Objave: 348
Teme: 9
Ocena:
0
Letošnje leto sem na sejmu DOM opazil hibridno toplotno črpalko. Razstavljalec je bil ecoterm. Ideja se mi zdi dobra, koliko je zadeva učinkovita v praksi je pa vprašanje za strokovnjake ;) Sistem kot primarni vir uporablja energijo pridobljeno iz zraka, sekundarni vir nam pa omogoča bolj učinkovito delovanje, ko se zračna toplotna črpalka izkaže za manj učinkovito. Pri ecotermu je možna kombinacija med zrakom in (zemljo, vodo, soncem, odpadno toploto). Se pravi toplotna črpalka preklopi na drugi ogrevalni vir, ki je v danem trenutku bolj ekonomičen. Pri kombinaciji zrak/ zemlja me zanima ali je lahko zemeljski kolektor manjši, glede nato, da bomo zemljo ohlajali le v najbolj mrzlih dneh. Zanima me ali je še kakšen ponudnik tovrstnih toplotnih črpalk in kakšen je okviren strošek takšne investicije.
Objave: 12795
Teme: 12
Ocena:
-503
Obstoja popolnoma vse kar si zamisliš. Na sejmu v Frankfurtu je bilo raztavljenih malo morje sistemov za učinkovito izkoriščanje energije. Lahko kombiniraš praktično vse kar si poželiš. Za sanacijo starih objektov ki se ogrevajo na ELKO imaš TČ na kurilno olje, potem vse možne oblike izkoriščanja vsega v čemur je energija, od industrijskih odplak, fekalij, vodotokov...
Ocena:
0
Naslednje leto bo treba it malo pogledat na sejem, da vidmo se kj novega :) tale od daikina je bolj preklopna toplotna crpalka in plinska pec :) sassapo kako deluje pa tc na kurilno olje? Tako kot daikinova katera le preklaplja? Opazil sem tudi da si sam naredil tc s kombinacijo katera preklaplja zrak in zemljino, kako sistem deluje in kakšno je tvoje mnenje o takih sistemih?
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Očitno je ne pozna. Zato ne ve, čemu je bila namenjena, zakaj je tako konstruirana, da lahko deluje oboje skupaj, da lahko istočasno greje centralno ogrevanje s TČ in pripravlja vodo preko kotla pa, da preračunava kdaj je kateri energent ustreznejši......
Ocena:
0
Res je daikinove hibridne toplotne crpalke nisem preuceval prebral sem le en clanek o njej v reviji. Delovanje si predstavljam tako, da se objekt ogreva do zunanje temperature nekje 2C z toplotno crpalko, ko je temperatura nižja ogreva plinska pec. Da lahko grejemo objekt in hkrati sanitarno vodo pa vrjamem, saj imamo dve ogrevalni napravi. Ce se motim me lahko popravite ;)
Ocena:
0
Naj ostane hibrid, s preklopno toplotno crpalko nisem pa mislil nic zaljivega ;) Napisal nisem, da lahko delujeta skupaj. Najveretneje nekje od 2 do -10 deluje toplotna crpalka tako, da ogreva z nizjo temperaturo plinski kotel pa le dogreva. Kaj vec se pa nebom poglabljal v omenjeno napravo. Bolj me zanimajo hibridi pri katerih je edini energent elektrika ;)
Ocena:
-503
Namesto električne energije takšne TČ napaja, kurilno olje ali plin. Namesto elektro motorja je dieselski oz. plinski. Takšne naprave nimajo preklopnih ventilov za odtaljevanje, ne poznajo klasičnih defrostov in nekatere delujejo tudi do 90°C dvižnega voda. Do tu vse fajn, samo cena je v nebo.
Z vsako elektro gnano TČ, pa lahko uporabljaš vse možne kombinacije črpanja energije. Je samo vprašanje kaj želiš
Objave: 195
Teme: 45
Ocena:
0
Mene pa zanimajo toplotne črpalke ki izkoriščajo vodovodno vodo ali kanalizacijo. Oz izmenjevalec za kanalazicajo ali vodovod.
Bili bi dobrodošli kakšni linki oz. povezave
Ocena:
-503
TČ je v tem primeru popolnoma klasične izvedbe, vse kar je namensko je izmenjevalnik in izvedba. Takšnih in podobnih sistemov smo naredili kar nekaj, največji 150KW izkorišča odpadno industrijsko vodo
Kako misliš vodovod, pa ne vem, bo voda dražja od proizvedene energije:shock:
Objave: 195
Teme: 45
Ocena:
0
No, zanima me izmenjevalnik za kanalizacijo... Recimo za moč odjema do 14kw, ne neke hude moči...
Ocena:
-503
Splošne rešitve ni, vedno se take zadeve rešujejo po dejanskem stanju, vsaka takšnaizvedba je unikat