Kar naredi dom > Dom in male živali
Kako iztrebiti podgane v strehi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako iztrebiti podgane v strehi
#1
Živimo v hiši (četvorčku če se temu lahko tako reče) in na vrhu imamo izdelano mansardo. Mansarda pozidana z porobetonom in nato oblečena v Knauf.
Med stropni Knauf, strešnike in izolacijo so od nekod začele hoditi podgane. Se jih sliši kako tekajo po Knaufu in če udariš po stropu potem panično tečejo stran.

Da so podgane vemo zagotovo, ker sem čez odprtino za luč nastavljal strup in ko je krovec šel na streho pogledat ker nam je nekaj zamakalo je v slemenu našel mrtvo podgano zvrsti Rattus Norvegicus (večje čokate rjave, ki drugače rajši kopljejo rove pod zemljo).

Upali smo, da smo imeli srečo in je to bil osamljen primer, a sedaj po enem dnevu se spet nekaj sprehaja po Knaufu.

Jaz pridno nadaljujem njihovo zastrupljevalno dieto, ker očitno deluje, hkrati pa se zavedam, da naslednjič morda ne bomo imeli takšne sreče da bo podgana skoraj sama padla s strehe, ampak se bo zavlekla nekam in počasi razpadala....

Brodifacoum (Antikoagualnt tretje generacije), ki je v vabah sicer povzroča notranje krvavitve tako da naj bi se miš ali podgana po smrti bolj posušila kot pa gnijoče razpadala, ampak vseeno...

Klasičnih pasti nimam kam nastaviti, ker brez rezanja v Knauf ne pridem do prostora kjer se gibljejo in Knaufa ne bi rad odpiral zaradi te golazni.

Ne vem točno tudi od kod pridejo. Z krovcem smo se zmenili, da bo zaprl sleme srehe z nekim profilom tako da tam ne bodo več mogle vstopati....

Me pa zanima če ima kdo še kakšno zanimivo idejo. Ali pa pozna koga, ki je vešč iztrebljanja te golazni. Sam sem razmišljal, da bi skozi odprtino za luč kontrolirano izpraznil nekaj purpena. Za ultrazvočne odganjalce sem slišal, da ne delujejo ravno, hrupa (radio na podstrešju) se bojda podgane privadijo...

Najbolj se bojim, da bodo čez odprtine za lučke prišle v stanovanje. Sicer so odprtine trenutno premajhne za to vrsto, ampak knauf za njihove krempeljce in čekane ni čisto nobena ovira.

Drugače je čisto zabavno brati razne komentarje v podobnih temah o mačkah in psih ali pa celo kačah, ki koljejo glodal(v)ce kot za stavo, ampak jaz mačke, psa ali pa kače ne morem preprosto stlačiti na drugo stran knaufa Smile

Pa tudi tisti, ki se jim uboge podgane smilijo in se jim zdijo strupi, lepila, pasti in podobno grozno nehumana smrt za uboge podganice, naj se prosim vzdržijo raznih podganovarstvenih komentarjev. Podgane so ena najhujših golazni na svetu. Bojda jih je vsaj toliko kot je vseh ljudi, množijo pa se dosti hitreje od nas Smile

Lp in Hvala za ideje
#2
Za podgane ne vem, če rade plešejo, mi smo se kun rešili tako ,da smo na podstrešje dali radio ,ki je igral 48 ur, ker jim galama ne paše so se odselile.
#3
Jim vrtim salsa muziko, tako da jim manjka samo še kubanski rum in cigare Smile
In ponoči jih ne slišim več (ponoči ni muzike, ker drugače mi ne bi mogli spati). Ne vem pa ali je kriva muzika, strup, moje udarjanje po stropu ali pa kombinacija vsega skupaj.

Danes pride mojster še sleme strehe zapreti, tako da bomo videli ali so hodile notri čez streho ali pridejo nekje od sosedov.

Bojda pa muzika in razni ultrazvočni odganjevalci na podgane učinkujejo kratkotrajno. Podgane se bojda bojijo novih stvari, se pa sčasoma navadijo na okolje in jih potem to več ne moti. Naj bi pa bilo tudi odvisno od njihove motiviranosti, da ostanejo na nekem prostoru.
#4
Mi smo imeli s strupom same probleme. Je polno podgan pocrkalo, potem pa so začele razpadati in so nam začeli črvi skoz špranje uhajat v stanovanje.

Sicer jih od takrat hvala bogu ni več.
#5
Predvidevam da po (goli) fasadi ne pridejo v podstreho. Torej ukrepaj tudi na tem področju. Odstrani veje z dreves v bližini strehe, odstrani razne plezalke po fasadi ali okoli njih nastavi pasti...
Nam lahko napišeš tvoja predvidevanja kako - kje so prišle v podstreho.
#6
Predvidevaš narobe! Podgana gre direkt po zidu navzgor brez najmanjšega truda, razen če imaš ultra zaglajeno in zjubolinirano.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#7
Eni prisegajo na morske prašičke, kot odganjalce podgan in miši, saj s svojim piskanjem(in predvsem z vonjem) grejo tako na živce, da se slednje odselijo.

Je pa problem spet spravit te živalce na drugo stran gips plošč kot si že napisal.Upam, da ti bo uspelo rešit ta problem.
#8
Za podgano ni ovire. Eno polovit in jo nataknit na nekaj ,da cvili in se odselijo.
#9
Fasada je zaribana in bojda se podgane lahko gredo spider-man-a po takšni fasadi. Dreves s katerih bi lahko skočile na streho na vrtu nimamo, ne morem pa nadzorovati kaj imajo drugi sosedi po vrtovih.

Imajo pa sosedi garažo in vsi imamo lesene ograje. In če lahko plezajo po zaribani fasadi in skačejo v zrak, potem jim ni problem priti na streho in tudi če jaz naradim vse kar lahko, da je moj vrt izredno neugoden za podgane, ne morem vplivati na sosede. Konec koncev se vrstne hiše vse držijo skupaj, tako da teoretično lahko podgane pridejo 3 hiše stran od naše na streho, potem po strehi čez požarno pregrado itd...

Drugače pa je definitivno ena od poti ven in notri bilo do danes sleme strehe, ki je bilo samo pokrito z slemenjaki. Je mojster danes to zadelal.

Hvala bogu je od mojega prvega posta zaenkrat mir... Je pa težko sedaj uganiti zakaj. Ali jih je fental strup, so se prestrašile glasbe in hrupa... Bomo videli sedaj ko je sleme zadelano.

Glede strupa, smradu in črvov pa... smrad izgine sam od sebe, črve se lažje polovi kot podgane.. Po moje je vse to majše zlo, kot pa hitro razmnožujoče se podgane.
#10
Še nekaj. Glede na to da sem se podrobno pozanimal o metodah zastrupljanja z antikoagulanti in prehranjevalnih navadah podgan, sem se odločil, da zbrane informacije dodam v to temo, morda bo komu koristilo, ker nikjer teh informacij nisem zasledil lepo podanih na enem koncu.

Podgane so zelo previdne živali in se novim stvarem, ki se pojavijo v njihovi okolici najprej izogibajo. Hrano vedno najprej preizkušajo po malem in če preizkuševalska podgana crkne ali pa se počuti slabo, potem to opazijo ostale in se ne dotikajo več tiste hrane.

Zato so najboljša izbira za zastrupljanje t.i. antikoagulanti (preprečevalci strjevanja krvi).
Najbolj pogosta sta Brodifacoum in Bromadiolon. Primeri vab ki to vsebujejo so Bromrat, Ratimor (Bromadiolon) in Desant Modra Vaba, Glodacid (Brodifacoum).

Vabe z Bromadiolonom mora podgana pojesti več, da dobi smrtno dozo, prav tako se snov hitreje eliminira iz organizma, zato je potrebno paziti, da imajo podgane takšno vabo stalno na voljo.

Brodifakum je hujši strup in že eno hranjenje z vabo je dovolj, da podgana požre smrtno dozo. Prav tako se eliminira iz organizma izredno počasi, kar predstavlja problem za zastrupitev domačih živali, ki bi požrle mrtvo podgano, ki je požrla več vab.

Drugače pa je obema strupoma skupno to, da se simptomi zastrupitve pokažejo šele 3-5 dni po zaužitju, smrt pa nastopi po 6-14 dneh, kar je po eni strani tudi željeno, saj podgana tako ne poveže smrti z hranjenjem.

Za človeka sta seveda oba strupa enako nevarna kot za podgano, je pa koncentracija strupa v vabah takšna, da bi človek moral pojesti celo škatlo vabe (cca 1kg) da bi dobil smrtno dozo. In še v tem primeru obstaja rešitev zaradi počasnega delovanja (K vitamin). Poleg tega so vabe "začinjene" z neko substanco, ki naj bi imela za človeka izredno ogaben okus.

Učinek obeh pa je sledeč: Utrujenost -> sključena drža -> rane se ne celijo več (kri se ne strjuje) -> notranje krvavitve -> smrt

Zaradi krvavitev podgane čutijo večjo žejo in iščejo vodo. Ni pa to kot pravijo reklame, da bo podgana pojedla strup, odšla iz hiše iskat vodo in poginila nekje zunaj.

Govori se tudi, da se podgane zastrupljene z antikoagulanti posušije in da posledično ni groznega vonja pri razpadanju ali pa je ta bolj kratkotrajen... Jaz lahko smo rečem, da mrtvi primerek pri nas, ki je padel z strehe ni izgledal prav nič posušeno.

Seveda vse kar je napisano o strupih zgoraj velja tudi za miši, s to razliko, da je učinek hitrejši in da miši niso tako previdne kot podgane in strup pojedo dosti prej...
#11
ti praviš, da lahko "bojda" podgane plezajo. jaz ti lahko zatrdim, da je to 100% res. videla na lastne oči, kako je pospajdermenala do mansarde. do takrat sem tudi jaz utopično verjela, da kaj takega ni mogoče. pa je!
#12
podgana sicer ne "pleza" na način kot to počno pajki ipd. Gre pa lahko tudi po stropu, če je oprijem dober. Na tak sistem:
http://www.bergleben.de/klettern/1464-e ... 05779.html

samo, da podgana to vsaka zna Tongue
#13
Vedno zvem nekaj novega.
Če si v vrstnih hišah, potem pa zna biti večji hec.
S čim je zadelal sleme?
Sumim da podgana marsikaj pregrizne. Vsaj miši vem da naredijo luknjo v opecno steno če je treba.
#14
Podgane naj bi pregrizle tudi beton
#15
Potem se naj spravijo na parlament :?: :lol: :lol: :lol:


Skok na forum:
Zadnje novice

Lumar Zero Emission Living Tour – v Dragomlju na ogled edina slovenska hiša s certifikatom Active House
05.06.2020 ob 11:42:06
Lumar Zero Emission Living Tour – v Dragomlju na ogled edina slovenska hiša s certifikatom Active House
Po uspešno izpeljanih obiskih iz naslonjača pri Marko Potrču, Mitji Petkovšku in Jakovo Faku, vas v podjetju Lumar v okviru... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »