Kar naredi dom > Dom in male živali
Čebelarjenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čebelarjenje
#1
Pozdravljeni!

med gradnjo hiše me je prijelo, da bi se začel ukvarjati s čebelarstvom. Za začetek bi imel dva panja, v kolikor bi se mi posrečilo obdržati in vzgojiti dovolj močne čebelje družine bi imel med predvsem za svoje potrebe.

Zanimajo me mnenja forumašev, ki ste čebelarji kako gledate na to zadevo. Koliko časa ti vzame čebelarstvo na dan, teden,..

Vedno več časa prebijem na bajti, pa vendar bi si še našel kakšno urico za dodaten hobi. Rad pa bi začel čim prej, da bodo zadeve s čebelami do takrat ko bomo vseljeni v hišo, že kolikor toliko vpeljane.

Seveda pa je tukaj še stroškovni aspekt. Med gradnjo denarja ni na pretek, pa me zanima kakšen bi bil začetni strošek če bi npr. kupil dva rabljena panja. Ali obstaja tudi praksa, da ti ga kdo posodi iz opuščenega čebelnjaka.
Za kakšen koristen čebelarski nasvet se že v naprej zahvaljujem.

Ko bom imel hoby mizarsko delavnico v funkciji, si bom panje izdelal sam, do takrat pa bi rad predvsem dobil izkušnje z delom s čebelami.
#2
Obišči kakega boljšega čebelarja. Moj prijatelj (prva slovenska liga, večkrat nagrajen) ne more niti na dopust, takrat čebele najbolj delajo in zahtevajo celega človeka. Med gradnjo pozabi nanje.
#3
na spletni strani zveze najdeš razpored tečajev za začetnike. Tudi sam sem se želel prijaviti, pa sem rok zamudil.
#4
Mogoče bi začel tule:
viewtopic.php?f=19&t=37243&
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#5
Lepo, da se odločaš za čebelarjenje.Dva panja, pa kakšen prašilček, da imaš kam spraviti kakšen nepričakovan roj, se mi zdi kar primerno za spoznavenje čebel in dela z njimi.
Kar se tiče časa, mislim da bi ti ura do dve na teden več kot zadostovala spomladi ni poleti, samo ne takrat, ko imaš čas, ampak ko te čebele rabijo. Jeseni ni pozimi pa tako ni nekega dela z njimi.
Ti bi pa priporočal, da si najdeš vsaj prvo leto kakšnega izkušenega čebelarja za mentorja. Vsaj za kakšen občasni pregled in nasvet, ko v določeni situaciji ne veš kako ukrepati.
Res pa je, kot pravi javr, če je le možno, se vključi v tečaj za začetnike.
Na tem brezplačnem tečaju boš spoznal osnove čebelarjenja v teoriji in praksi.Res ti bo vzelo menda 20 - 30 ur, ampak znanja za pričetek boš dobi kar dosti.Je pa res, da je pri gradnji tudi čas velik problem.
Kar se tiče nabave rabljenih panjev s čebelami, poglej na strani ČZS pod oglasi. Aprila in maja je kar nekaj ponudbe. Panja pa mislim, da ti ne bo noben posodil, že zaradi možnosti prenosa bolezni.


lp
#6
Tudi jaz sem že razmišljala, da bi si omislila kakšno čebeljo družino potem, ko bo gradnja končala. In sem se potem spomnila na sorodnika, ki je pri čebelah nekaj ur dnevno. Po drugi strani pa stric podela vse čebele čez vikend. Epilog je bil, da ti čebele vzamejo toliko časa, kolikor ga želiš porabiti. Večini je to v hobi, ki mu posvečajo ves prosti čas.

Mi je bilo pa najbolj hecno, ko sem bila pri obisku pri sorodniku, da je iz kuverte vzel škatlico in notri je bila matica Smile Očitno jih lahko naročiš kar po pošti.
#7
matice se pošiljajo tako. Preživi v tej škatlici zapakiran v kuverti cca 10-15 dni, če ni kuverta na soncu.

V vsakem primeru čebele zahtevajo svoj čas. Redni pregledi na cca 10 dni. Več ko je znanja, hitrejše je delo.

Mnenje da čebele vzamejo čas kolikor ga pač želiš porabiti, je popolnoma napačno, skrajno neodgovorno in si raje najdi kakšen akvarij z ribicam.

Kot so že nekateri drugi svetovali, najdi si obvezno mentorja, ter si poišči iz seznama najbližjega terenskega svetovalca, ki ti bo pomagal. Plačan je itak s strani ČZS.
#8
Kako je kaj z avtorjem teme in ostalimi ljubitelji čebelic. Čebele nam čebelarjem poberejo skoraj ves prosti čas. Jaz osebno imam za hobi čez vikend 80 čebeljih družin. Večina dela opravim ob vikendih, ker sem med tednom v službi. Največ dela je sedaj, ko je potrebno čebele prestaviti tudi v medišče, poiskati samo 1 matico in jo pustiti v plodišču. Tudi pri točenju medu to zadevo opravim v 2 dneh. Seveda imam takrat pomoč. Jaz dela dela v čebelnjaku, pri točenju pa imam 2-3 pomočnika. Delam pa tista 2 dneva od 6.00 do 21.00. Potem pa na šiht, kjer se fizično spočijem in psihično nastrojim - hvala Bogu za tako delo v službi. Seveda takrat 2 dni ne čutim prstov in roke od dela in tudi čebeljih pikov (20 na dan je čisto normalno, včasih 0, včasih pa malo več, takrat pa se le malo oblečem - klobuk po piku ali več v glavo in rokavice po 5 pikih na 1 panj, ker z opremo je nerodno delat).

Letos bom pa primoran poskati sam pomoč za delo, ker sem si nekaj tednov nazaj zlomil desno roko pri zapestju, fasal operacijo s Ti vsadki in še imam vedno opornico. Sedaj mora pa vsa moja dela opravljati moj oče, jaz pa nekaj z levo roko in dobrimi očmi za iskanje matice. Težava bo nastala, ko bo potrebno točit med, in takrat so nakateri sati težki tudi do 3-4kg. Sedaj pa komaj držim v roki 0,3kg, to me pa zelo skrbi, ker roka ne bo nikoli več to, kar je bila do sedaj, samo jaz se ne bom dal. Bodo me pa malo bolj napikale čebele v to roko in se bo zadeva nekako tudi popravila.
#9
Obstajajo tudi lazji nacini za tocit med Smile

Obrnes kljuko in iz satovja nastane kanal po katerem med iztece naravnost v kozarec ...

https://www.youtube.com/watch?v=WbMV9qYIXqM
#10
Med mora bit v satju vsaj 3/4 pokrit, da je zrel za točenje. Me zanima kako je to rešeno...

Pa kakšen hojev med tud pozabi da boš spravil ven na ta način.
#11
Če sem prav razumel, čebele vedno začnejo na sredini satovja s polnenjem, ko pridejo do robnih celic jih s tem sistemom vidiš, saj je prosojen. Takrat veš, da je čas za točenje.
#12
fifi: Kot je napisam mostermiha. Med mora biti pokrit, kar pomeni da ima tudi že dovolj izločene vlage.
To pomeni da ga je potrebno pred točenjem takorekoč vedno odpirati.

To da teče direktno v kozarec je ena velika packarija in "nezrel" med.
Pač za igranje, mogoče fajn za kakšen vikend igranja, potem pa na smetišče.
#13
http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... 1c94ed11bc

Evo pa sem realiziral :-)
#14
Lepo. Me veseli, da si začel čebelariti. Tudij jaz sem naredil 60% delovne terapije razgibavanja roke v čebelnjaku in do sedaj natočil dobrih 300kg cvetličnega medu. Sedaj imam koliko toliko prazne sate za odličen akacijev med, ki je zame najboljši naš lokalni med. Tudi čebele so takrat izredno mirne kot ovčice.
#15
Če mogoče pride kakemu čebelarju prav, je zunaj nov razpis za tehnično pomoč čebelarjem

http://www.mkgp.gov.si/si/javne_objave/ ... razpis_pi1[show_single]=1214


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
Toplotne črpalke Mitsubishi Electric izpolnjujejo pogoj CPT
13.09.2021 ob 11:31:52
Toplotne črpalke Mitsubishi Electric izpolnjujejo pogoj CPT
Cenjene Ogrevalne toplotne črpalke Mitsubishi Electric zrak-voda v deljeni izvedbi (v sistemu sta zunanja in notranja enota) se v... Beri dalje »
Gradnja ali prenova hiše z Ytong materialom
10.09.2021 ob 12:09:53
Gradnja ali prenova hiše z Ytong materialom
Če se odločate za klasično gradnjo hiše, boste zagotovo prišli do točke, ko se boste odločali med klasično opeko ali... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »