Gradnja in obnova > Energijski viri
"Hibridna" toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Hibridna" toplotna črpalka
(9.10.2020 ob 16:12)sassapo Napisal: Kdor bo pošteno povedal, bo povedal, da je to le nekakšen polizdelek, ki deluje tako, da lahko rečeš da deluje. Daleč od reklamiranega. Za IMERGASS pa ne vem, ne poznam nobenega, ki ga ima niti ne sodelujem z nobenim od monterjev, ki ga montira.
Če bi zadeva "špilala" bi se ne valjali po skladiščih in razprodajali po polovični ceni.

marmi, moraš se zavedati, da je tvoja hiša energetsko zahtevna, pa tudi lokacija ni nedolžna. Tega enostavno ne moreš primerjat z neko NEH ali Pasiv hišo katero bo učinkovito grela tudi najcenejša in celo slabo delujoča TČ.
A ni bolje pustiti tako kot je, kot investirati npr. 6k€ za kup problemov in morda 20% nižje stroške ogrevanja?

Sašo, pa si ziher glede Daikina? Je res zdaj dobri 2 leti, odkat sem jaz to (na papirju) gledal, pa kolikor se spomnim, gre pri TČ modulu v tem kompletu zgolj za optično preoblikovan hydrobox, da se lahko nanj fizično gor obesi še plinski modul. Če se prav spomnim je tudi serijska številka hydroboxa podobna eni drugi serijski, kjer je hydrobox čisto običajen. Zunanja enota pa je tako ali tako takšna kot je.

Pa tudi ni mi jasno zakaj bi to bil "polizdelek" z vidika logike delovanja. Če se ne motim je logika vsake TČ bolj ali manj takšna, da če se po določenem času ne doseže setpoint, TČ dvigne modulacijo. Pri hibridu pa je v bistvu na koncu dodana še ena stopnja"modulacije", namreč vklop plinske peči. Torej tudi tu ni neke posebne umetnosti, kjer bi proizvajalec kot je Daikin lahko kaj veliko v temo brcnil.

Se motim?

Se mi zdi, da hibridi niso uspešno iz enega čisto preprostega razloga: ker gre dejansko za dve mašini, je nabavni strošek višji (razen, ko gre za razprodaje). Še bolj pomemben je najbrž strošek nabave plinskega priključka, ki krepko poveča ceno investicije. Potem imaš fiksni strošek plinskega priključka vsak mesec, ki bi se mu v primeru ogrevnja z običajno TČ, izognil. Imaš pa določene robne pogoje, ko je lahko hibrid dobra rešitev. Tako je npr. v primeru, da plin v objektu že obstaja ali pa se je nekdo odločil, da bo plin v vsakem primeru imel. Potem se investicija v plinski priključek in fiksni strošek načeloma ne štejeta v kalkulacijo izplačljivosti ogrevanja. In prav tako pomembno, če ne še bolj: pri večji in nekoliko potratnejših objektih, bi pokritje celoletnih potreb po toploti izključno s TČ pomenilo izbiro dragih TČ, včasih celo dveh vezanih v kaskado, itd. Skratka, je lahko že investicijska vrednost v hibrida nižja, plus razbremenitev s plinom v času večje obremenitve podaljšuje življenjsko dobo TČ. In tu v primeru potretnejših objektov (upoštevaje vsa prej našteta izhodišča) vidim teoretično kar velik plus za hibrida.
Ob izidu tega Daikin Rotex izuma se je pričakoval velik tržni bum. V vsaki bolj potratni hiši s plinskim priključkom naj bi to za več kot polovico znižalo stroške ogrevanja.
Realnost je okoli 20%, morda kje ob obali tudi 30%? Delovanje ni niti približno tako kot bi naj bilo, preklapljanje plin TČ je precej blesavo, pa tudi sanitarne vode na zna greti na TČ.
Dejansko je bil izdelek razvit za Italijanski trg kjer je plin v skoraj vsaki hiši elektrika pa zelo poceni, dokler imaš skoraj neuporabno nizko priključno moč. Višje (za klasično TČ uporabne priključne moči) so pa zelo drage. Zato TČ zelo nizke, za naše klimatske razmere skoraj neuporabne moči.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Ok, tu je neka logika vzadaj. Namreč, recimo, da TČ pokriva prehodno obdobje, potem pa preklopi na plin. Ajde, da je to tudi predpostavka za bolj potratne hiše. Ampak pri bolj potratnih bajtah je "prehodno obdobje" krajše kot pri dobro izoliranih hišah. In če imaš potem pri TČ v takšnem hibridu samo nizke moči na voljo (4kW in 7kW), ti to pri bolj potratnih hišah relativno malo pomag, ker TČ npr. pokrije zgolj kak mesec ali dva kurilne sezone.

Kaj pa uporabnost pri večstanovanjskih stavbah z manjšimi kvadraturami, ki (vsaj v MB) imajo v kar velikem deležu obstoječe plinske priključke?

Vidim pa, da je tudi Daikin sam napisal, da so prihranki glede na plinsko peč relativno majhni, ranga 20%-30%, kot si sam navedel: https://www.daikin.eu/content/dam/docume...nglish.pdf.

Gre pa za pretočni sistem priprave sanitarne vode, zato se ta pripravlja izključno na plin. Z vsemi plusi in minusi takšnega sistema.

Glede na napisano je torej mašina pri tej ceni smiselna zlasti za stanovanja (pod pogojem, da imaš zunanjo enoto kam dati), je pa upoštevaje subvencijo morda smiselna tudi za bajto, ob upoštevanju dejstva, da bo v potratni hiši toplotna črpalka oddelala relativno manj ur od plinske enote.
tri poznam, ki jo imajo(Daikin) in dva odkrito povesta, da sta se nateg....eden skomiga z rameni, češ kaj čem, enega sem (oz.so) odgovorili zadnji trenutek....
Nastaviš pa ceno energenta in ko v nekem trenutku izračun kaže, da je plin cenejši  peklopi, vendar vse skupaj deluje dokaj hecno: in še zanimivost: dva sta že neko stvar menjala( nevem sicer kaj, cca 200 eur je bil rsčun)......greje pa SV SAMO na plin, lahko pretoćno, ali pa dokupiš bojler....
Pri povprečno velikem in povprečno izoliranem stanovanju je strošek ogrevanja in sanitarne vode na ZP okoli 500€ letno, da bi vložil 4k€ za to da bi potem znižal porabo za morda 100€ na letnem nivoju in si poleg tega nakopal še eno zunanjo škatlo, za katero je v bloku zelo težko najti prostor...
Ne vem, ekonomsko ni nobene računice, tehnično je pa tudi popolnoma nezanimivo, saj gre za precej preživeto tehnologijo, za povrhu pa še zanič krmiljeno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Prosim za nekaj svežih idej in nasvetov glede te hibridizacije trenutnega ogrevanja na plin.
Hiša se ogreva radiatorsko na plinsko peč (ZP). Sanitarna voda se vnaprej shranjuje v denimo 50L zalogovniku.
Zanima me ali bi TČ lahko prigradil k temu sistemu, da bi dogrevala vodo v obstoječ sistem CK.
Če je izvedljivo domnevam, da je povezava preko vode in brez izmenjevalca.
Kateri tip TČ je to, kakšne moči, cene ...
Pri zunanji T nekaj pod 0° je približna porabe plina 100 kWh v 24 urah.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »