(9.10.2020 ob 16:12)sassapo Napisal: Kdor bo pošteno povedal, bo povedal, da je to le nekakšen polizdelek, ki deluje tako, da lahko rečeš da deluje. Daleč od reklamiranega. Za IMERGASS pa ne vem, ne poznam nobenega, ki ga ima niti ne sodelujem z nobenim od monterjev, ki ga montira.
Če bi zadeva "špilala" bi se ne valjali po skladiščih in razprodajali po polovični ceni.
marmi, moraš se zavedati, da je tvoja hiša energetsko zahtevna, pa tudi lokacija ni nedolžna. Tega enostavno ne moreš primerjat z neko NEH ali Pasiv hišo katero bo učinkovito grela tudi najcenejša in celo slabo delujoča TČ.
A ni bolje pustiti tako kot je, kot investirati npr. 6k€ za kup problemov in morda 20% nižje stroške ogrevanja?
Sašo, pa si ziher glede Daikina? Je res zdaj dobri 2 leti, odkat sem jaz to (na papirju) gledal, pa kolikor se spomnim, gre pri TČ modulu v tem kompletu zgolj za optično preoblikovan hydrobox, da se lahko nanj fizično gor obesi še plinski modul. Če se prav spomnim je tudi serijska številka hydroboxa podobna eni drugi serijski, kjer je hydrobox čisto običajen. Zunanja enota pa je tako ali tako takšna kot je.
Pa tudi ni mi jasno zakaj bi to bil "polizdelek" z vidika logike delovanja. Če se ne motim je logika vsake TČ bolj ali manj takšna, da če se po določenem času ne doseže setpoint, TČ dvigne modulacijo. Pri hibridu pa je v bistvu na koncu dodana še ena stopnja"modulacije", namreč vklop plinske peči. Torej tudi tu ni neke posebne umetnosti, kjer bi proizvajalec kot je Daikin lahko kaj veliko v temo brcnil.
Se motim?
Se mi zdi, da hibridi niso uspešno iz enega čisto preprostega razloga: ker gre dejansko za dve mašini, je nabavni strošek višji (razen, ko gre za razprodaje). Še bolj pomemben je najbrž strošek nabave plinskega priključka, ki krepko poveča ceno investicije. Potem imaš fiksni strošek plinskega priključka vsak mesec, ki bi se mu v primeru ogrevnja z običajno TČ, izognil. Imaš pa določene robne pogoje, ko je lahko hibrid dobra rešitev. Tako je npr. v primeru, da plin v objektu že obstaja ali pa se je nekdo odločil, da bo plin v vsakem primeru imel. Potem se investicija v plinski priključek in fiksni strošek načeloma ne štejeta v kalkulacijo izplačljivosti ogrevanja. In prav tako pomembno, če ne še bolj: pri večji in nekoliko potratnejših objektih, bi pokritje celoletnih potreb po toploti izključno s TČ pomenilo izbiro dragih TČ, včasih celo dveh vezanih v kaskado, itd. Skratka, je lahko že investicijska vrednost v hibrida nižja, plus razbremenitev s plinom v času večje obremenitve podaljšuje življenjsko dobo TČ. In tu v primeru potretnejših objektov (upoštevaje vsa prej našteta izhodišča) vidim teoretično kar velik plus za hibrida.