Gradnja in obnova > Energijski viri
Hrup toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hrup toplotne črpalke
Raje zaupam svojim meritvam kot da se ubadam s tem kateri tovarniski podatki so prirejeni in kateri ne.

S svojimi meritvami sem do zdaj lepo ugotovil da je zalogovnik na talnem bedarija, da se taktiranje ne dogaja in tudi miti o neverjetno pogostih defrostih ne drzijo.
Ceprav sem na forumu prebral ogromno kritik in nasvetov brez osnove, ki nasprotujejo mojim meritvam.

Se pa strinjam da za zanesljivo primerjavo merjenje z razlicnimi telefoni ni primerno. Za orientacijo pa so kar ok.
Na talno, kolker jaz vem, niso pred več leti zalogovnika pogojevali in neizbežno priporočali niti za on-off, kaj šele za inverter... Vedno se je pisalo, da je talno že samo zalogovnik Idea
Taktiranje odvisi od pravilne izbire moči TČ.
Tolk o osnovah...in kako kdo bere, oz. iz tega potegne.
Kar nekajkrat sem prebral da je zalogivnik dobra ideja tudi pri talnem. Uporabi malo iskanje.

Taktiranje ni odvisno od moci ampak od tipa TC.

Imam 11kw varianto in tudi ce bi imel 16kw nebi taktirala ker se spremeni rezim gretja ob razlicnih zunanjih temperaturah.

Ugotovljeno cisto enostavno iz grafov porabe po minutah ob razlicnih temperaturah.

Aja pa za mojo bajto je z letnim stroskom za ogrevanje 170m2 in SV pod 400 EUR tudi 11kw premocna ampak se ne sekiram, ker je pac inverter in se lepo prilagodi potrebam.
No. Pri nas smo poklicali potem strokovnjaka, da pove svoje mnenje. Nas je hrup te sosedove zunanje enote preč nerviral.

Ogledal si je situacijo, pomeril hrup in pregledal specifikacije zunanje enote. Ugotovil je, da enota dela bp, ampak da je zelo neugodno montirana. Poračunal je, da bi z izvedbo manjše protihrupe ograje bil hrup 11 dB nižji. In točno tako je blo. Sosed se je strinjal z izvedbo (smo nardili kar v lastni režiji) in vsi smo srečni.

Pa ni blo drago!
Kaj točno ste naredili? Smile Smile
Ja, opiši in malo poslikaj, mogoče še komu prav pride.
Ključno je bilo to, da so naredil kvalitetne meritve. S telefoni je čist brezveze!

Tako so ugotovil, da je ta problematičen kompresor. Pol so nekej merl po frekvencah na več lokacijah in ugotovil, kako se točo hrup šir...sam tega ne bi nkol nagruntal.

Kot sem že napisal, je akustik predlagal postavitev protihrupne ograje. Vem zgolj to, da je upošteval, da naprava rabi dovolj pretoka zraka. Zrisal je skico in predlagal več variant, mi smo se odločl, da izvedemo s perforiranim plehom v kombinaciji z mineralno volno. Je vse naredil sosed sam Big Grin

Nimam nobene fotke pr seb.... bi moral k sosedu na obisk. Dodam ob prvi priliki.
Sam že nekaj časa iščem nekoga, ki bi mi rešil identični problem.

Kdo vam je to delal? A je blo drago? Ste zadovoljni?
Kadar je problematičen hrup kompresorja, se ta lahko prestavi v notranjost objekta, v dobro izolirano ohišje seveda
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Hrup kompresorja se najlažje rešuje s težko oblogo iz klobučevine in gume.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
To drži, je pa v sami enoti navadno precej premalo prostora za izvedbo kvalitetne zvočne izolacije. Včasih se brez prestavitve kompresorja ne da rešit.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Se pravi, da ga izoliraš, nič ne škodi, glede na to, da se greje? Sicer pri FWHP je že neka izolacija preko, ki pa verjetno nima funkcije zmanjšanja hrupa.
Saj bi se moral hladit interno, s hladivom ki gre skozenj.
Pa saj je izoliran, a ni pri vseh? Sicer izgubljaš toploto v okoli za brezveze, hladi se s freonom, ki nato toploto odda v ogrevalno vodo.

Sicer pa je pri Arothermu s debelo klobučevino/gumo (neki tazga) oblečena večina pleha v kompresorskem prostoru, vendar nameravam to nadgraditi z vsaj še 1-2cm takega materiala. Poleg tega bom dodatno z armafleksom izoliral bakrene cevi in jih dodatno pritrdil, ker pri določenih obratih prihaja do neprijetnih resonanc..
A kdo ve, ali take dodelave kaj vplivajo na garancijo?
Smo se mal informiral in so nam svetoval te http://www.mk3.si. Akustik je točn vedel kaj dela in lahko jih sam pohvalim. Pa še korektni so bli - smo se zmenl za meritve in predlog rešitve, pa so vseeno prišli pomert še enkrat, ko je protihrupna ograja že stala.

Pa men se ni zdel drago, materiala je blo tam za 100-200 eur.. se ne spomnem čist. Sam da je tišina!!!

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »