Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Stalni prebivališče najemnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stalni prebivališče najemnik
#31
Kaj komplicirate, kjer treba ni in je rešitev 'problema' zelo enostavna? Ko se najemnik odseli, lahko lastnik sam preveri na upravni enoti, če je stalno prebivališče odjavljeno. Če ni, lahko lastnik sproži postopek ugotavljanja dejanskega kraja bivanja nekdanjega najemnika. Če je stanovanje prazno oz. v njem biva nekdo drug in ne več nekdanji najemnik, je stvar z vidika lastnika zaključena in nekdanji najemnik si mora sam urediti novo stalno prebivališče drugje.
#32
Morda sem kaj zamudil ali preskočil...Ne vem sploh v čem je bil tukaj kakšen problem ? Točile so pipe in najemodajalka jih je menjala, kar je prav, tudi ostale okvare je odpravila, kar je prav. Ne moreš kasirat najemnine (ki so navite v nebo- ponavadi.glede na dohodke ,v najemu je itak ponavadi nekdo z nezmožnostjo kredita...) in pričakovat, da bo najemnik sprejel in popravljal okvare , ki se njega ne tičejo. Če sem prav razumel ,je nastala burka , ker je najmnica zahtevala odpravo težav in ker je to strošek najemodajalca je nastal problem, ker z tem ,da je prijavljena za stalno ne vidim problema, lastnik lahko sam kadarkoli odjavi najemnika, če le ta ne spoštuje pogodbe ( uradno pogodbo z pravicami in dolžnostmi obeh najdeš na spletu ) Amak ...ker večina najemodajacev ne odobrava določil uradne pogodbe, jo raje prikroji v "svoj" prid , jo napiše sam, ker pa z tem nima izkušenj, se večinokrat prav zaradi tega opeče.
No, treba bi bilo slišat obe strani.
#33
Misek360 Napisal:Hmmm

Zakaj bi položnice plačeval sam . Položnice hodijo na naslov stanovanja in nekako je najbolje da jih najemnik tudi sam plačuje.
Maste potem urejeno da položnice hodijo na vaš(domači) naslov in ne k najemniku. Stroške pa potem najemnik nakaže na vaš račun ali kako?

Sem čisto nov na področju najemništva in bom v kratkem oddal stanovanje v najem zato tudi mene zannima kako zadeve pošlihtati z najemnikom. Smile
Da bo zastonj zivel v flatu in da bom na koncu se kaksne zamudne obresti plačeval in izvršbe. Jok brate odpade. BMK kam hodijo položnice. Itak sedaj nairaje hodijo na email. Placujem pa jih preko trajnika. Potem pa je lahko vsak teden drug najemnik.
Sicer odgovor na stare vprasanje, ampak mogoce bo kdo to se bral
#34
Kremenčkovi Napisal:Morda sem kaj zamudil ali preskočil...Ne vem sploh v čem je bil tukaj kakšen problem ? Točile so pipe in najemodajalka jih je menjala, kar je prav, tudi ostale okvare je odpravila, kar je prav. Ne moreš kasirat najemnine (ki so navite v nebo- ponavadi.glede na dohodke ,v najemu je itak ponavadi nekdo z nezmožnostjo kredita...) in pričakovat, da bo najemnik sprejel in popravljal okvare , ki se njega ne tičejo. Če sem prav razumel ,je nastala burka , ker je najmnica zahtevala odpravo težav in ker je to strošek najemodajalca je nastal problem, ker z tem ,da je prijavljena za stalno ne vidim problema, lastnik lahko sam kadarkoli odjavi najemnika, če le ta ne spoštuje pogodbe ( uradno pogodbo z pravicami in dolžnostmi obeh najdeš na spletu ) Amak ...ker večina najemodajacev ne odobrava določil uradne pogodbe, jo raje prikroji v "svoj" prid , jo napiše sam, ker pa z tem nima izkušenj, se večinokrat prav zaradi tega opeče.
No, treba bi bilo slišat obe strani.
Ko bos oddajal, (se prej pa kupil po danasnjih trznih cenah, ne pa da so starsi kupili po jazbinsku), placeval davke (najbrz tudi od neplacanaih najemnin), se drajsal po sodiscih zaradi najemnika (neuspešno), po(s)pravjal in belil, bos pa lahko rekel da so naiemnine previsoke. Lahko da je kaksna zadeva previsoka, ampak saj ni treba iti v najdrazjo. Pri večini ne bos obogatel na kratki rok. Ce pa mislis da bi, pa vzemi kredit in oddajaj
Imas izgovor da nimas nekjn100 k€ za nakup stanovanja, kredita pa ne dobis. Oddas lahko samo garažo ali sobico, ki stane 10k€.
#35
Sicer ne vem kaj točno si hotel povedat. Jaz vem ,da ni potrebno hodit po sodiščih, če že v štartu urediš vse ,kot je treba.Nihče mi ni nič kupil in sva si z ženo zaslužila vse na svojih žuljih. Sva pa bila 7 let najemnika (v treh stanovanjih) sedaj pa tudi sama oddajava. Do sedaj vse brez težav.V dveh primerih mi ni bilo treba dat varščine za stanovanje, sva pa zapustila vedno takšnega ,kot sma ga prejela ali celo v boljšem stanju.
V najinem primeru oddaje, sva z prvim najemnikom imela malo težav, pravzaprav, se je lepo izšlo. Fant je pustil neplačane obveznosti in se čez noč odselil, brez naše vednosti, ampak ker je zastavil varščino v višini treh najemnin ( 540€) mi je po poravnavi stroškov in beljenja kuhinje ostalo cca. 300€, to pa se je nekako pokrilo z tem, ko je bilo stanovanje nenapovedano prazno dober mesec, preden sva izbrala druge najemnike. Ti so notri že lep čas (prijetna družinica) Oboji se držimo pravic in dolžnosti ,ki so zapisani v pogodbi, v nasprotnem primeru, pa bi lahko od pogodbe odstopil kdorkoli.Če imaš urejeno uradno pogodbo, plačuješ davek itd, verjemi ,da je v primeru nevšečnosti sodišče na tvoji strani.
Drugače pa imamo dogovorjeno, da vse okvare itd v vrednosti do 100€ krije najemnik, ostalo jaz, opremo imajo sedaj večina svojo (ker tako je bolje za vse, pa tudi nekak sma iskala nekoga ,ki ima namen biti not dlje časa).
Mogoče puka sreča pri najemnikih, nekaj pa tudi korektna izbira, pogodba, odnost itd.
#36
Moj poklon, da si se iz najemnika preselil na drugo stran ( najemodajalec). Vecini je tezko postati lastnik, kaj sele najemodajalec.
#37
Veliko sreče, trdega dela, odrekanja, krediti... to so dejavniki ,ki so naju pripeljali do sem.Če pa bi se prej zavedal, da se ne bo večno cedil med in mleko (Kriza itd) bi ostal najemnik, dokler si nebi zgradil male hiške, brez pufov. Zdaj pa maš , pa nimaš...
#38
Da malo obudim temo...

Zanima me razlika med stalnim in začasnim prebivališčem.
Predvsem iz vidika odjave.
Trenutno se ena izmed strank zanima za najem, vendar zahteva stalno prebivališče, kar me od zgoraj prebranega vedno bolj odvrača.
Kako je, če ima najemnik prijavljeno začasno prebivališče? So postopki odjave kaj drugačni?

Hvala lepa!
#39
stalnega prebivalisca ni mozno odjaviti (razen ce se seli v tujino), lahko se ga le sprememni. torej najemnik se vseli v tvoje stanovanje, prijavi stalno prebivalisce, ko se odseli, spremeni stalno prebivalisce na novi naslov. ce aletis na kretenskega najemnika, ki noce narediti spremembe stalnega prebivalisca, potem se lahko sprozi preverjanje dejanskega prebivalisca.
#40
Prijava stalnega ali začasnega bivališča je postopek med "stranko" in Upravno enoto. S podpisano najemno pogodbo lahko "stranka" sama ureja prijavo bivališča na UE, brez kakšnih dodatnih soglasij od najemodajalca.
Prijava začasnega bivališča velja za obdobje enega leta, potem je treba podaljšati, če je potreba.
Če ima najemnik prijavljeno stalno bivališče in se izseli, lahko najemodajelec na UE sproži postopek za odjavo.

L.p., Kloko
#41
markopec Napisal:žabica23 je že kaj znanega kako si rešila zadevo?
ma pa zanima kako imaš oziroma imate drugi urejeno v pogodbi glede plačevanja položnic? Vedno več slišim zgodb kako najemnik na plačuje položnic in potem je breme na lastniku :/


Joj, se opravičujem za pozen odgovor. Ja, sem rešila. Gospa je dokaj hitro dobila novo stanovanje, jaz pa sem ji varščino vrnila, ko mi je pokazala, da so bile položnice plačane, in ko mi je pokazala, da se je prijavila na drug naslov. Kmalu sem dobila tudi jaz krasne nove najemnike, ki super sodelujemo. Ena izkušnja več, iz katere sem se marsikaj naučila.
#42
Na forumu je kar nekaj znalcev, kateri so seznanjeni s pravnimi zadevami, pa naprošam katerega izmed njih, da mi pro bono ali za simboličen znesek sestavi pošteno najemno pogodbo tako za najemodajalca kot najemnika. Zaželeno na ZS.


Skok na forum:
Zadnje novice