Gradnja in obnova > Energijski viri
Hrup toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hrup toplotne črpalke
Energetik81 Napisal:Pa saj je izoliran, a ni pri vseh? Sicer izgubljaš toploto v okoli za brezveze, hladi se s freonom, ki nato toploto odda v ogrevalno vodo.

Sicer pa je pri Arothermu s debelo klobučevino/gumo (neki tazga) oblečena večina pleha v kompresorskem prostoru, vendar nameravam to nadgraditi z vsaj še 1-2cm takega materiala. Poleg tega bom dodatno z armafleksom izoliral bakrene cevi in jih dodatno pritrdil, ker pri določenih obratih prihaja do neprijetnih resonanc..
A kdo ve, ali take dodelave kaj vplivajo na garancijo?

Tega ne bi smel niti odpret, kaj šele predelovat. Preberie navodila za uporabo in garancijske pogoje.
Je problem le garancija ali še kaj drugega? Vsak od lastnikov FW je odpiral svojo zunanjo enoto, ko je želel programirat LN. Sam sem tudi doizoliral neke bakrene cevi, ki so bile preprosto gole.
V garancijskih pogojih navadno piše, poseg je dovoljen le pooblaščenemu osebju.

primer:https://warranty.makita.eu/pub/media_si/...%20SLO.pdf

"nepooblaščenih posegov v orodje, vključno z (vendar ne omejeno na) odpiranjem izdelka in preureditvami na orodju"

v samem postopšku če so bile spremembe ti lahko mirno zavrnejo garancijsko popravilo. Kolikor mi je znano je to veljajo vedno. Pred leti so se naprave celo plombirale.
Potem bom z dodatno izolacijo pač počakal tiste 2 leti splošne garancije..
Sicer pri Arothermu piše samo da se ne sme popravljati in spreminjati na lastno pest, za odpiranje ne piše nič. Konec koncev je v navodilih napisano kako se odstrani plehovje za namen letnega čiščenja. Ali je tudi čiščenje prepovedano.
Eh,če izolacija ne škodi pri hlajenju potem ne vidim težave. Pritrditev cevi pa je lahko problem ,ker ti lahko začnejo pokat.
A lahko opišeš postopek in daš kakšno sliko?

mark8 Napisal:Smo se mal informiral in so nam svetoval te http://www.mk3.si. Akustik je točn vedel kaj dela in lahko jih sam pohvalim. Pa še korektni so bli - smo se zmenl za meritve in predlog rešitve, pa so vseeno prišli pomert še enkrat, ko je protihrupna ograja že stala.

Pa men se ni zdel drago, materiala je blo tam za 100-200 eur.. se ne spomnem čist. Sam da je tišina!!!
telmos Napisal:Hrup kompresorja se najlažje rešuje s težko oblogo iz klobučevine in gume.

Kaj pomeni tukaj klobučevina? Poliestrski filc ali pravo volneno klobučevino (ali morda celo kaj tretjega)?
Kako se to natanko izvede? Najprej ovije kompresor v klobučevino in nato še v gumo? Kako debela bi naj bila sloja?
Ali imaš slučajno kakšno fotografijo?

Že vnaprej hvala za vse sugestije
Dušan
Pozdravljeni

Pri nas uporabljamo Daikin Althermo HT 16kW.
Zunanjo enoto imamo postavljeno ob hiši. Nasproti zunanje enote imamo bungalov in zvočno ne kaj prida izoliran. Hiška je oddaljena samo cca 10m stran. Sedaj ko je črpalka bolj obremenjena je zvok zunanje enote kar izrazit.

Na internetu sem zasledil protihrupno zaščito za zunanje enote nemškega proizvajalca REMKO. 

[Slika: izrez%20pokrova.jpg]

"Gre za visoko kakovostno protihrupno zaščito, ki se lahko namesti na vsako zunanjo enoto in s tem preprečuje hrup, ki jo zunanja enota oddaja.
Glede na situacijo postavitve pokrov lahko zagotovi tudi do 15 dB (A) nižjo hrupnost.
Patentirana konstrukcija in protihrupni izolacijski efekt, ki ga omogoča uporabljeni material EPP - polipropilen, dosega velika zmanjšanja hrupa skozi sistem odboja zraka."

Nič ni omenjeno kakšen vpliv ima na delovanje črpalke. Kakšen je dejanski efekt te zaščite. je 15dB "veliko"? Pozna kdo to zadevo?

Prav tako imamo v prihodnosti dodati še eno Daikin Althermo HT 16kW (če se ne motim je to najmočnejša na trgu od Daikonovih črpalk?).
V primeru večje zasedenosti še vedno dogrevamo s pečjo na olje. 

Je smiselno (bolje) da delujeta dve črpalki na manjših obratih ali ena na večjih?
Zdaj imas tole in isces zvocno izolacijo in razmisljas se o eni? Ne bi raje Nibe vzel, ki bi naj menda bila tisja?
Saj teh naprav pa res v ničemur ne moreš primerjati...
Včeraj sem gospodu v Domžalah, komaj preprečil, da ni s sekiro razbil zunanje Daikinove enote. Že drugič v 7letih mu je namreč motor ventilatorja skuril inverter plato.
Ko gre kaj narobe sta Daikin in Mitshubishi prvaka v ceni rezervnih delov.
Evropske naprave so jasno dražje, so pa za vzdrževanje precej bolj denarnici prijazne.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Mi bomo imeli to Daikinko sedaj 6. leto in smo zadovoljni, nismo imeli (še) nobenih okvar, nekaj je že oddelala glede na to da se ukvarjamo s turistično dejavnostjo. Zato tudi niti pomislil nisem, da bi si dodatno neko drugo omislili. 

Se za to Namibe 16kw pogovarjamo o parih tisočakih več, ali..? Smile

Če sem pravilno razbral tehnične podatke, zvok zunanje enote pri Namibe je cca 47 dB altherma 66dB. To je kar precejšna razlika predvidevam.

O tej omenjeni zvočni izolaciji bi razmislil v vsakem primeru za katerokoli črpalko, če je res tako funkcionalna saj mi je v interesu čimbolj zmanjšati hrup. 

Pa ima kdo izkušnje s temi zvočnimi izolacijami? 
Nibe je pravilno napisano.
(15.11.2019 ob 12:39)pibomarco Napisal: Mi bomo imeli to Daikinko sedaj 6. leto in smo zadovoljni, nismo imeli (še) nobenih okvar, nekaj je že oddelala glede na to da se ukvarjamo s turistično dejavnostjo. Zato tudi niti pomislil nisem, da bi si dodatno neko drugo omislili. 

Se za to Namibe 16kw pogovarjamo o parih tisočakih več, ali..? Smile

Če sem pravilno razbral tehnične podatke, zvok zunanje enote pri Namibe je cca 47 dB altherma 66dB. To je kar precejšna razlika predvidevam.

O tej omenjeni zvočni izolaciji bi razmislil v vsakem primeru za katerokoli črpalko, če je res tako funkcionalna saj mi je v interesu čimbolj zmanjšati hrup. 

Pa ima kdo izkušnje s temi zvočnimi izolacijami? 

Pri podatkih o zvoku moraš gledat, ali je napisana zvočna moč ali zvočni tlak na X metrih.

Zvočna izolacija pa je najbolj učinkovita bližje izvoru. Torej da kišta stoji na gumi nogicah, ogromno pa se pozna če se z notranje strani na pleh nalepi težka gumi izolacija, ki prepreči vibracije ohišja. Tako kot zrihtajo avdiofili svoje avte, pleh obložijo s težko izolacijo. Šum ventilatorja se pa po mojem najbolje zaduši z živo mejo v primerni oddaljenosti od kište.
Pa res, vse sem pomešal. Smile

Potem pa dejansko ni "toliko" razlike:

Nibe:
Power 66dB
Pressure 47dB

Altherma:
Power 66dB
Pressure 52 dB 

Mislim, da mi v mojem primeru predstavlja "težavo" samo šum ventilatorja. Živa meja žal ne pride v poštev.

[Slika: tc.jpg]
Od kod ti ti podatki. Po tehničnih podatkih ima Nibe F2120-16 in Nibe F2120-20
zvočno moč 53 dB
zvočni tlak 39 dB na razdalji 2 m

Če pa še veš, da se dB izražajo v logaritemskem merilu in da porast za 3 dB pomeni 2x povečanje porast za 10 dB pomeni 10x povečanje in porast za 20 dB kar 100 kratno povečanje moči zvoka potem je Nibe vsaj 20x bolj tiha kot Altherma.

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »