Gradnja in obnova > Energijski viri
"Hibridna" toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Hibridna" toplotna črpalka
#31
Se kondenzacijska peč lahko vgradi v klet večstanovanjskega objekta, glede na to, da so kletni prostori skupni in niso sprva bili predvideni v te namene? Valjajo tu kakšni pravilniki o varnosti ali podobno? Takrat peč, namreč, gre in stanovanja in je potencialno nevarna tudi za druge stanovalce.
#32
Kako so kletni prostori skupni?
Mislim, da so ravno tako etažna lastnina. Razen če mislite hodnike.

Plinska peč, do 50 kw se lahko vgradi v kletni.
#33
Ja, klet je od stanovanja, samo je v bloku 30 stanovanj. Zato sem imel pomisleke glede vrgadnje, v smislu kakšnih zakonskih prepovedi ali podobno.
#34
Sem mislil odpret novo temo, pa vidim, da že obstaja splošna tema o hibridnih toplotnih črpalkah.

Za kaj gre? Iz Eko sklada so mi uradno poslali mail, da v primeru, da je hiša na področju Mestne občine Maribor in je v coni, kjer je na podlagi Odloka o načrtu za kakovost zraka določen prednostni način ogrevanja (plin ali daljinsko ogrevanje), investitor ni upravičen do subvencije za električno toplotno črpalko, lahko pa pridobi subvencijo (do 3.200 EUR) za katero od ostalih treh v razpisu Eko sklada omenjenih tipov toplotnih črpalk: hibridnih, plinskih in sorpcijskih. Slednja dva tipa zaradi specifik (primerne za večje objekte) za hiše ne prideta v poštev, ostanejo torej še hibridne toplotne črpalke. Kolikor mi je znano je zgodba v ostalih mestnih občinah podobna.

Če pustimo ob strani, da kot kaže niti sami na Eko skladu ne vedo, kaj so to hibridne TČ (sicer ne bi proizvajalcev oziroma uvoznikov pozivali, da jim sporočijo katere z obstoječega seznama to so), bi torej prav prišel nek seznam hibridnih toplotnih črpalk. Meja učinkovitosti, ki jo mora hibrid doseči je pri SPF 150%.

Daikin Altherma Hybrid tako v štartu odpade.

Našel sem De Dietrich, ki ponuja veliko hibridov in ti so vsi po vrsti na seznamu ustreznih TČ. Gre za kombinacije TČ zrak/voda s kotlom na plin ali olje (http://www.veto.si/files/www.veto.si/ce ... etrich.pdf). V tem trenutku so sicer deklarirane TČ, ampak to je manj pomembno.

Našel zdaj še slovenski Ecoterm, ki tudi ima nekaj svojih izdelkov na seznamu, pri njih pa gre za kombinacijo TČ zrak/voda in ostalih tipov TČ - odpade torej neželjen plin oziroma olje (http://www.ekovit.eu/wp-content/uploads ... G_L_SI.pdf).

Nekaj malega sem o De Dietrchu (preoblečen Mitsubishi) in Ecotermu prebral tu gor, kaj dosti informacij pa ni za najti, zlasti o slednjem.

Torej zaželene izkušnje in mnenja monterjev in običajnih smrtnikov. Pa seveda tudi informacije, kateri drugi proizvajalci še imajo hibride v ponudbi.
#35
Priznam, vedno manj mi je jasno.

Eko sklad je danes objavil nov seznam ustreznih toplotnih črpalk. Spomnim se, da je svetovalka Eko sklada v torek, ko sem govoril z njo, rekla, da bo Daikinov hibrid očitno prva hibridna toplotna črpalka na seznamu. A takrat še nis(m)o vedeli, da je SPF celotnega sistema pod zahtevanih 150% (po Daikinovi lastni, uradno objavljeni dokumentaciji, 127).

Danes pa vidim, da so modelu Daikinove TČ, ki je v hibridnem paketu s plinskim kotlom, zgolj spremenili designacijo iz električna TČ v hibridna TČ. SPF je ostal tak kot je samo za "črpalkarski del", pri 171 oziroma 178 (odvisno, ali gre za 5kW ali 8kW model).

Lahko rečem zgolj: odlično. In še enkrat ponovim, da mi nič ni jasno.
#36
Na koncu bova mogoče oba na te daikinci. Pa hvala za vse zadnje info.
#37
Zdaj moraš še plinarno prepričati, da ti proda 8kW model. 5ka je zelo švoh, kar je njim seveda v interesu, saj želijo, da kuriš plin.
#38
@spirou Sem že večkrat zapisal, da mi je ta forum ogromno dal in roko na srce sploh ne vem kako bi tehnično pravilno izvajali vse vragolije zadnjih let, ki smo jih počeli pri hiši. Ker če bi samo "mojstrom", ki so hodili na oglede zaupal, potem... Zato je prav, da občasno tudi kaj "vrnem". In to z veseljem.

@DELPHI Sem že par dni nazaj poslal komercialistu plinarne, če lahko zrihta 8kW model in za kakšno ceno. Je bil ta teden na dopustu, odgovor pričakujem v začetku naslednjega tedna. Cena za 5kW model z montažo je pri njih resnično ugodna (imam ponudbo znane slovenske firme, pa je precej višja), upam, da bo tudi 8kW model.

Ampak roko na srce, ni mi plina v bajto za vlačit. Gre zgolj za pridobitev te subvencije v višini 3.200 EUR za "hibridne" toplotne črpalke. Sem govoril včeraj z Veto-tom, ki je uvoznik za De Dietrich, pa je tam razlika v ceni za njihove hibride (TČ-plin ali TČ-olje) tako velika, da teh 3.200 EUR ne odtehta višje naložbe.

Bo pa prišel na ogled čez približno 2 tedna nekdo od Ekovita, ki zase trdijo, da tudi delajo hibridne TČ, oni pa kombinirajo TČ zrak/voda z zemlja/voda ali voda/voda. In to mi je sila zanimivo; da skombiniramo zrak voda z nekaj malega zemlja voda. Vprašanje pa seveda je, kaj bo na tak sistem rekel Eko sklad. Je to hibrid ali ni? In zato sem včeraj zvečer gledal uredbe Evropske komisije, ki se v razpisu Eko sklada omenjajo kot podlaga za razpis 54SUB-OB17. Namensko iskal kaj na temo hibridov, pa noter ni nič. Torej definicija hibrida v kontekstu EKo skladovega razpisa pravno ne obstaja oziroma je vsaj jaz nikjer ne najdem.

Imam občutek, da si je slovenski plinski lobi želel zagarantirat preživetje (velik del slovenskih gospodinjstev je ravno v mestnih občinah), pa jim je bilo malo nerodno zapisat, da hibrid pomeni izključno kombinacijo TČ-plin. To, ali pa so bili hudo nerodni.

Kakorkoli, klobčič se počasi odmotava.
#39
Tukaj še zadnji seznam ustreznih TČ z datumom 2.3.2018: https://www.ekosklad.si/cms/tinymce/upl ... nam_tc.pdf

Je fajn od časa do časa pogledat, ker nove sezname objavljajo na tem istem linku.
#40
samo neobvezno napišem, za to je škoda vsakega centa...."ni tič ni miš" (dva poznam, ki mata to, eden celo prizna da je zajeb. drugemu pa vidiš grenak priokus na licu.....) 7.5 e mesec računajo, tud če maš porabo o,o.......to je moj januarski rač. el.
#41
To je sicer res. V stanovanju imam zdaj od maja do novembra porabo skoraj 0 (sv + kuhanje), račun seveda ni 0. Ampak... Če za to zadevo dobim subvencijo, za TČ pa ne, se za par jurjev razlike v končni ceni kar nekaj let ogrevam preden pridem na isto. Takrat bo pa zadevo itak treba menjat ker bo iztrošena.

In če prav razumem bi v mojem primeru veliko večino leta delal samo TČ del. Plin je pa še vedno backup za izpade elektrike in kuhanje. Pa, po moji logiki, če grejem SV na plin, ne potrebujem nekega velikega bojlerja, ker lahko itak sproti greje. Povsem brez zaloge seveda ne bi imel, ker mi gre na živce prižiganje vsakič, ko odprem pipo.
#42
Je kdo že gnal hibridno TČ na plin (preklop v način plina s pomočjo dry contact) v primeru izpada elektirčne energije? Predvidedam, da se mora gnati predvsem le obtočno črpalko in še nekaj malega za elektroniko, recimo max 200W.
Ima kdo izkušnje s tem?
#43
sašo65 Napisal:samo neobvezno napišem, za to je škoda vsakega centa...."ni tič ni miš" (dva poznam, ki mata to, eden celo prizna da je zajeb. drugemu pa vidiš grenak priokus na licu.....) 7.5 e mesec računajo, tud če maš porabo o,o.......to je moj januarski rač. el.

Na koncu je vse stvar cene. Cene investicije + tekočih obratovalnih stroškov. V nasprotnem primeru ta forum najbrž ne bi niti obstajal.

Daikinov hibrid ima, vsaj na papirju, par zelo zanimivih rešitev. Delovanje v modusih samo TČ, mešano, ali samo plin, je samo en vidik.

5. stran prospekta, ki se dotika priprave sanitarne vode in prenosa toplote je recimo zanimiva: http://www.vitanest.si/uploads/1/6/6/4/ ... id_web.pdf.

Mene še najbolj žuli to, da nimam plinskega priklopa in me to pride dodatnih 1.700 EUR, ostane torej še 1.500 EUR "na voljo" od subvencije.

Minus je najbrž, da imaš v eni kišti dva sistema, ki se vsak zase lahko pokvarita. Ampak če prav razumem sistem, lahko vsak od teh sistemov deluje tudi popolnoma ločeno. Kar pomeni, da imaš na voljo backup. Če primerjaš plinski del z elektro grelci je potrebno upoštevat, da je cena plina trenutno pri okoli 7 centih za kWh, povprečna cena štroma pa 10 centov za kWh. Nabavna cena naprave pa je, kot rečeno, pri plinarni zelo ugodna.

Še najbolj bi me zanimalo, ali lahko sam nastaviš, do katere temperature deluje izključno TČ. In tudi, ali za defrost poskrbi plinski del naprave in lahko na ta način TČ neprekinjeno deluje.

Morda lahko telmos kaj več pove, glede na to, da naj bi imel kar nekaj teh naprav montiranih...
#44
spirou Napisal:To je sicer res. V stanovanju imam zdaj od maja do novembra porabo skoraj 0 (sv + kuhanje), račun seveda ni 0. Ampak... Če za to zadevo dobim subvencijo, za TČ pa ne, se za par jurjev razlike v končni ceni kar nekaj let ogrevam preden pridem na isto. Takrat bo pa zadevo itak treba menjat ker bo iztrošena.

In če prav razumem bi v mojem primeru veliko večino leta delal samo TČ del. Plin je pa še vedno backup za izpade elektrike in kuhanje. Pa, po moji logiki, če grejem SV na plin, ne potrebujem nekega velikega bojlerja, ker lahko itak sproti greje. Povsem brez zaloge seveda ne bi imel, ker mi gre na živce prižiganje vsakič, ko odprem pipo.

To okoli "veliko večino leta delal samo TČ del" moramo nujno razčisti z nekom, ki pozna napravo. Malo me skrbijo ti grafi na prospektih, kjer je narisano, da se že pri 5 stopinjah zunaj vklopi plinski del za hibridno delovanje, pri -4 pa naj bi že v celoti deloval samo plinski del. Pri nas pa, da malo karikiram, po izolaciji pri 5 stopinjah v bistvu komaj začnemo ogrevat. So pa to stari slovenski prospekti, na novih angleških, če sem prav videl, je to območje pomaknjeno bolj levo, torej bolj v negativne temperature (dalj časa deluje TČ). Načeloma pa naj bi v napravo vnesel strošek plina in elektrike in naj bi se preračunavanje točke hibridnega delovanja prilagajalo glede na vnešene parametre.

Kar se sanitarne vode tiče se ta po podatkih s prospekta sodeč pripravlja izključno na plin. Sam pri tem sicer vidim več plusov kot minusov, saj se ogrevanje s TČ na ta način ne obremenjuje s pripravo sanitarne vode. TO pmeni v osnovi višji COP, manj defrostov, manj ukvarjanja s samim seboj. SPloh če želiš relativno visoko temperaturo sanitarne vode se cena priprave vode preko zemeljskega plina hitro približa ceni priprave preko TČ.

Zato pa pravim, da bi bilo dobro, da telmos kaj iz prakse pove.
#45
enmike Napisal:Je kdo že gnal hibridno TČ na plin (preklop v način plina s pomočjo dry contact) v primeru izpada elektirčne energije? Predvidedam, da se mora gnati predvsem le obtočno črpalko in še nekaj malega za elektroniko, recimo max 200W.
Ima kdo izkušnje s tem?

Bi rekel, da je plin (torej delovanje elektronike za plinsko peč) plus obtočna še manjša poraba, nimam pa praktične izkušnje. Kot rečeno, telmos ...


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »