Gradnja in obnova > Energijski viri
"Hibridna" toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Hibridna" toplotna črpalka
#1
Letošnje leto sem na sejmu DOM opazil hibridno toplotno črpalko. Razstavljalec je bil ecoterm. Ideja se mi zdi dobra, koliko je zadeva učinkovita v praksi je pa vprašanje za strokovnjake Wink Sistem kot primarni vir uporablja energijo pridobljeno iz zraka, sekundarni vir nam pa omogoča bolj učinkovito delovanje, ko se zračna toplotna črpalka izkaže za manj učinkovito. Pri ecotermu je možna kombinacija med zrakom in (zemljo, vodo, soncem, odpadno toploto). Se pravi toplotna črpalka preklopi na drugi ogrevalni vir, ki je v danem trenutku bolj ekonomičen. Pri kombinaciji zrak/ zemlja me zanima ali je lahko zemeljski kolektor manjši, glede nato, da bomo zemljo ohlajali le v najbolj mrzlih dneh. Zanima me ali je še kakšen ponudnik tovrstnih toplotnih črpalk in kakšen je okviren strošek takšne investicije.
#2
http://www.vitanest.si/daikin-altherma-hybrid.html
#3
Obstoja popolnoma vse kar si zamisliš. Na sejmu v Frankfurtu je bilo raztavljenih malo morje sistemov za učinkovito izkoriščanje energije. Lahko kombiniraš praktično vse kar si poželiš. Za sanacijo starih objektov ki se ogrevajo na ELKO imaš TČ na kurilno olje, potem vse možne oblike izkoriščanja vsega v čemur je energija, od industrijskih odplak, fekalij, vodotokov...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
Naslednje leto bo treba it malo pogledat na sejem, da vidmo se kj novega Smile tale od daikina je bolj preklopna toplotna crpalka in plinska pec Smile sassapo kako deluje pa tc na kurilno olje? Tako kot daikinova katera le preklaplja? Opazil sem tudi da si sam naredil tc s kombinacijo katera preklaplja zrak in zemljino, kako sistem deluje in kakšno je tvoje mnenje o takih sistemih?
#5
Citat:preklopna toplotna crpalka in plinska pec
:?:
Morda bi pojasnil, kaj si s tem mislil in kako si predstavljaš bivalentno ogrevanje
#6
Očitno je ne pozna. Zato ne ve, čemu je bila namenjena, zakaj je tako konstruirana, da lahko deluje oboje skupaj, da lahko istočasno greje centralno ogrevanje s TČ in pripravlja vodo preko kotla pa, da preračunava kdaj je kateri energent ustreznejši......
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#7
Res je daikinove hibridne toplotne crpalke nisem preuceval prebral sem le en clanek o njej v reviji. Delovanje si predstavljam tako, da se objekt ogreva do zunanje temperature nekje 2C z toplotno crpalko, ko je temperatura nižja ogreva plinska pec. Da lahko grejemo objekt in hkrati sanitarno vodo pa vrjamem, saj imamo dve ogrevalni napravi. Ce se motim me lahko popravite Wink
#8
Potem bi pred sodbo o "preklopni TČ" prebral vsaj kar je o njej napisal Daikin:
http://www.vitanest.si/uploads/1/6/6/4/ ... id_web.pdf
#9
Naj ostane hibrid, s preklopno toplotno crpalko nisem pa mislil nic zaljivega Wink Napisal nisem, da lahko delujeta skupaj. Najveretneje nekje od 2 do -10 deluje toplotna crpalka tako, da ogreva z nizjo temperaturo plinski kotel pa le dogreva. Kaj vec se pa nebom poglabljal v omenjeno napravo. Bolj me zanimajo hibridi pri katerih je edini energent elektrika Wink
#10
tadej90 Napisal:Bolj me zanimajo hibridi pri katerih je edini energent elektrika Wink
A niso to pol grelci...
#11
Namesto električne energije takšne TČ napaja, kurilno olje ali plin. Namesto elektro motorja je dieselski oz. plinski. Takšne naprave nimajo preklopnih ventilov za odtaljevanje, ne poznajo klasičnih defrostov in nekatere delujejo tudi do 90°C dvižnega voda. Do tu vse fajn, samo cena je v nebo.
Z vsako elektro gnano TČ, pa lahko uporabljaš vse možne kombinacije črpanja energije. Je samo vprašanje kaj želiš
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#12
Mene pa zanimajo toplotne črpalke ki izkoriščajo vodovodno vodo ali kanalizacijo. Oz izmenjevalec za kanalazicajo ali vodovod.

Bili bi dobrodošli kakšni linki oz. povezave
#13
TČ je v tem primeru popolnoma klasične izvedbe, vse kar je namensko je izmenjevalnik in izvedba. Takšnih in podobnih sistemov smo naredili kar nekaj, največji 150KW izkorišča odpadno industrijsko vodo

Kako misliš vodovod, pa ne vem, bo voda dražja od proizvedene energijeConfusedhock:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#14
No, zanima me izmenjevalnik za kanalizacijo... Recimo za moč odjema do 14kw, ne neke hude moči...
#15
Splošne rešitve ni, vedno se take zadeve rešujejo po dejanskem stanju, vsaka takšnaizvedba je unikat
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »