Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotne črpalke Buderus

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotne črpalke Buderus
#1
Lp,
ker o teh toplotnih črpalkah še ni nič napisanega, sam pa se zanimam za nakup toplotne črpalke in glede na to, da oglašujejo COP 4.1 pri A2/W35, pri A7/W35 pa 5.1 me zanima ali so vredne svojega denarja, ker sedaj imajo neko akcijo 1000 eur ceneje...


Sam gledam model Buderus WPL 11 AR ali WPL 8 AR, če obdržim še obstoječo peč.
#2
Junkers, IWT in Buderus novi modeli naj bi bili navznoter enaki. Preveri Junkers temo.
#3
Popolnoma enaki ja! Je pa seveda to dobra izbira, če ti paše h karekteristikam hiše in željam.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
Austin: ce bos kupil, ne pozabi napisati izkusenj s temi 'pravimi' zadevami.
#5
Pozdravljeni,

Imam TČ Buderus WPL AR T in regulacija temperature v hiši poteka preko temperaturnega tipala, ki je v dnevni sobi. In recimo, da je sobna temperatura nastavljena na 21 st. potem TČ vodo segreva tam med 26 do 29 st. odvisno koliko je zunanja temperatura. Zanima pa me če se lahko na omenjeni TČ ročno nastavil tako , da ne upošteva sobnega termostata ampak samo de se nastavi temperaturo s katero naj TČ segreva vodo npr. 26 st.

Upam, da sem razumljivo napisal in da kdo ve kako bi se to dalo nastaviti Smile
#6
Nima TČ izbire nastavitve po konstantni temeraturi DV (namesto vremensko), ki jo poljubno nastaviš ?!
Navodila, monter-servis ...
Uporabnik Sonce65, ki lasti Bosch (četvorčka IVT) bi moral vedet, pa ga ni nič več brat...?!
Mogoče je celo pisal o tem v kateri od tem, iskalnik...
#7
@bohinc hvala za odgovor.

Ja saj najprej sem pregledal navodila pa tega nisem našel. Še najbližje temu je bilo, da sistem ki nima dodatnega tipala v dnevni sobi , deluje nekako tako kot si tudi ti napisal. Pri meni je pač tipalo montirano in zato sedaj to sprašujem tukaj. Sem prej uporabil tudi iskalnik ampak nisem uspel najti kaj podobnega o tej zadevi. Zato sem tudi tu napisal, ker verjamem da ste tu nekateri pravi mojstri in bi mi lahko kdo pomagal Smile
#8
To kar ti želiš (oz. kar si napisal) je v bistvu to, da onemogočiš premišljeno in dodelano tovarniško regulacijo in jo nadomestiš z ročno nastavitvijo, ki ne upošteva nobenih vplivov na sistem in bo posledično temperatura v prostoru nekontrolirano nihala, TČ pa ne bo delala z optimalnim izkoristkom, kar pomeni večjo porabo.
Možno je, da zato proizvajalec sploh ni predvidel te možnosti oz. načina dela, ker pač ni smiseln.
#9
Sicer ne vem kaj ti bo to? Tvoja naprava sicer nima nastavitve fiksnega vtoka, lahko pa to narediš tako, da vklopiš protokol sušenja estrihov in tam nastaviš želeno temp. vtoka
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#10
Fantocci2 in sassapo hvala vama za odgovor.

To vprašanje sem zastavil zato, ker ima znanec enako napravo montirano vendar pa nima montiranega tipala v dnevni sobi. Pri njemu regulacija poteka na notranji enoti na kateri je tudi boljer in seveda zaslon z veliko nastavitvami. On enostavno nastavi temperaturo "vtoka" kot pravi sasspo in potem mu recimo TČ konstantno dela s temreraturo vtoka npr 26 st. Mislim, da pri takem načinu verjetno TČ dela konstantno in se spreminja samo moč s katero dela TČ in je seveda odvisna od zunanje temperature. Pri meni pa se večkrat na dan tudi izklopi. Saj ko je dosežena temperatura ki je nastavljena v dnevni sobi se TČ izklopi. Sedaj ne vem kaj je bolje ampak predvidevam da je bolje za TČ da dela konstantno?
#11
Ne obremenjuj se s tem kaj je bolje za njo. Tudi če bi imel nastavljen stalno T vtoka... bi pa imel potem pregrete prostore, ker ravno zato se ti zdaj tč izklop, ker doseže želene temperature. Drugo je, če bi jo dal v delovanje zgolj po vremenski krivulji, potem bi se ti vtok spreminjal, ne bi pa pamet preverjala notranje želene temperature.
#12
Vsak mehanski stroj, (kar TČ je) ima življenjsko dobo, katera se meri v urah.
Res mi ni jasno od kje razmišljanje, da je bolje, če stroj nenehno deluje???
Kaj ko bi po prihodu iz službe pustili teči motor avtomobila v prostem teku do naslednjega dne?!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
Haha...Sassapo, veš da je moj sodelavec lani res pustil od popoldneva do naslednjega jutra prižgan avto, ker mu vžig ni delal in ni imel backupa  Big Grin...še naslednje jutro mu je v službi delal avto 8 ur in ga potem peljal na servis - več k 24ur na ON...krivec pokvarjena nova baterija v ključu in mu ni bilo logično, da še novo baterijo menja z novo.
#14
@pentax prostorov ne bi imel pregretih zato ker bi imel temperaturo vtoka nastavljeno približno toliko kot so izgube objekta

@sassapo saj nisem mislil da bi TČ delovala 24h na dan 365 dni na leto ampak samo v času ogrevanja da bi se manjkrat izklopila kot se sedaj. Mislim, da je vseeno za napravo bolje da deljuje daljši čas z recimo 50% moči kot recimo 3 ure na 90% potem pa 3 ure ugasnjena na 0%. Mislim, da je življenska doba marsikatere naprave daljša če deluje na konstantnih nižjih obremenitvah vsaj pri računalnikih vem da je tako ravno zato imam računalnik vedno prižgan in ga ne izkljapljam. Tudi pri avtomibilskih motorjih so zagoni motorja najbolj "škodljivi za motor" oziroma vožnja na kratke relacije vendar pa da bi pustil motor pri avtomobilu skoz prižgan pa ni ekonomske računice.

Pa da se ne oddaljimo preveč od teme. Vprašal sem samo ali kdo pozna to TČ tako da bi mi lahko svetoval, če se da kljub priklopljenemu tipalu v dnevni sobi prestaviti regulacijo tako da bi jo upravljal z nastavitvijo temperature v toka in ne temperature zraka v dnevnem prostoru?
#15
A potem bi ti to temperaturo vtoka vsak dan 3x spremijal po občutku, da bi kompenziral izgube?
Glej, pomladi in jeseni je potreba objekta po dodani T že tako nizka, da že pri nizkem DV 23C se TČ skoz izklaplja, ker PV ujame DV.kako bi ti to drugače rešil s fixnim DV mi je neznanka. Pozimi pa, ko je enkrat T zunaj okoli 0C, pa TČ, če ni nekaj hudo predimenzionirana, dela ves čas vsaj na minimumu...24/7, razen če je ful predimenzionirana in že z minimumom delovanja dela preveč. Verjetno imaš previsoko nastavljeno krivuljo, da imaš pogosto izklope pozimi?


Skok na forum:
Zadnje novice