Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Stalni prebivališče najemnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stalni prebivališče najemnik
#1
V najemniško stanovanje se je vselila najemnica. Pred podpisom pogodbe je bila na ogledu in vse ji je bilo všeč. Bilo pa ji je zelo pomembno, da se bo lahko prijavila za stalno. Seveda smo ji po podpisu pogodbe dali soglasje in takoj se je prijavila. Čez par dni pa so se začeli klici, da je v stanovanju vse pokvarjeno, da je stanovanje umazano...čeprav to ni res. Čeprav je bilo nekaj malenkosti za popravit, smo takoj poklicali mojstre in napake odpravili. Vendar se bo vseeno izselila. No ja, da ne dolgovezim. Stvari, ki jo sedaj močno motijo, jih na ogledu ni niti preverila. Išče tišoč razlogov, da ji stanovanje ni več všeč. Sporazumno smo se dogovrili, da lahko stanovanje zapusti kadar hoče, tudi denar ji bom vrnila in je ne bom "lovila" na 90 dnevni rok, ki ga ima v pogodbi. Vendar se bojim tega, da se ne bo sama želela odjavit na UE, saj mi je jasno, da se ji je najbolj šlo za stalno prebivališče. Je rekla, da je to pogoj, da bo stanovanje vzela v najem, pa tudi meni se to ni zdelo nič sporno. Na UE pa pravijo, da je to njena volja in dolžnost, da se odjavi sama. Vendar se bojim, da se ne bo hotela. Ima kdo kakšen predlog, kaj v takem primeru narediti? Sem vseeno dolgovezila, se opravičujem :oops:
#2
Na UE greš z stanovanjsko pogodbo,da si lastnik in daš odjavo najemnika,ker ne veš kje je dajo zaznamek,da si ga kot lasnik odjavil.Nekako tako gre,najbolje da greš na UE vprašaš za ta postopek.Sem imel pred časom tak primer in ni bilo problemov.
#3
Kdo vam je pa najemno pogodbo delal?
#4
Škoda, da tega niste uredili v najemni pogodbi. Če se bo prijavila drugje, bo pri vas avtomatično odjavljeno.
#5
Škoda ker imaš v drugi povedi eno besedo če.
Na ue greš in poveš da se je najemnik odselil in naj naredijo preverbo ali nekaj v tem smislu. To vedno govorijo njihovi predstavniki po raznih svetovalnih oddajah v medijih.
Zagotovo ima ena mutna posla najemnica v ozadju.
Če bi bil njenega kova, bi se zagotovo spustil v nek pravni boj za najemnino + odpovedni rok....
#6
mutna posla so lahko tudi dolgovi. ne vem, ali je res ali gre za urbani mit, vendar rubežniki baje pridejo na naslov stalnega prebivališča in jemljejo vse kar ni pritrjeno, ker se domneva, da je od tistega, ki živi tam. Npr kavč, TV, ostala elektronika ipd. Najemodajalec pa mora potem dokazovati ali je to res njegovo ali ne (računi). Resda je to vseeno, če je najemojemalka to vse s seboj prinesla...
#7
@JaBK: to dokazovanje je verjetno potrebno, če vzorec najemne pogodbe kupiš v DZS-ju.
#8
Hanzi Napisal:Zagotovo ima ena mutna posla najemnica v ozadju.
Če bi bil njenega kova, bi se zagotovo spustil v nek pravni boj za najemnino + odpovedni rok....
Zaenkrat smo slišali le eno plat zgodbe. Ko sem jaz iskal stanovanje za najem, sem tudi zahteval, da lahko prijavim stalno prebivališče. Meni se zdi to dokaj običajno in glede na to, da bi lahko najemnica prijavila stalno prebivališče zgolj z najemno pogodbo, se mi zdi celo fer z njene strani, da je to opozorila. Kar pa se tiče popravil oz. tega da najemnici stanovanje ni všeč, je pa povsem možno, da je pri ogledu kakšne stvari spregledala pač spregledala, se dogaja. Ne želim soditi, ker nisem vpleten v zgodbo, je pa tudi takšno videnje zadeve vsekakor možno, tako da se mi ne zdi na mestu kar vnaprej govoriti v mutnih poslih, sploh če ne poznamo zgodbe v celoti.
#9
Na UE moraš sprožiti postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča. To se pravi, da greš na UE in podaš izjavo, da ta "najemnica" ne živi več v stanovanju in razložiš vse okoliščine (naredi se zapisnik). Nato oni sprožijo postopek ugotavljanja dejanskega prebivališča, kar pa lahko traja kar nekaj časa, odvisno kako hitro jo lahko locirajo ipd. in koliko bo ta ženska sodelovala.... Kar tako odjaviti je pa ne morejo, ker stalno prebivališče oz. nek status pa mora imeti nekje urejeno.

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... 8&sid=1410
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... aqid=38844

To je v primeru, da se "najemnica" sama ne bo želela odjaviti. Najlažje in najhitreje je seveda, da se dogovorite in si sama uredi prebivališče (kar je sicer itak obvezana po zakonu).
#10
Morda pa je samo našla ustreznejše/cenejše stanovanje in je želela izgubiti čim manj denarja z odpovednim rokom itd... Se pa strinjam, da je treba to preveriti čimprej na UE, ker v primeru rubežev, bo rubežnik pobral vse, kar ni prišraufano.
#11
Zrihtas adioaktivne odpadke (ali kakšno teroristično orozje) v stanovanje in rečeš da so njeni.
Jo bo hitro se kdo drug poleg UE Iskal.
#12
Joj, hvala za odgovore. Ja, upam da bo pripravljena na sodelovanje in da se bo odjavila sama. Prijava stalnega prebivališča je bila namreč prva stvar, ki jo je naredila. Jaki79, stanovanje je v solidnem stanju. Vsa oprema ni nova, je pa lepo ohranjena in uporabna, ampak to sem ji povedala že na ogledu, kar je lahko tudi videla. Motijo jo stvari, ki jo prej sploh niso zanimale. Naprimer v kopalnici je kapljalo iz pipe in je rekla, da se zaradi tega ne upa tuširat. Halooo? Takoj čez dva dni sem naročila vodovodarja in zamenjala obe pipi (lijak in banja). Ker ena od treh rolet ni delala, sem jih takoj v roku enega tedna NE POPRAVILA, AMPAK NAROČILA NOVE. Nato je začela težit, da je vse umazano, kar ni bilo res. Pri balkonu je rekla, da se okno zgoraj ne da odpret, ko pa sem ga pred njo brez težav odprla, je rekla da je ona premajhna in da je zanjo to previsoko. V glavnem neumni izgovori. Kot sem rekla, sem ji pripravljena denar vrnit in sem več kot korektna do nje, saj si želim novega najemnika, ki se bo obnašal normalno in korektno. Ona si zdaj baje išče novo stanovanje, ampak pravi da še nič pametnega ni našla. Kot mi je na ogledu stanovanja sama povedala, je bila na 8 ogledih stanovanj, ampak ji nihče od najemodajalcev ni želel dati soglasja za stalno prebivališče. Jaz sem v to takoj privolila,saj nisem v tem videla problema. Gospa je izgledala prijazna, preprosta...oz vse to, kar sedaj ni. Žal bom jaz v minusu, saj ji ne bom težila z odpovednim rokom, tudi če jutri zapusti stanovanje. Jaz pa vprašanje kdaj bom dobila najemnika.
#13
Ja, pa upam da ni res kaj dolžna, in da mi ne bodo začeli lepega dne opreme rubit. Sad
#14
Cakaj malo. Ona je se vedno v stanovanju???
Pravis, da isce drugo stanovanje in ga ne najde?n kaj, ce bo iskala se 3 mesece??

Jaz mislim, da si prevec popustljiva. Zahtevaj pisno prekinitev pogodbe in naj doloci datum, ko se bo izselila. Denar vracaj sele potem, ko ti pokaze odjavo stalnega bivalisca.
#15
Si vsaj vzela varščino? Ker takih nategovalcev oziroma ljudi, ki niso z osnovnim zadovoljni, sami pa imajo malo morje izgovorov kaj jih moti in verjetno tudi zaradi tega ne najde primernega stanovanja, enostavno ne prenašam!!! Naj ne bluzi, da ji sedaj nekaj ni všeč, ker je verjetno imela dovolj časa za ogled stavanja, stvari ki pa si jih naštela pa niso niti približno tako zelo pomembni!!!


Skok na forum:
Zadnje novice