Gradnja in obnova > Energijski viri
Bojler - pokončni ali ležeči?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bojler - pokončni ali ležeči?
#1
Kot je že v naslovu teme - ali je kaj razlike med pokončnem in ležečem bojlerju pri uporabi v centralnem ogrevanju? Peč bo na drva, bojler pa bo cca. 140-180 litrov, verjetno z el. grelcem (za uporabo med poletjem).

Stric google mi je povedal, da bi naj pri ležečem bojlerju bilo nekaj več izgub, kot pri pokončnem (seveda enako izoliranem) - ali to drži? :?:
#2
Ne
#3
Drži, ker je tudi temperaturno razslojevanje pri ležečem slabše.
Gre pa za praktično zanemarljive razlike (sploh ko kuriš na drva, pri elektriki se nekaj malega pozna, ampak ne boš zaradi tega nič bogatejši-revnejši), tako da naj ti bo prioriteta cena/prostor/dostopnost za čiščenje/montaža...
#4
Pri bojlerju z dvema posodama je pri ležeči postavitvi mešanje vode manjše, oziroma razslojevanje boljše.
#5
(jun. '19)
puščati je začel ležeči bojler 150-200 l , 2 špirali (sončni kolektor in toplotna črp.), neznan letnik, točna prostornina in proizvajalec - mogoče je celo domačega dela.

Pušča že drugič; prvič je bil zavarjen z brenerjem, zdaj pušča na drugem mestu, torej se ne splača več popravljati. Sigurno je znotraj dobro izoliran s kamnom, ker se varjeno mesto ni ohladilo tudi ko je voda ponovno bila v bojlerju.

Predhodni prispevki pravijo da je pri nabavi novega vseeno - ležeči ali pokončni. So glede tega kakšna nova spoznanja, predvsem v zvezi z nabiranjem kamna ?
#6
Ležeči bojler je bolj rešitev v sili. Problem ležečih bojlerjev je ne oz. zelo slabo slojenje vode kar v praksi pomeni, da moraš takšen bojler greti na višjo temp. kot pokončnega oz. se sprijazniti z manjšim volumnom tople vode kot pri pokončnem enake prostornine. No, pri gretju z drvmi je bolj ali manj vseeno.
Nabiranje vodnega kamna je izključno povezano s temperaturo grelnega vira. Pri elektro grelniku je tako izločanje kamna iz vode najintenzivnejše, pri gretju s TČ, ali drugim nižje temperaturnim virom je izločanje skoraj ničelno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
glede na to da je toplotna črpalka tudi domače izdelave in da njen kompresor občasno ugasne zaradi pregretosti, se mi najbrž bolj splača gledati za toplotno črpalko z dodatno špiralo za sončni kolektor, kot pa za bojler z dvema špiralama. Ter možnostjo da topel zrak zajemam od zunaj.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »