Objave: 12790
Teme: 12
Ocena:
-503
Kakorkoli, ni samo Mercedes. Točno se ve kaj še ima po 10 ih letih vrednost in kaj ne.
Objave: 6889
Teme: 51
Ocena:
-69
8.10.2020 ob 10:14
(*Zadnja sprememba objave: 8.10.2020 ob 10:15 uporabnik JaBK.)
recimo bobu bob, absolutno gledano 10 let star mercedes ima večjo vrednost kot 10 let star clio, relativno gledano je izgubljal bolj, vse skupaj je pa debata, ki zamegli dejstvo, da nobeden ni nič vreden. tu pa po tvoji navadi lahko potegnimo vzporednico tudi z bolj cenenimi zadevami, kot so toplotne črpalke. po 10 letih, ko gre iz bajte, gre na smetišče in je debata ali je ena 5€ več vredna kot druga paradoksalna.
Objave: 345
Teme: 1
Ocena:
5
Sem imel podobno napisano, pa sem raje zbrisal... Prvič sploh da se primerja TČ z avtomobili ... ok, pač poklicna deformacija, ceni tehnično dovršenost, kvaliteto, itd..
Meni osebno so TČ na nivoju tovsterjev in hladilnikov, pač že ohoho let rešen problem, ni treba iz njih znanosti delati... Tista primerjava Renaulta z Mercedesom, ko bi vsaj ostalo pri kvaliteti, ko pa začne omenjati vrednost po 10 letih. Uff uff če te že zanima finančni vidik in si kolikor toliko finančno pismen, te zanima izguba vrednosti in TCO, ne pa vrednost po 10ih letih. In ko to začneš gledat TCO z vsemi pregrešno dragimi servisi, rezervnimi deli, potrošnim materialom, Mercedes pogori na celi črti, tako da je to bolj slab argument za nakup.
Ocena:
-503
Res ni nobene potrebe, da vsak moj zapis jemljete dobesedno. Mišljeno je bilo zgolj kot prispodoba.
Pa primerjajmo poceni kuhinjo iz Dipota z ne vem, Dan Kuchen... Kolikšna je realna vrednost teh dveh po 10ih letih?
Kakorkoli boste razmišljali ali računali, boste na koncu dobili natanko toliko kot boste plačali. Druge ni, pa filozofirali kolikor želeli.
Povsem enaka zgodba je pri TČ! Da so precenjene je jasno tako kot še marsikaj drugega, ampak dokler smo ljudje pripravljeni to plačevati, bo tako.
Ali je kvalitetna kotlovnica na drva Vredna 15k€? Za nekatere očitno je, saj je tudi na tem forumu veliko ponosnih lastnikov takšnih kotlovnic.
Objave: 7262
Teme: 14
Ocena:
53
No, dvomim da kdorkoli gleda koliko bo vredna TČ ali kuhinja po 10 letih, ker se teh zadev v 99% ne prodaja, ampak pelje na odpad, ko crkne ali se polomi.
Medtem ko avte se seveda na veliko prodaja.
Veliki večini je verjetno za TČ važno le, da dela vsaj s SCOP 3, da je notri želena temperatura zraka in vode, da je poceni ter da zunanja kišta dela ustrezno tiho. Za čimveč časa. Torej važen je TCO, pri tem da nam je notri toplo. In pri TCO premium naprave pač pogrnejo.
Objave: 1173
Teme: 14
Ocena:
6
8.10.2020 ob 17:02
(*Zadnja sprememba objave: 8.10.2020 ob 17:09 uporabnik trance0.)
Eno je tehnološki optimum, drugo pa ekonomski. Če gledamo tehnološki optimum, so to največkrat toplotne črpalke zemlja-voda, če pa ekonomski, so pa to večinoma ali TČ zrak-voda srednjega razreda ali pa t.i. klima TČ. Drugače pa itak vsak cigan svojega konja hvali. :D
Ocena:
-503
hm... če narediš gradbena dela v lastni režiji je v večini primerov zemlja voda cenejša od primerljive zrak voda. Vrednost v € je samo tisto kar moraš plačati, kar ne moreš narediti sam, ali s pomočjo kolegov.
Objave: 15
Teme: 1
Ocena:
0
@csamo001: hvala za feedback. Ravno pri tvojih postih sem prišel do info., da bi bilo mogoče dobiti eko subvencijo za hibridno TČ, potlej pa nisem razbral, zakaj se nisi odločil za nakup. V paketu je (istrabenz) je zajeta montaža – npr. IMMERGAS za 6.540€ - subvencija pa si na 3.340€, kar se mi zdi ugodno, ker je to rang že investicije kondenzacijskega kotla.
@sassapo: verjamem, da ti je vseeno in hvala za nasvete. Rad bi samo, da malo bolj konkretiziraš stvari, da vem zakaj nekaj meniš in da lahko premislim, ali je ta tradeoff zame sprejemljiv ali ne. Za tehničnega človeka v branži znaš biti na trenutke zelo poetičen, kar naredi samo zmedo. Renault in Mercedes te bosta oba pripeljala iz točke A v točko B, tako v kuhinji Dan Kuchen kot uni iz Dipota si boš lahko skuhal kosilo, res pa je da je pri izbiri obeh primerov lahko vpletenih več čustev pri nakupu.
Ker do TČ, kotlov, ali daljinskega ogrevanja ne čutim neke posebne čustvene afinitete, je zame faktor odločanja, ob predpostavki, da mi vse variante ponujajo generično dobrino – toploto, ekonomika, čemur je namenjen tudi tisti preračun – pri čimer ne razumem, zakaj bi bilo obstoječe stanje, ekonomsko, boljše kot investicija v hibrida za dobo 10 let – meni izračun kaže drugače.
@Energetki81: kar se mene tiče si lepo povzel parametra nakupa ogrevalne naprave
Ok, če primerjamo IMERGASS hibirda(zalogovnik) ali DAIKIN hibrida (pretočni) kaj bi bilo bolje, so kakšne izkušnje?
Ocena:
-503
Kdor bo pošteno povedal, bo povedal, da je to le nekakšen polizdelek, ki deluje tako, da lahko rečeš da deluje. Daleč od reklamiranega. Za IMERGASS pa ne vem, ne poznam nobenega, ki ga ima niti ne sodelujem z nobenim od monterjev, ki ga montira.
Če bi zadeva "špilala" bi se ne valjali po skladiščih in razprodajali po polovični ceni.
marmi, moraš se zavedati, da je tvoja hiša energetsko zahtevna, pa tudi lokacija ni nedolžna. Tega enostavno ne moreš primerjat z neko NEH ali Pasiv hišo katero bo učinkovito grela tudi najcenejša in celo slabo delujoča TČ.
A ni bolje pustiti tako kot je, kot investirati npr. 6k€ za kup problemov in morda 20% nižje stroške ogrevanja?
Objave: 1503
Teme: 11
Ocena:
26
@marmi, glej odgovor v tvoji prvotni temi.
Kar se pa avtov (ups!, mislim toplotnih črpalk) tiče, res ni pomembno, kolikšna bo vrednost čez 10 let,
je pa pomembno, da bo čez 10 let še zmeraj v funkciji in to morda je v kaki korelaciji s kvaliteto.
Ocena:
-503
Hm... če tebi ni, drugim verjetno je?
Kako lahko enačiš izdelek, ki se po npr. 10ih letih ne izplača več popravljati, ker mu je iztekla življenjska doba z izdelkom, ki bo deloval še nadaljnjih 10 let?
Vrednost obeh je torej po tvojem enaka, nepomembna, ali kako?
Objave: 1340
Teme: 11
Ocena:
38
10.10.2020 ob 11:31
(*Zadnja sprememba objave: 10.10.2020 ob 11:32 uporabnik Fantocci2.)
Mene bolj skrbi, če boš čez 10 let še dobil rezervne dele. Že samo plin zamenjajo vsakih par let. Potem pa ti bodo povedali, da kompresorja za ta plin ne dobiš več, ker je prepovedan. Ali ekpanzijskega ali tlačnega ventila, ker je z drugim plinom drug tlak v sistemu. Plina pa itak ne smeš oz. ne moreš več kupit.