Gradnja in obnova > Energijski viri
"Hibridna" toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Hibridna" toplotna črpalka
csamo001 Napisal:Še najbolj bi me zanimalo, ali lahko sam nastaviš, do katere temperature deluje izključno TČ. In tudi, ali za defrost poskrbi plinski del naprave in lahko na ta način TČ neprekinjeno deluje.

Ce naprava res uposteva stevilke, ki jih vneses, potem samo znizas ceno el. proti 0 in bi morala delati samo TC, dokler DV ne bi vec dohajal setpointa.
Gotovo pa ima Daikin kaksne svoje fore in se to najbrz ne zgodi.
Sem tudi sam pomisli, da jo na tak način lahko okoli prineseš. Vseeno pa je verjetno nek plafon, kjer samo z nastavljanjem cene ne moreš njene logike nategnit, ker bi verjetno s pretiravanjem zadevo zapeljal v "rdeče območje".

Nič, bom navodila vzel v roke, da vidim, kaj se da vse nastavit.
Dvomim, da boš kaj našel.

Sicer z veliko balasta - PV, bojler za SV, kolektorji..., ampak za občutek:
http://www.portalsole.it/solaretermico_lasca.php
Danes zavil do petrolove energetske svetovalnice v BTC in pravi tip, da v prvih generacijah tega hibrida prihaja do okvar obtočne črpalke in da se v mojem primeru bolj splača samo plinski kotel. Ker ima fotr sorodno dilemo z menjavo obstoječega kotla mu je svetoval naj raje počaka na novo generacijo. Karkoli to pač komu pove...
Ne vem, zakaj bi hotel naprav okoli prinesti glede cene energentov, če hočeš da ti čimbolj poceni deluje je najbrž smiselno pošteno vnesti te vrednosti. Če iz principa nočeš ogrevati na plin, potem pač ne kupi hibridne toplotne črpalke. To smo naredili mi, vgradili smo TČ zrak-voda, pač nismo dobili subvencije. Saj cilj ni bil kasirati subvencijo, cilj je bil prihraniti na ogrevanju.
Pri hibridni (Daikin) me najbolj moti to, da ne moreš greti SV s pomočjo TČ. Se mi zdi neumno porabiti plin poleti za gretje SV. Ali se je kdo že igral z vezavo zalogovnika s pretočnim izmenjevalcem in tako vodo predgrel predno gre preko izmenjevalec v plinskem delu notranje enote.
Primer ideje (ni sicer točno to, ampak nakazuje, kaj vse se da narediti):

Priložene datoteke
.jpg   Screen Shot 2018-03-03 at 19.02.02.jpg (Velikost: 240,7 KB / Prenosi: 266)
DELPHI Napisal:Dvomim, da boš kaj našel.

Service manual, star par let: http://airabela.si/sites/default/files/ ... 307773.pdf
spirou Napisal:Danes zavil do petrolove energetske svetovalnice v BTC in pravi tip, da v prvih generacijah tega hibrida prihaja do okvar obtočne črpalke in da se v mojem primeru bolj splača samo plinski kotel. Ker ima fotr sorodno dilemo z menjavo obstoječega kotla mu je svetoval naj raje počaka na novo generacijo. Karkoli to pač komu pove...

"Prve generacije" so zunaj že par let in lahko predvidevamo, da če je šlo za serijsko napako, so jo najbrž odpravili. Pa tudi če ne, obtočno črpalko zamenjaš, po možnosti znotraj garancijske dobe. Obtočna ni ravno kompresor ali kaj drugega večjega in vitalnega, cena ne bi smela biti za na hrbet vrečt. Razen, če gre za neko čisto specifično zadevo narejeno samo za to napravo, kar pa nekako dvomim.

Pa da ne bo kdo mislil, da zagovarjam napravo; če bi lahko za klasično TČ pokasiral dobre tri jurje, bi raje vzel klasiko.
BojanF Napisal:Ne vem, zakaj bi hotel naprav okoli prinesti glede cene energentov, če hočeš da ti čimbolj poceni deluje je najbrž smiselno pošteno vnesti te vrednosti. Če iz principa nočeš ogrevati na plin, potem pač ne kupi hibridne toplotne črpalke. To smo naredili mi, vgradili smo TČ zrak-voda, pač nismo dobili subvencije. Saj cilj ni bil kasirati subvencijo, cilj je bil prihraniti na ogrevanju.

V osnovi imaš seveda prav, ampak gola cena energenta je najbrž zgolj del algoritma, ki ga ta naprava uporablja za preračunavanje optimuma. Nemalokrat tukaj preberem, kako bi forumaši spreminjali to in ono na krmilju svoje TČ, ker so prepričani, da bi na ta način bolje delovala. Če bi, je seveda vprašanje. Ampak stremimo pa večinoma po čim cenejšem ogrevanju in pripravi sanitarne vode in ni nujno, da so krmilja najbolj optimalno nastavljena recimo za našo geografsko lokacijo pod Alpami oziroma mikrolokacijo.

Kar se pa cilja tiče, pa je subvencija pomemben del izračuna izplačljivost oziroma primerljivost investicije. Pri meni subvencija recimo pomeni 6-8 sezon stroškov ogrevanja, kot jih imamo trenutno. Meni osebno je 3.200 EUR precej denarja, komu drugemu pač ne.
enmike Napisal:Pri hibridni (Daikin) me najbolj moti to, da ne moreš greti SV s pomočjo TČ. Se mi zdi neumno porabiti plin poleti za gretje SV. Ali se je kdo že igral z vezavo zalogovnika s pretočnim izmenjevalcem in tako vodo predgrel predno gre preko izmenjevalec v plinskem delu notranje enote.
Primer ideje (ni sicer točno to, ampak nakazuje, kaj vse se da narediti):

Tudi meni je to eden večjih pomislekov pri tej napravi: da je njena logika a priori nastavljena na pretočno gretje sanitarne vode s plinom. Po drugi strani pa to pomeni, da ne rabiš bojlerja, ki ni ravno mali strošek.

Pretočni sistem priprave sanitarne vode je sicer specifika in seveda je vprašanje kako se obnese v stanovanjski hiši, kjer so porabniki precej oddaljeni od vira priprave sanitarne vode (kurilnica v kleti, odjem recimo v prvem nadstropju). Po drugi strani pa ni izgub na bojlerju, ker se sanitarna voda sproti pripravi. Hkrati moram izpostavit, da poleti, ko doma sanitarno vodo pripravljamo preko STČ, prav tako traja celo večnost, da priteče topla voda (neizolirane cevi, kot so jih pač vgrajevali pred 40 leti). Načeloma pri pretočnem sistemu traja zgolj par sekund več...

Upoštevaje izgube na samem bojlerju (in upoštevaje, da praktično nikoli nimaš celotne količine vode v STČ ogrete na željeno temperaturo) ter dejstvo , da tudi poleti COP pri ogrevanju sanitarne vode na recimo 50 stopinj ni ravno blesteč, razlika v ceni porabljenega kWh iz plinskega in TČ vira najbrž ni tako zelo kritična.
Pretočni sistem niti ni taka specifika. No, mogoče v času TČ, ker te le (za domačo rabo) niso sposobne take velike izhodne moči. Pri pretoki 10l/min rabiš, da vodo segreješ iz 10 na 45'C kar 24,5kW (Daikin hibrid plinski kotel naj bi zmogel do 32kW).

To, da dolgo časa traja, da priteče topla voda, se rešuje s recirkulacijo tople vode - ampak za to rabiš že pravi napeljavi (povratna cev za toplo vodo).
Edino kar bi znalo trajati je, da se izmenjevalec segreje... nimam izkušenj koliko časa to traja (računat pa se mi ne da).

Sicer se res sistem malce zakomplicira, ampak pretočni zalogovnik za SV, ki se predgreje vhodno mrzlo vodo, se mi ne zdi slaba ideja. Deluje tudi kot zalogovnik za SH. Z malo truda lahko še greješ SV poleti preko TČ.
Sem sassapota zadnjič spraševal za nekaj podobnega, pa je rekel, da ni racionalna naložba. Govora je bilo o monobloku, katerega dvižni vod bi preko izmenjevalnika ogrel sanitarno vodo, ki priteče iz omrežja, pred vtokom v sanitarno toplotno črpalko. Brez kakšnih obtočnih črpalk, gnano samo s pritiskom vode iz omrežja. Vprašanje kak bi bil izkoristek in seveda kak upor bi predstavljal izmenjevalnik za dvižni vod ogrevanja (potrebna dodatna obtočna črpalka?).
csamo001 Napisal:
DELPHI Napisal:Dvomim, da boš kaj našel.

Service manual, star par let: http://airabela.si/sites/default/files/ ... 307773.pdf

Tole je bolj primerno za preučevanje naprave :!: :wink:
Ja, čeprav je 2/3 zadeve namenjeno troubleshootingu, pa se da v tistih 50 straneh marsikaj videt. Edino mi fali COP in izhodna moč TČ pri temperaturah pod ničlo... Če pa Googlam TČ model v tem hibridu, pa nič konkretnega ne najdem za enkrat.
Priznam, da nisem natančno bral, ampak številk do kod in pod kakšnimi pogoji dela TČ, nisem zasledil.

Skok na forum:

Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »