Kar naredi dom > Dom in male živali
Samo za ptičoljubce

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samo za ptičoljubce
#1
Ker sem bil v temi nezaželenih ptic izgnan sem na priporočilo užaljenega forumaša
odprl novo temo. :oops:
So ptice in ljudje, taki in onakvi, noben pa ne želi, da se mu serje po glavi kar očitno postaja slovenska folklora. 8)
Sluh mi počasi šepa pa toliko bolj cenim vsako ptičje oglašanje. Posebno bližajočega, prebujanja ob petju kosa na domači češnji, katere ob zorenju družno obirava, pa mu jih tistih par kil, komot odpustim. :lol:
Ni da ni, nasvetov o boju proti pticam raznih vab, steklenic in cd diskov,( pogojno sprejemljivo) da ne rečem kakšnih cidov. :twisted:
Na balkonu imam ptičjo krmilnico, katera je pozimi polna ptic, katere mi potem
čez leto veselo vračajo s svojim oglašanjem. Resda je polno luščin, tudi kakšen kakec se najde, pa zaradi morebitne obrabe metle ne bom obubožal. :wink:
Motijo me razni ptičjefobi, kateri bi ob vsakem onesnaženju njihove materialne
dobrine,(sploh se ne zavedajo da jim kakšen posušen kakec več samo izboljša toplotno izolacijo) šli v boj z vsemi kanoni in če je treba polnjenimi še s kakšnimi cidi kot je v modi. :evil:
Užaljenemu forumašu pa na tem mestu zatrjujem, da imam res celo v spalnici in v ostalih prostorih tiča, celo z mano hodi. Sicer je bolj star in brez perja in bolj nem, me pa vseeno prebuja prezgodaj in me opomni na njegovo konkurenco zunaj. Oglasi se tudi ob obisku ali pogledu kakšne mične dične.
Sicer tudi soproge doma ne moti, čeprav naj bi bila redoljubna, kakor imava vzgojenega tudi najinega tiča. :wink:

Verjetno se tema ne bo razživela, kajti treba je zaščitit naše težko prigarane fasade
in pazit na vsak ptičji kakec, ki bo priletel na z biocidi zaščiteno fasado.

Imam tudi založeno datoteko o ptičjem oglašanju in o naših so prebivalcev pa mi jo ne uspe priložiti .
Pa na tem mestu naprošam kakšnega ptičje-slovca, da jo priloži k odgovoru.
#2
Rade volje gostim pri hiši siničke, škrjančke, kose, lastovke tudi vrabce, grlice že manj ko pa vidim vrano (in tega je pri nas čedalje več) mi pa dejansko tlak dvigne..
http://www.24ur.com/novice/slovenija/vr ... stifa.html

nadloga, da je ni>videl že, kako so stali na polici in silikon cufali z ioken....
#3
sašo65

Me veseli , da vsi fasad ne ščitijo pred nadležnimi pticami.
Vesel za tvoj prispevek, pa vendar tudi v tvojem primeru je verjetno razlaga.
Glej priložen link, če malo pošpekuliraš in uporabiš mojo kmečko logiko boš opazil,
da je pri omenjeni vrsti prišlo zaradi spremembe ali ukinitve prehrambene navade
v habitatatu vrane. Z možnostjo prehranjevanja z ostanki hrane, Zaščitene pri pridelavi in predelavi hrane z raznimi cidi pride pri tako majhnem organizmu še prej do okvar.
Verjamem, da znajo biti tudi vrane problem, vendar samo dokler jim sami omogočamo, da se prehranjujejo z ostankih človeške preobjedenosti.

Sposojeno delno od strica Googla, da ne bom obtožen plagiatorstva.


http://www.gozdis.si/zbgl/2014/asetl-103-4.pdf
#4
Osebno sem tudi sam zelo naklonjen vsem živalim - še najbolj pa tistim, ki jih s posegi v naravo odganjamo in želimo preprečiti njihovo nagonsko ali priučeno sobivanje z nami.
Zato bi v tej temi želel upravičeno izpostaviti opozorilo izvajalca na prejetem predračunu namestitve zaščite proti golobom.

Opomba:
Ker v tem času (mesec maj, junij in del julija) ptice
gnezdijo, je nehumano zapirati ta gnezdišča, pobili bi
naraščaj golobov in ostalih ptic, ki tam gnezdijo.
(kontakt: DOOPS, Društvoi za opazovanje in
preučevanje ptic Slovenije, Tomaž Jančar). Pri ogledu
sem opazil različnevrste ptice, ne samo golobe, ki tam
gnezdijo, prav sedaj! Problem je, ker je ob napušču
prevelik prostor, kjer so si ptice našle zavetje. S
prepreko, bo dostop onemogočen
.

To je prvi prejeti predračun v moji "karieri zbiranja predračunov", v katerem je ponudnik storitve izrazil skrb tudi za kaj in koga drugega, kot le svoj zaslužek.

Takšno opozorilo na predračunu mi je resnično polepšalo dan, za kar se g. Marku Gorišku s.p. iskreno zahvaljujem tudi na takšen način.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
#5
Na naši hiši pod streho gnezdijo lastovke.

Ko bo nova fasada obstaja skrb, da lastovke ne bi mogle več narediti gnezda, če bo fasada pregladka. Z možem resno študirava, kako bi obdržala lastovičje gnezdo na tem mestu. Bom hvaležna za kakšen nasvet.

EDIT:
Pozabite, zgleda, da ne bo težav z lastovkami tudi na novi fasadi sodeč po spodnji temi, sem jo prepozno opazila. :oops:
#6
En bivši sosed se je znašal nad lastovičjimi gnezdami, smo lahko videvali posledice, tudi lastovk tik preden bi bile sposobne leteti. Na koncu je pametnejši popustil, lastovke so si našle drugo prebivališče.
#7
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo,
zastrupili zadnjo reko,
ulovili zadnjo ribo,
šele takrat boste spoznali,
da denarja ne morete jesti."
#8
cimabella
Me veseli da gostuješ v moji temi in še nasvet za tvojo fasado.
- fasada naj bo v odtenku lastovičjega kakca, to je umazana bela

-Poskrbimo za primeren prostor za gnezdenje. Če ni prečk ali tramov, potem namestimo poličke iz grobega lesa na ne presvetlo mesto, ki ga maček ne bo dosegel.
Blaten prostor na dvorišču kdaj pa kdaj zalijmo z malo vode, da bodo lastovke imele na voljo material za gradnjo gnezd. Druga možnost je, da postavimo posodo ali zabojček, napolnjen z mokro ilovico, na dvorišče ali pustimo kupček te ilovice ob vrtnem vodnem motivu.
Ko lastovke odletijo, nikdar ne odstranjujmo njihovih gnezd. Naslednje leto jih bodo uporabile kot podlago za nova gnezda.


Pod napuščem imam, še vedno gnezda, samo lastovk ni več v njem. Sumim pred leti, kratko a obilno invazijo netopirjev za komarji, kateri so po mojem onesnažili lastovičja gnezda.

alenvprekršku
Zgrešil si temo, cilj tvojega odgovora naj bi bil v temi nova fasada-lastovke :wink: Arrow
Forumaši v tej temi se resnice iz tvojega prispevka zavedamo.
#9
Roko na srce..tudi sam imam rad ptičkov petje glas a ..... tudi jaz si ne bi želel lastovičjega gnezda na fasadi...ker vemo kako to gre...to je gnezdo za vedno..torej vsako leto. :wink:

In po svoje razumem da nekomu to ni všeč. Mi je pa nenavadno, da lastovice sploh iščejo prostor za gnezda na takih mestih. Pri nas so večinoma po/v štalah.

Imamo pa tudi mi ptičje prebivalce...rdečerepka si je naredila gnezdo v drvarnici za hišo ....zdaj imamo tri nadebudneže, ki čakajo, da jima starša nosita hrano...je cel dan frker. Najprej je mama ostajala v gnezdu...sem jo zvečer zaklenil noter in zjutraj odklenil...zdaj pa ostajajo v gnezdu samo mladički...starša pa zjutraj že čakata pred vrati s polnimi gobci da ves zaliman, direkt iz postelje, v gatah ...odklenem vrata :lol:

(Društvo za opazovanje ptic je v skrbeh za golobe :? ...še dobro da niso še vrabcev omenili...res bisera od ptic...).


Priložene datoteke
.jpg   1432367432375-682576863.jpg (Velikost: 125,87 KB / Prenosi: 15571)
#10
vincent,
se strinjam z napisanim. Je pa res, da obstajajo rešitve in v primeru lastovic in ostalih
ptic se prodajajo že dolgo časa, na kar moraš mislit ob gradnji oziroma sanaciji.
(1-2% dodatne investicije)
Očitno se je pri prizadetem forumašu pozabilo na detajle, pri izvedbi ob samih
izvedbenih delih in je sedaj precej dražji naknadni preventivni ukrep. Tudi sam sem imel lastovičje gnezdo prav na takem slabo izvedenem detajlu.(pa me ne moti, moti me le odsotnost lastovic)
Po navadi in v naravi imajo vsi nekega naravnega sovražnika. Tudi naša muca, s svojim nagonom uduši kakšnega neumnega vrabca, kateri jo prav čaka in izziva, pa ji ne zamerim.
Si pa moramo priznati, da smo si sami krivi za tako stanje zaradi omogočanja, da se
določene vrste pretirano razmnožujejo.
Društvo za opazovanje ptic je v skrbeh za golobe :? ...še dobro da niso še vrabcev omenili...res bisera od ptic...).
Zgoraj omenjena društva pa naj obiščejo vrtce in osnovne šole, pa naj mladeži povedo, kje je srž problema ne samo pri najbolj spornih pticah, pa naj ta mladež prenese pridobljeno znanje na starše pticofobe. Idea
Vse je v prehranjevalni verigi ptic in neodgovornisti vaščanov
kateri omogočajo s hranjenjem njihovo pretirano populacijo.
Ne zamerim niti, tistemu, kateri je ob poskusu s štrajfiksom odstranjeval poskuse
ustvarjanja gnezd(saj tudi ptica pogrunta, kje je nezaželena) boljše kot podiranje in njih odstranjevanje kasneje.
Včasih, ni bilo toliko ostankov hrane vsepovsod. problemi so tudi z raznimi štirinožnimi prijatelji in neprijatelji, divjimi in domačimi.
Pa naj še kakšen lovec odpre kakšno temo, saj nam se bodo zaradi zaraščenosti gozdov kmalu poleg kršenih zverinic, obešale na zvonec, tudi kakšne druge svinje in ostali nepridipravi iz životinjskega carstva. :roll: Idea
#11
Tudi pri naši hiši skrbimo za ptice - pozimi krmišča, spomladi valilnice - zato vseskozi uživamo v ptičjem petju kosov, sinic, škorcev, črnoglavk, škrjančkov in sedaj tudi slavčka, da opazovanja liščkov, detlov, vodomca ... ne omenjam. Ampak ko pa so hotele lastovice narediti gnezdo na novo hišo - v oba slemena, sem po enotedenskem špricanju z vodo skoraj popenil in bi si pri sosedu najraje sposodil flobert ampak so na srečo odnehale, pri tem pa so imele 25m stran staro hišo, ki je niso niti povohale četudi je višja in ima grobo fasado. Verjetno zelo malo ljudi razume, da če daš 20k € za fasado si vsaj par let želiš imeti barvo, ki smo jo izbrali ne pa posrano od slemena do cokla samo zato ker so ptice kao revce - kje pa so delale gnezda, ko ni bilo stavb?
PS
V stari hiši imamo netopirje na eni strani na drugi pa od lani postovko, vrabcev pa toliko, da smo morali kupiti mrežo, da smo prekrili vrt, če smo hoteli obdržati zelenjavo.
#12
Očitno ste sevali pozitivno energijo.Pameten pa odneha . hec
K meni tudi pride muca samo kadar sem bolan in negativno nastrojen, kadar sem dobre volje in imam čas, pa me še povoha ne.
#13
Na naši hiši smo do prihoda mačkona imeli dva parčka z gnezdi.Prvi si je prisvojil prostor na vmesni legi,drugi,malo manjši, pa v počez postavljenem ceglu modularca.Je bilo veselo lani, ko so bili mladiči,tudi vse pokakano...Letos....nbenega gnezda več.Mačkon opreza za vsem majhnim živim,včasih prinese plen v dnevno,da je po požrtiji kot v srednje veliki klavnici.....Kri in ostanki neužitnih
kosov plena....Ga kam na sumu,da. bo vse ptiče fental daleč na okoli...In kaj naj nardim.....ne morem mu nič,ko pa je tako simpatiko drgač,ptiče pa pozimi v hudih mrazih futram,da se jim malček odkupim in mi za zahvalo pojejo vsako jutro....Ampak niso samo ptiči....sta tudi Francka pa Lojzka,dve skraj naši srni,katere tedeno videvam natravniku poleg hiše.Snedli sta vse tulipaneb gredi in skoraj vso solato,sočno in mlado.Ko sta zločin postorili tretjič sem napeljal pastirja z 20.000 volti.....,od tedaj solato jemo mi in tulipani letos lepo kažejo.So sosedje skoraj najeli lovca, da naredi red,na srečo sem jih z argumentom 'da smo mi vnjihovem'in ne one v našem prepričal , da najetega ubijalca odpovejo....
#14
Ja mačke in mačkoni znajo biti problem, sam se tolažim, da je pač to naravna selekcija.
Kar lahko storimo je le, da jim onemogočimo dostop do ptičjih hišic in gnezd.
Pri nas, nam je to zaradi starosti mačke z leti prihranjeno, kakšna rovka in pa kuščar
sta pa še na njenem jedilniku vendar le zunaj, čeprav je tudi naša simpatika. :wink:
Se pa zaradi zaraščenosti in meje vse do hiš, tudi pri nas veselo sprehajajo srne in lisice, kar po cesti sredi belega dne.
V dneh naše mladosti so nas pa vozili pa v živalski vrt, da smo spoznali naše sosede iz gozda.
Ja lovci, so pa druga zgodba in očitno med forumaši ni nobenega ptičoljubca iz zelene
bratovščine.
Najverjetneje nismo zanimivi sogovorniki, ker ptičjih trofej tudi sam še nisem zasledil, bolj so zanimivi kapitalci. :mrgreen:
#15
V roži mi gnezdi ptičica, ne vem a je sinička, pa me zanima kolk cajta traja da se skotijo in mladički dorastejo. Roža je bršljanka, danes sem opazila gnezdece, ptička je odletela, ko sem rožo zalivala sem pazila da nisem gnezdece namočila. Tri jajčka so notri. Skrbi me ali bo uspelo vse skupaj. Ko sem odšla je šla zopet sedet. Se pa ne bomo zadrževali v bližini da ima mir. Zelo imam rada vse živalce in rastline seveda, pa ne želim da se roža posuši pa tudi da ptički preživijo.Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »