Gradnja in obnova > Napeljave
Idejna zasnova HomeMade Inteligentne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Idejna zasnova HomeMade Inteligentne hiše
#1
Več let že zbiram ideje in energijo, da bi se lotil obsežne avtomatizacije hiše. O hiši in željah na koncu objave.
Spet me je prijelo in končno sem prišel do zasnove, ki mi je všeč. Delim jo z vami, če ima kdo kak predlog za spremembo, ali da se pridruži pri izdelavi:

- 6 Arduino krmilnikov s samostojnimi aplikacijami, ki poskrbijo za skorajda polno funkcionalnost sistema
- V centru uATX PC http://www.pcengines.ch/alix1d.htm z Winsi XP in LabView aplikacijo, ki zbira podatke, komunicira s svetom, deloma krmili sistem, skratka bolj šminka. Tudi še se obesi, naj bi sistem deloval praktično nemoteno. Imal naj bi psa čuvaja in se sam reštartal, če izgubi komunikacijo s kakim Arduinotom pa jim bo lahko za kratek čas izklopil napajanje (reset).
- Komunikacija UDP broadcast in unicast, vsi na istem switchu povezanem na router in od tam v svet. Probaval sem z Multicastom, a mi ni uspelo
- Napajanje iz dodelanega switcha po neuporabljenih 4. žicah, kar drastično zmanjša možnost odpovedi ethernet portov zaradi strele. Dve žici masa, ena 8V, druga 13,5V akumulatorsko napajanje, ki se preko dodatnih žic uporablja tudi za LED razsvetljavo.

Arduinoti bodo nenehno oddajali (UDP broadcast) kar pač imajo za povedati. Nekaj sporočil bo koristnih za druge Arduinote, glavnina pa za PC. Če bo kdorkoli oddal alarmno ali obvestilno sporočilo, se bo prikazalo na vseh displejih v hiši, sprožil se bo zvočni ter LED alarm, PC bo poslal SMS...

Arduinoti naj bi imeli skromen Web Server, tako da se lahko povežem nanje z brskalnikom (tudi iz WANa), recimo z Android telefonom, in mi sporočijo stanje senzorjev. To mi že deluje, gotovo se bo dalo tudi kaj pokrmiliti.
Do nadzornega PCja (morda priključen na PC vhod TVja) naj bi dostopal z Remote desktopom iz LANa ali WANa. Morda kdaj nastane kaka Android aplikacija, če bo volja za učenje, morda bo Malina 2 enkrat poganjala LabView.....

Glede Arduinotov mi je postal še najbolj všeč precej nepopularen in zato veliko dražji Micro http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardMicro Je majhen, idealen za na proto board (plošča z luknjicami), saj sede v podnožje za DiL čipe. Ima veliko pinov, ki jim lahko dodelimo različno funkcionalnost.
Ethernet http://www.ebay.com/itm/221500717115
Arduino Micro http://www.ebay.com/itm/221589209161
Lušten display, ugasnjen je navaden zelen, osvetljitev je bela in ponoči dobimo črne črke na beli podlagi. Kontrast nastavljamo programsko.

Pa še o moji hiši:
Imam sila decentraliziran in širok "objekt". Recimo zimski vrt: 3 motorji, 2 s kratkostično kletko, eden kolektorski, vsem bi spreminjal obrate, črpalka za filtracijo in sončno ogrevanje bazena, talno 2,2kW, 2 luči, tenda, 4 termometri, IR sprejemnik oziroma daljinsko vodenje. Vse to cca 13m od mesta kjer bi bil center. Druga veja cca 15m do dnevne sobe, kjer naj bi bil display, 4. termometri, 5 LED luči z regulacijo krmiljeno z daljincem od TV, vmes 5m bližje register ogrevanja s cca 5 termopogoni in kar nekaj termometri. Kolektorji s 16 termometri, glsvno ps šele pride, peč, zalogovnik z 8 termometri, 4. motorni ventili, kup črpalk, vsaj 3 klasične Grundfoske bi reguliral s PWMjem. Pa to še ni vse.
#2
Še en problem je bil zgolj virtualen, UDP broadcast gre lepo skozi DD-WRT router na vse porte, celo na WiFi (Android apk ni problem), torej bom dogajanje na satelitih na najnižjem nivoju lahko spremljal kjerkoli, tudi na vrtu pod hruško, poslal kak ukaz, vse brez centralnega PC-ja.
Sporočila bi bila oblikovana tekstovno, na koncu teksta, po Chr(0), pa kratka softveru prijazna sporočila. Da pri pregledovanju ne bi bilo preveč sporočil, bi lahko uporabljal več portov.
#3
Tale Arduino Micro (testiram na Leonardo, ki ima isti čip kot Mikro) je glede Flasha in SRAMa ena žalost, zato se je treba posloviti od WebServerja.
Sem pa našel 3 zanimive platforme, vse s procesorjem z bistveno več resursi; Microduino-Core+ v velikosti približno 1/4 Unota s praktično enako zmogljivim procem kot Mega, le da je v ohišju z bistveno manj pini, Mega2560-CORE velikosti polovica Unota, vbistvu Arduino Mega .Ebay in Crumbuino-Mega, še ena miniaturna izvedba Mege - cena

[Slika: moT6bnfLhOhvKpS0QR8KTHQ.jpg]Mega2560 CORE

Po prvem filingu bo Mega2560 CORE prava izbira, čeprav je Microduino na drugi strani res majhen in privlačen, samo se bojim, da bodo problemi s pomočjo na netu.

Obstajajo pa še drugi obskurni Mega mini projekti
#4
https://www.youtube.com/watch?v=0j14e7tj-SY
#5
Ne najdem nič drugega razen web vmesnika na videu.
#6
Po moje prevec kompliciranja.

Imam vse zvezano na 1 siemens plc z 78 vhodi in 74 izhodi ter krmilim celo bajto.
Imam spletno aplikacijo za specialne funkcije. Zadeva je industrijska.
Ce se meni kaj zgodi pa jo lahko posraufa vsak drugi majster ki dela s plc-ji.

Lp
#7
Tone Napisal:Ne najdem nič drugega razen web vmesnika na videu.

ja to sem naredil, da se lahko nastavi preko interneta krmiljenje vhodov/izhodov.
#8
Mene bolj zanima hardver.

@allyazir To je pri meni neizvedljivo, zaradi razdalje in želja.
#9
Kakšne pa imaš razdalje?

Mislim da do 100m ni nobenih tezav. Drugace pa PLC-ji imajo podporo za externe module preko rs485 ki pa laufa na 2 zicah mislim da 500m brez problema.
#10
Tone Napisal:Recimo zimski vrt: 3 motorji, 2 s kratkostično kletko, eden kolektorski, vsem bi spreminjal obrate, ...... vsaj 3 klasične Grundfoske bi reguliral s PWMjem. Pa to še ni vse.

Kako s PLCjem reguliraš zgoraj omenjeno. Klasični 2kW motor za sesalec reguliran s triakom, potopna črpalka s 600W motorjem s kratkostično kletko in 90W grundfoska oboje regulirano z izpuščanjem sinusoid.
#11
Ne poznam arduinota ampak poznam raspberry in PLC-je.
Nekaj drugega kot digitalnih in analognih izhodov ne mores imeti.
Digitalni itak niso problem.

Analogni pa tudi obstajajo za Siemens S7 PLC
Model: SM 1232
Drugace pa lahko tudi priklopi katerikoli modbus analogni output.

Ampak glede na to da kar obvladaš so ti tudi te variante ziher znane. Moje mnenje pač je da arduino in raspberry nikoli ne bosta primerna za industrijsko uporabo. In enostavne rešitve so najboljše.

Pa verjami da sem sprobal raspberry v produkciji in je vse delovalo. Na njega sem imel priklopljeno celotno bajto. Število vhodov oz. izhodov sem napisal zgoraj. Ampak to vseeno ni industrijsko in je zelo težko za vzdrževanje.

Bom pa z veseljem spremljal temo kako ti bo uspelo Smile.
#12
Najprej se bom lotil zimskega vrta z letnim bazenom in zimskim skladiščem za rože oziroma toplo gredo.
Arduino Mega, tajmer se bo prožil sinhrono z 230V omrežjem (interapt) in fazno krmilil triak za motor sesalca (mehurčki). Isti interapt bo skrbel za izpuščanje period za črpalko vodne masaže in ventilator za hlajenje prostora. Vsi motorji gnani prek DIL opto triaka in ustrezno močnim Triakom. Verjetno bom naredil še 12V LED razsvetljavo (stepdown DC/DC, gate FETa bo krmilil PWM izhod iz kontrolerja, Lahko bom nastavljal od 0,1W do ene 15W, se pravi od intimne, za nočno kopanje, do ful osvetlitve. Vse se bo krmililo z enim starim daljincem. Izpis z velikim 7 segmentnim LED displejem (da se vidi iz par metrov in tudi ponoči), gnala ga bo Mega z digitalnimi izhodi. Se pravi ful minimalistična varianta, ki bo omogočila maksimum.
Največja "inteligenca" bo odločanje ali bazen v zimskem vrtu segreti, ali sončno energijo uporabiti za segrevanje zalogovnika, ki greje bajto. Deloma bo to odvisno od vremena in razmer v zalogovniku, bom pa lahko posegal tudi glede na moje želje po namakanju.
Ostalo kot je recimo tenda, termometri, krmiljenje črpalke za gretje bazena, vklop talnega pozimi proti zamrzovanju, vklop ventilatorja, če je prevroče .. so pa itak malenkosti. Resda bo treba nekaj programirati, a to me veseli, sploh me veseli, da bom vse sam naredil za 40€ - če sem že vodno in zračno masažo naredil za manj kot 100€.
#13
Na radio sem pa pozabil, tole dvoje in imaš 2 x 3W stereo radio furan z istim daljincem kot ostalo. Kriza je, da bolj slabo lovi
http://www.ebay.com/itm/180954558778
http://www.ebay.com/itm/200932026533
Boljša varianta bo Bluetooth A2DP sprejemnik http://www.ebay.ca/itm/161363021319 s katerim bom poslušal internetni radio iz telefona ali tablice. Ista cena kot modul, s tem da dobiš zraven še baterijo, kabla in da ni treba lotati mikro kontaktov.
#14
Imam en mini pc Viliv s5 (http://www.myviliv.com/ces/main_s5.html) z win xp (win 7). kakšen software za krmiljenje bi mi priporočili, da bi zadevo fural preko usb in externo krmilil npr žaluzije, .... oz. kakšen namenski software za tovrstne zadeve?
#15
Ne vem. Prosim, da se tema ne obremenjuje s povsem nepovezanimi objavami.

Našel sem razvojno okolje za Android, tako da bom lahko softver na Arduinotu urejal na licu mesta.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »