče to ni najbolje in da si sam verjetno ne bi postavil to v spalnico? Če ima kdo kakšno smiselno idejo smo odprti za predloge.


Skok na forum:
Zadnje novice

Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »